Русия - България

Русия започва да ни връща дълг

 Шефът на Булбанк Чавдар Кънчев съобщи, че от месец май Русия започва да ни връща дълг от $100 млн., по споразумение с Внешекономбанк от м. януари. Той ще бъде издължен във вид на оборудване и суровини.
 в-к "Стандарт", бр. 2009/01.05.1998 г.          рег. 01.05.1998 г.
 

Договорът с "Газпром" - Пирова победа?
 /анализ на Валя Гостева в "168 часа. Тя е близка родственица на финансовия директор на "Овергаз" - отлично информиран източник /

 По-скоро съмнителна е изгодата за България от постигнатите договорености за руския природен газ. Най-сериозният пропуск е, че българското правителство не можа да обвърже руснаците с ангажимент за финансиране на новите трасета. А "Булгаргаз" има финансови затруднения. Дължи 45 млн. щатски долара на Булбанк срещу залог върху преносната мрежа. Свободни средства за строителство няма. По този начин българи и руснаци отвориха вратата пред трети играчи. Може би "Шел газ"?.
 Меморандумът за българо-руското сътрудничество в областта на природния газ и двата търговски договора за доставки и транзит на синьо гориво бяха подписани в понеделник, 27 април. Така най-накрая бяха парафирани дългосрочни договори за доставка и транзит на газ. Те гарантират, че поне през следващите 12 години няма да се повтори ситуацията от края на миналата и началото на тази година, когато страната ни рискуваше да се изправи пред затворено кранче. Ако разбира се не прекратим контрактите предварително. Големият срок на договорите обаче крие и рискове - при това са най-малко три.
 Първият е, че на практика управниците ни позволиха на "Газпром" да затвърди монопола си и на българския газов пазар, и в региона. Оттук следва вторият риск. Едва ли друга компания, конкурентна на "Газпром", ще рискува да инвестира у нас при гарантираното 12-годишно присъствие на руския газов гигант. Освен ако въпросната компания не е стратегически партньор на "Газпром". Третият риск е, че така подписани, договорите се превръщат в статукво до 2010 г.
 Минус обаче е, че и в двата договора липсва ангажимент кой и с какви средства ще строи разширенията и новите трасета на газопреносната мрежа, категорични са експертите. Според вицепремиера Бакърджиев строежите ще финансира изцяло "Булгаргаз". Транзитните такси ще са такива, че "Газпром" да може да ги заплаща, и достатъчни за "Булгаргаз" да реализира както ново строителство, така и съответната печалба, изрично заяви г-н Бакърджиев. Очевидно според него новите трасета и съоръженията по тях ще са почти изцяло за сметка на транзитните такси. Само че тези средства са абсолютно недостатъчни, оценяват експертите в бранша. Още повече, че по настояване на "Газпром" намалението на доставната цена на газа за България, което е фиксирано в новия договор, е обвързано със съответно намаление на транзитната такса по преноса. Искането на руския газов гигант е логично, доколкото цели да се запазят конкурентни цени по доставките на нашите съседи. Но е за сметка на страната ни. Спорно е също така доколко правителството може да се гордее с извоюваното намаление на доставната цена на газа за България. Тя ще се смята върху база от 85 долара за 1000 куб.м. Колкото всъщност предлагаше първоначално руската страна. Върху същата база сме плащали газа до 1995 г. Тогава откъде пари за новите трасета и съоръженията по тях?, си задава отново въпроса вестникът.
 Единственият сигурен вариант е, че "Булгаргаз" в скоро време ще вдигне надценката за газа за вътрешния пазар. Увеличението ще е изцяло за сметка на намалената доставна цена на синьото гориво. Но дори и така няма да има нужните средства.
 Като минус на договорите от 27 април експертите посочват и пропуснатата възможност бартерно да се разплащаме с наши стоки срещу руски природен газ. Първоначалната идея беше до 30% от цената на газа да се покрива с тютюн, вина, консерви и други изделия. Сега компромисът е да се заплащат до 20% от цената със строително-монтажни работи. Рем Вяхирев обаче уточни, че тези работи "ще се извършват както в руската, така и в българската страна".
 Единственият човек, когото Вяхирев прегърна в София беше Сашо Дончев. Малко преди това руснакът се видя и с Илия Павлов, Николай Вълканов и Иван Колев, шефове на Мултигруп. В разговорите е уточнявано по-нататъшното сътрудничество между тях, многозначително заключава вестникът.
 В-к "168 часа", бр.18/01.-07.05.1998 г.                  рег. 01.05.1998 г.
 

"Топенерджи" - собственост на "Газпром"

 На общо събрание вчера в гранд хотел Варна стана ясно, че дружеството е вече изцяло собственост на "Газпром". Зам.-генералният директор на Газекспорт Юрий Зайцев и началникът на управление в Газпром Елена Карпель представляваха Газпром на събранието на акционерите. Присъстваше и другият изпълнителен директор на "Топенерджи" Сергей Пашин. Дружеството ще вдигне капитала си, структурата на управление от двустепенна ще стане едностепенна. Новият съвет на директорите ще се състои от 7 души. Сашо Дончев заяви, че няма причина Сергей Пашин да не остане изпълнителен директор, още повече, че такова е било желанието на Вяхирев. Така е изпълнено основното условие за влизане в сила на договора за доставка и транзит на природен газ от Русия.
 Самият Дончев също ще влезе в новия съвет на директорите на "Топенерджи", а в борда с голяма вероятност ще бъдат избрани синът на Вяхирев - Юрий, Богдан Будзуляк, Сергей Пашин, Елена Карпель, Юрий Зайцев, съобщиха газови експерти. Вече руското дружество имало намерение да инвестира в транзитните газопроводи на България. Дончев бил спряган за шеф на бъдещия енергиен диспечерски център, който "Газпром" смята да направи у нас.
 Вицепремиерът Бакърджиев заяви пък, че вероятната цена на газа ще е под $80/100 куб.м газ.
 в-к "24 часа", бр. 119/07.05.1998 г.          рег. 07.05.1998 г.
 

Мозер се разходи с Керестеджиянц до Рупите

 Земеделската лидерка и руският посланик бяха сред официалните гости на Петрич по случай празника на града. Президентът поздрави с телеграма петричани, а "НЛО" изнесе програма на градския площад. Руският дипломат обещал в началото на юни да бъдат сключени договори за износ на селскостопанска продукция и цветя от петричките оранжерии в Русия.
 в-к "Стандарт" бр. 2013/07.05.1998 г.          рег. 07.05.1998 г.
 

Приключи общото събрание на "Топенерджи" във Варна

 Противно на очакванията в борда на директорите не влезе Сашо Дончев, а всички останали са от "Газпром" - Юрий Вяхирев, Елена Карпель, Мира Розенова, Юрий Зайцев, Борис Посягин. Председател на борда стана зам.-шефът на "Газпром" Богдан Будзуляк, изп. директор - Сергей Пашин. Будзуляк заяви, че "Топенерджи" ще инвестира в транзитните газопроводи, като стойността им ще бъде не по-малка от $500 млн. Новият борд ще решава цената, на която ще продаде на "Булгаргаз" земята по транзитните трасета. Следващото общо събрание в Москва ще обсъжда този въпрос на 19 юни.
 в-к "Демокрация", бр. 118/08.05.1998 г.                     рег. 08.05.1998 г
 

Интервю на Богдан Будзуляк за в. "24 часа"

 Новият председател на борда на директорите на вече изцяло руското дружество "Топенерджи" Богдан Будзуляк заяви, че намеренията са да се работи в съответствие с българското законодателство, да се обезпечава реализацията на природен газ в България, да се участва в разширяването на разпределителната мрежа в страната. Той поясни, че дружеството смята да подаде молба за лиценз или концесия за строителство на разпределителни мрежи, като задачата ще бъде да се увеличи потреблението на газ от населението. Тук особена роля се отделя на "Овергаз", каза г-н Будзуляк. Като начало инвестициите в България ще бъдат около $ 35 млн. в първия етап от разширението на транзитната газопроводна мрежа. Цялата програма предвижда около $500 млн., твърди Будзуляк, като трябва да се доставят на Турция обеми от 16-18 млрд. куб.м газ. Засега, каза той, "Булгаргаз" твърди, че това, което ние искаме да построим за $35 млн., той може да построи за $5-10 млн.
 При всички случаи "Топенерджи", като изключителен представител на "Газпром" на територията на България, ще инвестира в разширяването на транзитните мощности, потвърди Богдан Будзуляк, дори ще бъдат предоставени стокови кредити на "Булгаргаз" за тази цел. Според него дружеството ще достигне до крайния потребител на природен газ, защото в протокола, подписан в Москва, такива възможности са били предложени на руската страна. Същото е било записано и в договорите.
 в-к "Труд", бр. 120/08.05.1998 г.                     рег. 08.05.1998 г
 

Русия засилва медийните си изяви у нас

 До края на годината Руският културно-информационен център у нас ще започне да излъчва блокови радиопрограми на Радиостанция "Голос Русии", съобщи директорът на центъра Евгений Табачников. Не е ясно все още дали те ще се предават на отделна честота или чрез някоя от сега съществуващите радиостанции. В момента в Москва одобрявали и първите телевизионни блокове на руския телевизионен канал "Култура", които ще се предават по сателит. Руският културно-информационен център щял да ги излъчва чрез наши кабелни и ефирни телевизии.
 в-к "Демокрация", бр.119/09.05.1998 г.                 рег. 09.05.1998 г.
 

"Газпром" никога не се е отказвал от Бургас - Александруполис

 Това заяви пред атинския в. "Елефтеротипия" Николай Бели, завеждащ международните връзки в газовия гигант. Според него в София бил засегнат и въпросът за петролопровода, като руската страна била потвърдила интереса си към проекта, но изтъкнала необходимостта, в него да се включат и други частни петролни компании.
 в-к "Пари", бр. 103/09.05.1998 г.                              рег. 09.05.1998 г.
 

Бакърджиев ще преговаря в Москва в края на май

 Премиерът Иван Костов съобщи, че вицепремиерът Бакърджиев ще посети Москва в края на май за заседание на междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. Вчера той събра всички шефове на ведомства и заместниците им за обсъждане на приоритетите в отношенията с Русия. Има нерешени въпроси, които всяко правителство е оставяло на следващото - като митата и проблемите със съхранение на ядрените отпадъци, каза Костов и допълни ,че към тях се подхождало съвсем практично.
 в-к "Сега", бр. 109/15.05.1998 г.                      рег. 15.05.1998 г.
 в-к "Стандарт", бр. 2021/15.05.1998 г.          рег. 15.05.1998 г.
 

Леонид Керестеджиянц за отношенията Москва-София
 /изявление пред студенти от УНСС/

 Време е да преодолеем непродуктивността в отношенията си, твърди руският посланик пред в. "Пари". Той счита, че проблемът с високите мита, затрудняващи движението на български стоки до руския пазар, може да се разреши. Подписано е споразумение между министър-председателите на двете страни за либерализиране на търговията, но тъй като България е член на Свветовната търговска организация /СТО/, съществуват различия в подхода и възможностите, казва Керестеджиянц. Според него не преференциите, а създаването на свободни безмитни зони ще реши проблемите на търговията. Той казва, че Русия ще компенсира дълга си към България с доставки на военно и техническо оборудване на армията, също но за тези обекти, които е строил бившият СССР. По отношение на другия важен двустранен проблем - атомната енергетика, Керестеджиянц изтъква геостратегическото място на България на Балканите, което я прави транспортьор на електроенергия в Европа. Той счита, че ако се пренебрегне АЕЦ, можем да изпаднем в силна финансова и икономическа зависимост, че "Козлодуй" е не много съвременна, но сигурна АЕЦ и може да работи още години при съответната модернизация и ремонт. Ние сме готови да участваме в консорциум със западни фирми и да гарантираме надеждността и дълговременността на АЕЦ, казва посланикът, и дори правителството ни е отделило кредит от 150 млн. долара за нея. Те сега не ви трябват, но ние сме готови да ги дадем по всяко време. Ние сме заинтересовани от АЕЦ, твърди Керестеджиянц. Навярно България ще помисли и за АЕЦ Белене, надява се той и показва готовността на Русия да участва и в този проект.
 Друго важно направление в отношенията ни е ВПК, където се надяваме да работим съвместно, заявява посланикът. Особено продуктивни били отношенията на парламентарно и регионално ниво, както показа посещението на редица руски делегации парламентаристи и губернатори. В заключение посланикът цитира думите на московския кмет Лужков "Не се притеснявайте, ако западният пазар не ви приеме, Москва ще погълне всичко. Всичко, което произведе България, за Москва ще бъде капка в морето."
 Що се отнася до влизането на България в НАТО, това вече е проблем на самия пакт НАТО, твърди руският посланик и е убеден, че никакви исторически колебания или противоречия не могат да разрушат българо-руското сътрудничество, което не е на потребителска , а на историческа и сърдечна основа.
 в-к "Пари", бр. 108/15.05.1998 г.                  рег. 15.05.1998 г.
 
 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"