Национална икономика
 

$1227 се падали на българин през 1997 година

 Това изчисли статистиката. То е с $38 повече от 1996 г. Причината обаче не е, че сме забогатели, а че цените са скочили повече от валутния курс. Като цяло националният доход през 1997 г. е спаднал с 6,9 % спрямо 1996 г. Свиването се дължи на намалялото търсене в страната. Свитото потребление доведе до спад и на промишлените продажби през март. Най-много са намалели продажбите на нефтопродукти и дрехи. В края на първото тримесечие се влоши като цяло бизнесконюнктурата.
 в-к "24 часа", бр.115/01.05.1998 г.                       рег. 01.05.1998 г.
 

Влошен бизнесклиматът през март

 Националният статистически институт съобщи, че през месец март бизнесклиматът се е влошил в срвн. С първите два месеца на годината. Продажбите пък в промишлените предприятия са се увеличили с 6,2 на сто. Единствено в строителството се забелязвало оживление. Най-зле била промишлеността, където спадът е 11 на сто. Поръчките за предприятията намалявали и се трупала готова продукция. Натоварени били само 60% от производствените мощности. А само 10% от българските предприятия използвали напълно мощностите си.
 Брутният вътрешен продукт /БВП/ е намалял през 1997 г. с 6,9 на сто в срвн. с предходната година. БВП на глава от населението за м.г. е бил 205 774 лв. - с 3330 лв. по-малко от 1996 г. Във валута сметката сочи БВП на човек 1227 долара, или с 38 долара повече от 1996 г.
 в-к "Труд", бр. 115/01.05.1998 г.                рег. 01.05.1998 г.
 

Акциите на фондовете - на борсата през май

 След 18 май се очаква на борсата да излязат първите пакети от акции на бившите приватизационни фондове /ПФ/, също остатъчните дялове на 27 предприятия от масовата приватизация. Това съобщи шефът на Съвета на директорите на БФБ-София Георги Прохаски вчера. Брокерските места щели да бъдат увеличени в тази връзка от 3 на 27. До края на лятото щяло да има система за неприсъствена търговия, каза още г-н Прохаски.
 в-к "Труд", бр. 115/01.05.1998 г.                рег. 01.05.1998 г.
 

Развитието на икономиката не буди особен оптимизъм, твърди Стоян Александров в интервю пред в-к "Капитал"
 Стоян Александров:

 "…Икономиката в последно време не върви добре. Това се усеща по поведението на клиентите ни. По-голямата част от тях имат трудности по обслужването на кредитите, по набавянето на средства. Оптимизмът на управляващите не е реалистичен в момента и това го казвам с пълна отговорност. По-добре е истината да се види в очите, да се анализират причините. А не след като кризата стане много дълбока, едва тогава да се реагира. Мога да кажа, че има няколко подотрасъла, които изпитват и ще изпитват определени трудности в бъдеще. Например при хората от тютюневия бранш се задава неблагоприятна тенденция. В консервната промишленост също се получи задръстване. Не работи ли тази промишленост, това ще рефлектира и върху земеделските производители - те няма да отглеждат зеленчуци, а технически култури. Но когато се говори за технически култури, за зърното, не може да отминем задаващия се проблем. Очертава се нелека изкупвателна кампания. Според хората от бранша новата реколта зърно ще е много по-качествена от старата, но цената ще бъде по-ниска - не-повече от 100 долара. Забелязват се и проблеми при химическите колоси като Неохим, Химко, Агрополихим. Те не работят с пълна мощност…"
 Неблагоприятните тенденции шефът на АТБ си обяснява така:
 "…Едното от обясненията е пазарите. Много се разчиташе на спогодба с Русия, на друг режим, но това не стана. На много места се поставиха хора без контакти, понякога те са некомпетентни. Същевременно старите директори умишлено блокират връзките, за да се каже колко са велики. На трето място, обяснявям си го с това, че на много предприятия им предстои приватизация. Всички хранят надежди, че ще ги купят, ако може - на безценица. Докато тече този процес, така ще бъде. Може би започва да си казва своето и фактът, че на входа предприятията са развързани от гледна точка на цена на суровини, цена на работна сила, на електроенергия, ревалоризацията на активите също даде своето отражение. Но на изхода те не могат да отговорят на цената. Връзва ги особено и фиксираният курс."
 В-к "Капитал", бр.17/04.-10.05.1998 г.                       рег. 03.05.1998 г.
 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"