Die Welt: Брюксел може да се намеси за медиите в България (юни 2012)

20 юни 2012

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/06/20/1850612_die_welt_brjuksel_moje_da_se_namesi_za_mediite_v/

Има една страна, в която премиерът няма нищо против вестниците да го наричат с малкото му име. "Бойко спасява папагали", "Бойко изпотява Бекер" - такива заглавия си позволяват водещи български вестници, пише авторитетният вестник "Ди Велт", цитиран от "Дойче веле".
Такива заглавия може и да забавляват публиката, за "Репортери без граници" обаче те са признак за нарушена медийна среда. "Политиката употребява пресата. Медиите са или в сивия сектор, или в ръцете на мафията, върху тях се оказва натиск", е цитиран да казва генералният директор на организацията в Брюксел Оливие Базил пред изданието на медийния гигант "Аксел Шпирнгер".

Ръцете, които мачкат българските медии

През тази година България се срина до 80-о място в годишната класация на "Репортери без граници" за свободата на медиите, като така си "извоюва" последното място сред страните от ЕС. Също и "Фрийдъм хаус" дава слаба оценка на България редом с Унгария. За разлика от унгарците обаче, които се вдигнаха на протести срещу медийните посегателства на премиера Виктор Орбан, в България е тихо и спокойно, пише "Ди Велт". В момента Брюксел е така погълнат от еврокризата, че няма никакво време да се занимава с други проблеми.

Това обаче скоро може да се промени, продължава изданието. Вярно е, че Европейската комисия няма много поле за действие, когато става въпрос за медийната свобода, защото това е област от компетенциите на отделните национални държави. Брюксел обаче може по заобиколен начин да се намеси, както направи това в случая с Унгария.

Така например още миналия декември комисарят по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния изпрати запитване до София относно съмнения за неправомерна държавна помощ за частната Корпоративна търговска банка (КТБ), в която по информация в българските медии са половината сметки на големи държавни монополисти като "Булгаргаз" и БДЖ.

Сега КТБ отново попада в полезрението на Брюксел, след като Съюзът на издателите в България подаде в ЕК жалба срещу банката, чийто председател Цветан Василев е свързан с "Нова българска медийна група", основана от него през 2007 г. с държавни средства. В групировката влизат 4 национални вестника, едно списание, една телевизия и други издания, твърди "Ди Велт".

Истински независими са само шепа блогъри

Изданието цитира председателя на Съюза на издателите в България Любомир Павлов, според когото чрез КТБ българското правителство подпомага една приятелски настроена към него медийна група, чиито дотирани от банката издания подбиват цените на конкурентните вестници и списания. Оливие Базил също е потвърдил пред "Ди Велт", че КТБ е отпуснала средства на инвеститори, за да създадат медийната група. Любомир Павлов пък е отскоро в немилост. Той беше обвинен в пране на пари във връзка с покупката на издания на ВАЦ в България.

Зад много български вестници стоят частни корпоративни интереси, твърди още шефът на "Репортери без граници". Зад тях се крият фирми с неизяснени собственици и интереси. А една част от тях се използват от офшорни фирми за пране на пари. Към това се добавя и напълно изкривеният рекламен пазар в България, където държавни институции рекламират в угодните им издания. Според Базил в България истински независими са само шепа блогъри.