Път: : Кой кой е : В

Даниел Вълчев

Даниел Василев Вълчев е роден на 10 август 1962 г. в Бургас.

Завършва Четвърта езикова гимназия във Варна. През 1987 г. се дипломира в Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Специализира в Международния институт за публична администрация (IIAP, Cycle court) – Париж, 1991 г.; Военен колеж на НАТО (NATO Defense college – CSCE course) – Рим, 1992 г.

Защитава докторантура по право през 1995 г., от 2004 г. доцент в СУ, Юридически факултет, катедра “История и теория на държавата и правото”. Води курсове по Обща теория на правото и Политически и правни учения.

Народен представител и председател на Постоянната комисия по европейска интеграция и член на Комисията по правни въпроси в 39-то народно събрание.
Съпредседател на Съвместния парламентарен комитет - България - Европейски съюз, представител на Народното събрание на Република България в Конвента за бъдещето на Европа, изготвил проект на Европейска конституция – март 2002 - юли 2003 г.

Народен представител в 40-ото народно събрание.

Министър на образованието в коалиционното правителство (БСП, НДСВ, ДПС) начело със Сергей Станишев. По време на мандата му се провежда най-голямата учителска стачка през последните десетилетия (2007) и се въвеждат матурите в училището (2008). Провежда успешна реформа в средното образование.

Включва се в проекта на Меглена Кунева Сдружение "България на гражданите" и впоследствие в учредената на 1 юли 2012 г. партия "България на гражданите", която участва в предсрочните парламентарни избори през май 2013 г., но не успява да преодолее 4-процентната бариера и остава извън парламента.

 

По-важни научни публикации:
“Държавна власт и народен суверенитет”, монография, Университетско издателство “Св. Климент Охридски”, София, 1996 г.
“Студии по история на европейската философия на правото”, сборник студии, Издателство СИБИ, София, 1999 г.
“От апология на правната норма към теория на правния ред”, Университетско издателство “Св. Климент Охридски”, София, 2003 г.

Владее френски, английски и руски език.

Женен, има две деца.