40-та вечер /статус, ама дълъг/ - 24.07.2013

Vania Grigorova

 

24 юли 2013 г. в 12:37

Снощи, след информацията за кървави сблъсъци, с приятели обиколихме цялото заградено пространство около парламента. За около час там агитки не видяхме, съставът на протестиращите е същия от 40 дни насам. Видях възрастна жена в инвалидна количка и две девойки, които събираха от паважа стъклата от автобуса в пликче.

Според разказа на млад мъж, при изтеглянето на автобуса полицаите са се опитали да избутат протестиращите и това е прието с разбиране от последните. Униформените си говорили с хората, проявявали са разбиране и без никакво насилие са опитали да си свършат работата. Но един от полицаите е започнал да удря с палка хората наоколо, оттам и кръвта. Изнервянето им или това, че някой "се е помислил за Рамбо" /цитат от очевидеца/, няма как да не доведе до ескалиране на напрежението, дори и да не е имало провокатори - в което никой не може да е сигурен.

Полицаите можеха да пребият огромна част от протестиращите, но не го направиха, следователно няма издадена заповед за това. Колкото и да съчувстват, ако им наредят, ще извадят палките.

На площада снощи зомбита нямаше, макар че вероятно от парламента това са видели. Ни един разумен човек не може да одобрява разбиването на настилката /защо има възможност да се вдигат плочи с голи ръце е друг въпрос/, барикадите и полетелите камъни. Но когато едни хора са се самозабравили, продължават да правят скандални назначения /да не сте посмели да твърдите, че те нямат значение/ и да вземат спорни, непрозрачни полически решения, аз наистина не знам какъв е изходът.

Партиите:

БСП търпи нагла Буруджиева, която изпълнява полицейски партийни функции; Станишев е безгръбначно пресметливо същество; Антон Кутев с вечно непремислените реплики, с последната от които обясни, че електоратът на партията се състои от хора, които искат само да ядат, а образование и перспектива не ги интересува. И това заради идеал по същество предаден от цялата позитанска фауна.

ДПС си дерибейства в отделни райони, държи в подчинение хората там, като ги "страхува". Сега са захапали голяма част от властовите позиции, с любезното съдействие на БСП и Атака, и продължават да облагодетелстват свои фирми. От техните поддръжници достатъчно силна здрава мисъл не може да се очаква. Те първо трябва да бъдат освободени.

ГЕРБ най-сетне започва да се разпада на места, но Избраният продължава да гледа с блеснал поглед към Народното събрание. Герберите, които не искат или не могат да мислят, ще продължат да го подкрепят въпреки всички изтекли записи, въпреки мизерията, която е резултат от водената политика, въпреки че всеки път си измива ръцете с някой друг /обясненията, че Фидосова или Фидосиева, както той я нарича, е правила каквото и да е без той да знае са смешни и позорни/.

Защо някой очаква, че гражданите като цяло ще се държат по подобие на послушни партийни членове? Защо това, че и друг път е имало безобразия се приема като аргумент да се мълчи при поредните? И в светлината на снощните сблъсъци: Какъв е цивилизованият начин да говориш с глухи?

 

https://www.facebook.com/notes/vania-grigorova/40-%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%80-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%81-%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D1%8A%D0%B3/10151521082102314