19 август 2022г.

Празник на Бялото братство. Празник на мюсюлманите "Рамазан Байрам". Ден на фотографията. Хуманитарен ден

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

На тези избори е пълно с фалшификати

http://www.segabg.com/article.php?issueid=10236&sectionid=5&id=0001101

На тези избори е пълно с фалшификати

Най-важното е производството на интелект, на човеци. Очовечаването на обществото. В България мускулът и асфалтът победиха мисълта, казва проф. Николай Василев, независим кандидат за президент

Галя Горанова
 

- Професоре, за чий дявол ви трябва да се впускате отново в политиката като кандидат-президент ?

- Знаете, че през последните 15 години се бях отдалечил от политиката и се занимавах изцяло с преподавателска дейност. Но положението става нетърпимо. Като гледам какво става в България, просто не мога да спя от нерви. Затова реших, че трябва да се кандидатирам. За да мога след време да кажа, че поне съм опитал.

- Как мислите - дават ли сегашните президентски правомощия достатъчно власт на държавния глава, или трябва да бъдат разширени?

- Според мен президентът не е власт, президентът е посланик на хората във властта. Той е изразител на волята на народа. Неслучайно се избира пряко от целия народ. Задачата на президента, поне така аз я виждам, е да получи от хората властта, за да я върне на хората. Аз мислих по този проблем във връзка с президентските правомощия. Те са скърпени. Изобщо цялата конституция е правена изкуствено и президентът е пришит изкуствено към тази организационна уредба на държавата. И аз си спомням защо беше направено това - за да укротят опозицията. Защото опозицията не можеше да вземе другите власти и БСП си направи тънката сметка - изпълнителната власт е наша, законодателната - наша, но ето ви президент. Затова избраха Желю, не за друго. Просто за да може той да признае първите избори, които бяха масово фалшифицирани. Те и сега се фалшифицират, така че не е нещо ново. Но тогава Желю ги призна за честни, защото така се споразумяха. За да легитимира собственото си президентство. Как да пришият един президент в република с парламентарно управление? Много смешно е, когато в такава република по протокол президентът е на първо място на всички мероприятия. Щом сме с парламентарно управление, трябва да бъде председателят на Народното събрание. Президентът е една брошка, украшение на ревера на изпълнителната власт. Разбира се, дали са му доста правомощия. Той има квоти в много органи и специализирани структури, но те не са власт. Те не могат да повлияят на нищо. И като поразсъждавах по този повод, реших, че президентските правомощия трябва да бъдат разширени, но съобразно конституцията.

- Как може да стане това?

- Това може да стане единствено ако президентът се обърне към своя единствен съюзник - гражданското общество. Чрез граждански натиск президентът може да накара изпълнителната и законодателната власт да действат така, както трябва. Той може да влияе, не само да внушава, чрез лични контакти с политическите и синдикалните структури. Може да налага определени решения чрез граждански натиск.

- По какъв начин президентът може да контактува с това гражданско общество?

- Първо, за да изпълнява волята на народа, той трябва да инициира референдум. Вярно, той лично не може, но чрез Народното събрание. Извинете, но досегашните трима президенти само се оплакваха от липса на правомощия. Аз като президент, ако излизам всеки ден с обръщение към нацията и към Народното събрание и ги натискам за референдум, какво ще правят? Няма ли да клекнат накрая? Така ще ги натисна, че ще бъдат принудени да проведат референдум. И ще провеждам референдуми по основни въпроси на нашето развитие. Ще помагам за инициирането и на регионални референдуми. Разбира се, аз съм наясно, че не може да се провеждат референдуми по всякакви въпроси. Има неща, които трябва да се решават от експерти. Не може да се решава с волята на народа, каквато и да е тя, например въпросът за "Козлодуй" - да го затворим, или да не го затваряме. Ами аз отсега ще ви кажа резултатите от такъв референдум - 99% от българите ще кажат да не го затворим. Ами ако наистина е опасен? Там експертите трябва да си кажат мнението. Другият начин за връзка с гражданското общество е чрез постоянни контакти със синдикалните структури и с политическите сили. Ами че партиите са структури на гражданското общество! И то много важни! Макар че у нас не са истински партии все още. За да има пряк контакт, президентът може да включи представители на най-големите неправителствени организации в своя екип - синдикати, граждански структури направо да си бъдат част от екипа му.

- Основният въпрос, който мъчи кандидатите за държавен глава, е да определят приоритетите на държавата. Кое според вас е най-важното?

- Най-важното е производството на интелект, на човеци. Очовечаването на обществото. Всичко друго ще си дойде закономерно. Това е един общ сблъсък между мисълта и мускула. В България мускулът и асфалтът победиха мисълта. БАН е вече втора година с наполовина намален бюджет. Софийският университет - също. Науката загива. Преподаването е много по-слабо. Когато няма пари, качеството пада. Аз не мога да се примиря с подобна национална стратификация. Не може фъшкиите да изплуват отгоре.

- Валиден ли е този принцип и за политиката? Как преценявате конкурентите си в президентската надпревара?

- На тези избори е пълно с фалшификати. Искам да кажа няколко думи първо за етикета, а после и за биографията. Меглена Кунева се пише кандидат на гражданското общество. Не искам да кажа нищо лошо, но тя е един еврочиновник - милионер. Тя има толкова общо с гражданското общество, колкото аз имам общо с лелята на Барак Обама. Тя си е партиен кандидат. Но понеже вижда, че в случая печелившата карта е да бъдеш независим, се обявява за непартийна кандидатура и говорител на гражданите. Тя си е кандидат на НДСВ, на Мадридския пилигрим, на всички тези милионери около нея. Извинете, но тя с тези милиони е всеки ден по медиите, а аз нито кампания мога да проведа из страната, нито да си плащам за медии. Просто очаквам хората да разберат изобщо, че има такъв кандидат, и да гласуват за мен. Това каква равнопоставеност е? Как ще кандидатстват милионери срещу обикновени университетски преподаватели и ще се говори, че са равнопоставени? Смятам, че държавните медии са длъжни да предоставят безплатно на всички кандидати за президенти време за предизборни диспути и за представяне на платформите, за да бъдат равнопоставени. Иначе това са избори на олигарси. Хората ще избират между Алексей Петров, марионетката на Бойко Борисов - Росен Плевнелиев, Меглена Кунева, която се пише кандидат на гражданското общество... Аз развивам тезата, че трябва да се приеме закон за защита на избирателите. Както има закон за защита на потребителите, по силата на който може да бъде наказан производител или търговец за това, че пробутва на гражданите стока с фалшив етикет. А на изборите излизат кандидати с фалшиви етикети, ама от горе до долу фалшиви, абе чисти ментета. И няма кой да ги накаже. Ако говорим за непартийни кандидати, единственият независим кандидат на гражданското общество съм аз. Защото още през 1999 г., когато Костов каза, че ДПС е проклятието на България, аз го допълних "Не само ДПС, а всички партии са проклятието на България". Освен това аз мога да докажа и с биографията си, че съм непартиен кандидат, защото нито една партия не ме прие като свой - 1987 г. бях изключен от БСП, 1992 г. бях изключен от СДС, 1995 г. бях изхвърлен от АСП, партията, която аз създадох. С какво ще докаже Меглена Кунева примерно, че е непартиен кандидат. Къде й е доказателството в биографията? Човек се кандидатира за президент не просто с обещания и красиви приказки, а с биографията си. Питайте всички кандидати за президенти какви са били досега, какво са направили за демокрацията в България!

- Ако не станете президент, ще търсите ли други начини за влияние върху политиката?

- Моята цел е след 3-4 години, когато трябва да бъде избран нов омбудсман, да се кандидатирам за длъжността. Доказал съм, че мога да защитавам интереса на хората. Ще пледирам да се промени начинът за избиране на омбудсман. Не може властта да назначава човека, който ще защитава хората от властта. Те фактически назначават добермани на властта. Омбудсманът в Дания например не е публична фигура за разлика от Гиньо Ганев, който не пропускаше коктейл. Няма да го видите никога на светско събитие. Той е Великият инквизитор. Монах, който се е посветил на хората. И всеки човек може да отиде пряко при омбудсмана - и последният уличен чистач.