19 август 2022г.

Празник на Бялото братство. Празник на мюсюлманите "Рамазан Байрам". Ден на фотографията. Хуманитарен ден

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Ще посегна на най-богатите

http://www.blitz.bg/news/article/117035


ПРОФ. НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ ПРЕД БЛИЦ: ЩЕ ПОСЕГНА НА НАЙ-БОГАТИТЕ И ЩЕ КОНФИСКУВАМ ОГРАБЕНОТО ОТ СИМЕОН

30 август 2011

София, България

     

Невероятно, но факт, атракцията в добрия смисъл на понятието в кандидат-президентската кампания се очертава да бъде не Алексей Петров или някакво подобие на Йоло Денев, а най-титулованият кандидат - проф. Николай Василев, вечен дисидент, вицепремиер в кабинета на Филип Димитров, волнодумец, сквернословец, просветител, философ.
- Как се решихте да се кандидатирате?
- В началото изобщо не си въобразявах, че ще се захвана с подобно нещо, защото много отдавна скъсах с политиката. Но изведнъж започна да зрее идеята да се кандидатирам. Защо? Защото българските избиратели имат право да разполагат с действителен избор. Иначе този букет кандидатури, който се оформи, не им дава истинския избор. Нямаше го автентичният кандидат на гражданското общество. Защото да говорим, че мутрата Алексей Петров е действителният представител на това общество, значи дасе подиграваме с политиката.

- Извинявайте, но в момента доц. Алексей Петров е редовно регистриран кандидат-президент, а не мутра и освен него инициативен комитет от граждани с гръм и трясък издигна видната гражданка Меглена Кунева?
- Когато сметнеш, че не е печелившо да се явиш като партийна кандидатура събираш 21 души ог старата и новата ти партия, комшии и приятели и това вече е инициативен комитет. Това е фалшива гражданска кандидатура, зад нея не стои никакво гражданско общество. Фактически Кунева е кандидат на НДСВ, Европейската комисия и на френската банка “Париба”. Какво гражданско общество? Кога Кунева е помислила за българскиягражданин като човек. Нещо да е направила за него? Тя е една милионерка, която няма нищо общо с гражданското общество. Със съжаление казвам, че Кунева просто е една бледа, безлична кандидатура на външни сили ина една провалена партия, която се завоалира зад някакъв фалшив комитет. Тя не може да бъде кандидат на гражданското общество, нито пък Алексей Петров, какъвто и доцент да се пише.

- Наричате отиващия си Георги Първанов йезуит и псевдополитик, с принос за разврата в българската политика?
- Точно така. Той раздаваше ордените като семки на своите лични спонсори, на спонсорите на неговата партия БСП, на оръжейни търговци, на разни одиозни червено-номенклатурни фигури...Изобщо превърна България в бащиния. Никакъв президент, само едно бледо подобие. Вие помните ли някакви запомнящи се президентски дела, някаква категорична негова позиция по значими неща? Или нещо друго да е направил за тия десет години? Аз не помня.

- Акушира на тройната коалиция, без която щяхме да гледаме членството в Европейския съюз крив макарон?
- Това са смешни приказки на смешни хора. И без този троен урод пак щяхме да си влезем, където трябваше да влезем. Напоследък Белгия една година живее без правителство и какво? Да не би да са рухнали? Италия след войната за 15 години смени 50 правителства и пак живна, възроди се след войната. Изборите са главният механизъм на демокрацията. Когато не са дали подходящ резултат и не може да се формира здрава коалиция или еднопартийно правителство, тогава се провеждат нови, извънредни избори. Точно по време на управлението на тази тройна коалиция се случи и най-голямото развращаване на народа в отношението му към политиката. Хората започнаха да си мислят, че всеки става за всичко. Щом тоя тъпанар е министър, що пък аз дане бъда министър? Колко говеда сложихме за министри, за депутати и народът си вика ,а-а-а, това ли е елитът на България? Щом Доган може да вземе един-два милиона като “консултант” по хидро-енергийни въпроси, що аз да не направя някоя и друга далавера? Ето това е пълното развращаване, което води до едно несериозно отношение към политаката и нейния смисъл. Води до театъра с кандидатурата на Светльо от “Хиподил”. Това е падение. Това също развращава. Аз имам едно изследване пет-шест години след избухването на демокрацията, май беше по времето на Чичибаба при Виденов. Бяха се разходили социолози из Добруджа с въпрос – вие ставате ли за министър на земеделието. И 80 процента отселяните казаха “ отма, що да не ставам”. Разбирате ли, вече всеки смята, че става за всичко. Това е развращаването. А трябват умни политици, които да запушат устите на тия простаци, да ги накарат да си помислят, абе това не е за мен, не ставам за президент, за министър, виж го тоя човек там, той е пет класи над мен. Всичко друго развращава, превръща политиката в пародия.

- Като споменахте социолози, се сетих за Андрей Райчев, който навремето, когато са ви изключили от Софийския университет, ви наливал акъл какво да правите?
- Беше съветник на ЦК на БКП или на градския комитет, ядосах се и така яко му теглих една...такова, няма значение. Той безспорно е умен, но нечистоплътен хитрец, който продължи делото на баща си и направи богатство, вече е милионер доста отдавна с тази социологическа агенция. Търгува своите проучвания, анкети и т.н. Отвращава ме тази продажна роля на на социологическите агенции, на разни анализатори, политолози, които излизат и започват да дрънкат глупости, а аз се питам колко ти дадоха на теб, бе , мама ти мръсна, кой те купи, бе. Аз ги познавам повечето и знам какво мислят, знам що за хора са. Като слушам цялото им изложение, все едно ми казват вчера ми бутнаха половин милион. Това предопределя между другото и неравната битка с Меглена Кунева. Зад нея стоят много милиони, а Калфин има зад гърба си цялата, почти цялата червена армия от избиратели. Всички имат нещо зад гърба си, аз нямам милиони, имам само гражданското общество. Вече 15, може би и 20 граждански организации стоят зад мен.

- Имате ли достатъчно пари, за да стигнат посланията, идеите ви до гражданите?
- Тези масички и столове, на които ще събираме подписи, аз ги купувам със свои пари. Пресконференциите в София прес си ги плащаме пак ние, с лични средства. Едната секретаря, втората ще я платя аз. Плйащаме си всичко. Нямаме нито спонсори. Единственото, което имам като предимство пред останалите е моят интелект и аз ще го включа на пълна мощност. Трябва само да се стигне до хората със задачите, които си поставям. Не би трябвало да има човек, който да не ги одобри. Попитайте по улиците всеки срещнат одобрявате ли идеята на проф. Василев да национализира чуждите монополи – Енергоразпределителните дружества, мобилните оператори и пр. и ще видите какво ще ви отговорят.

- Като им обещавате такива неща, имате ли представа как ще ги изпълните?
- Много лесно ще стане. Какъв е механизмът, чрез който президентът, който няма изпълнителна власт, ще изпълни подобни обещания? Ами чрез референдум. Аз обещавам да провеждам референдуми по всички важни въпроси, които са на дневен ред и не изискват експертна оценка.

- От сегашните проблеми кои бихте подложили на референдум?
- Първият ще бъде съгласни ли сте да национализираме чуждите монополи и да дисциплинираме националните. Защото “Топлофикация” примерно е държавен монопол и се налага с бич да бъде дисциплинирана.

- И после?
- Ами, след като резултатите от този референдум излязат, аз мога да наложа това на изпълнителната власт, защото волята на народа е над законите и с референдума ще ги ударя по главата. Управляващите са длъжни да изпълняват волята на народа.

- Други приоритети?
- Моментално ще конфискувам ограбеното от народа цяло имущество на мадридския пилигрим Симеон, моментално.

- Това пък как ще стане?
- С конфискация, така ще стане. Тази къща в с. Баня, която наистина е негова, и нея ще я конфискувам, после ще го изхвърля от България, така както румънците извърлиха крал Михай, както гърците изхвърлиха Николай. Те ги изритаха като парцали и не щат да ги видят, а ние приехме нашия като месия, че и му дадохме армагани, имущество, което не е негово. Това е пълна свинщина.

- Как ще направите нещо, след като казвате, че партиите са проклятието на нацията?
- Казал съм го, защото аз доказано антипартиен човек. През 1987 г. ме изключи БКП, през 1992 г. ме извърлиха от СДС, а през 1995 г. ме изключиха от АСП, която аз основах. Значи ясно е, че партиите не ме тгърпят и аз не ги търпя. Само, че те са структура, организация. Ако стана президент, ще водя диалог с хората, човека, който ги представлява, не със самите партии.

- Ако ви утрепят какво ще загубите?
- Едно чудесно семейство и една панелка, с която навремето влязох във властта и пак с нея си излязох. Друго няма какво.

Едно интервю на Славей Костадинов