25 май 2022г.

Трето намиране честната глава на св. Иоан Кръстител, ден на Африка, ден на безследно изчезналите деца ....

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

За любовта на руснаците към Путин

За любовта на руснаците към Путин

Путин

 

Как да си обясним това, че популярността на Владимир Путин е толкова голяма в Русия, въпреки катастрофалните икономически показатели, потъпкването на основни граждански права  и пълната външно-политическа изолация на страната?

Така е, поне според тамошните проучвания на общественото мнение.  Може ли всичко да  бъде тълкувано с робската психика на руснаците и това, че през многовековната  история на тази страна там никога не е имало и наченки на гражданско общество. Може би с изключение  само на краткия период между Февруарската революция през 1917 година до болшевишкия преврат няколко месеца по-късно и времето на късната перестройка до средата на управлението на Борис Елцин. При това с всичките условности доколко тези периоди могат да бъдат характеризирани като истински демократични.

ХХХ

Преди няколко десетилетия шведския криминилог и психиатър  Нилс Бейерот за първи път използва понятието „Стокхолмски синдром“. Този синдром  е кръстен на обира в банката Kreditbanken на площад Нормалмстронг в столицата на Швеция, в който някои от работниците са били заложници в трезор в същата сграда от 23 до 28 август, 1973 година, докато похитителите им преговаряли с полицията. По време на този сблъсък, жертвите станали емоционално привързани към похитителите си и дори ги защитавали. Както се описва в популярните енциклопедии, това е силна емоционална връзка между две лица, в която единият е периодично тормозен, бит, заплашван и т.н. Една често използвана хипотеза за обяснението на този синдром е основана на теорията на Фройд. В нея се предполага, че тази връзка се изразява в отговора на индивида към травмата, която изпитва, ставайки жертва. Идентифицирайки се с агресора е начин Его-то да се защити.

Някои автори наричат този  синдром също на името на Пати Хърст.  През миналия век тя нашумява, тъй като прекарва две години в база на терористи. На 5 февруари 1974 г. терористичната групировка „Симбионистка освободителна армия“ отвлича младата жена. Пати е внучка на един от най-богатите хора в Америка, медийният магнат Уилям Рандом Хърст. Само два месеца по-късно Пати уведомява родителите си, че се присъединява към революционерите, но вече под друго име – Таня. До арестуването й тя активно сътрудничи на похитителите си в престъпната им дейност и участва в обир на банка.

 ХХХ

Но да се върнем към Русия и днешния култ към личността на Путин. Да беше само Путин човек да си затвори очите. Но според една анкета за най-популярните и тачени хора в руската история, публикувана преди няколко години от британската информационна агенция „Ройтерс“, Йосиф Висарионович Сталин заема престижното трето място след княз Александър Невски и някогашния  министър-председател Пьотър Столипин. Все пак е обнадеждаващо, че един реформатор в областта на земеделието  като Столипин, въпреки иначе авторитарната му политика като цяло, е поставен преди Сталин.

Апологетите на Путин на Запад, а също и някои негови привърженици в България, се опитват да обяснят популярността на Путин не само със „Стокхолмския“ синдром, а поставят ударението на това, че Путин бил вдигнал самочувствието на руснаците като върнал Русия на световната сцена. Според тях за обикновенния руснак е по-приемливо да бъде гладен и бос, но да се изживява като гражданин на велика сила. Тези аргументи също имат своята тежест.

 

Ню Йорк Таймс

 

Подобен пример е огромна  популярността на Адолф Хитлер в Германия. Авторът на „Моята борба“ вече е канцлер на Германия и са известни идеите и методите му. Германците  са преживели „Нощта на дългите ножове“, погромът над някои профсъюзи и забраната на Социал-демократическата партия. Въпреки това те дават абсолютната власт на Хитлер. На  2 август 1934 г. с референдум Хитлер приема президентските пълномощия и става „Фюрер“ и „Райхсканцлер“,  което автоматично го прави  и Върховен главокомандващ.

При подготовката за този текст попаднах на стар брой на „Ню Йорк таймс“ от онова време. „Хитлер е подкрепен в съотношение 9:1″, е част от заглавието . Това са известни числа за онзи референдум, но цитирах ‘Таймс“ за друго, не толкова известно в България. Според данните на авторитетния вестник, немските марксисти са гласували  по-масово за Адолф Хитлер от представителите на буржоазията.

 

http://vevesti.bg/62373/za-lyubovta-na-rusnatsite-kam-putin/