РМС след Девети

още в галерията...

РМС - Работнически младежки съюз.

11 юни 1945 г. Един месец след края на войната. Все още не са знае дали Хитлер е жив и не дебне ли от някъде с "тайното си оръжие".

РМС е младежката организация на компартията, която действа автономно дори след 9 септември 1944 г. Между партията и младежите често има конфликти.

В РМС членуват младежи идеалисти, които, като повечето комунисти по това време, си нямат и понятие за сталиновите репресии. Те искат Земята да стане Рай. Нищо по-малко. Жертват си живота. Не защото душите им ще попаднат в рая, където ще сърбат шербет в компанията на девственици, а защото вярват, че са носители на световното Добро.

Наивни и глупави, но пък чистосърдечни.

Точно на обратното мнение, но също така романтици, са техните най-изявени противници - легионерите. Две младежки групи, които в училищата на Онази България, често са влизали във физически сблъсъци.  Те се бият и дебнат взаимно.

По време на войната и с нейното напредване, сблъсъците им стават все по-ожесточени. За едните водачът на Света е Сталин, за другите - Хитлер.

След войната легионерите ще се окажат на страната на победените, а след излизането на информацията за Холокоста, ще бъдат и опозорените. Те са репресирани от властта на компартията. Но нещата с тези репресии не са толкова еднозначни - според мирните договори, България като победена страна е била международно задължена да репресира привържениците на Хитлер.