Път: : Кой кой е : П

Тошо Пейков

Тошо Костадинов Пейков е роден на 17 януари 1951 г. в с. Слатина, Ловешко.

След уволнението си от казармата постъпва в строителна школа, а по-късно работи няколко години като зидар и бетонджия в Съветския съюз.

След завръщането си завършва ВИНС - Варна, специалност "Организация и управление на икономиката".
Работил като галванотехник, диспечер в ДАП, снабдител, началник бюро за научна организация на труда, по-късно като търговски директор в мебелния завод в Ловеч.

През 1990 година се откроява като един от най-радикалните местни активисти на СДС. Подкрепя 39-те и става депутат от СДС в 36-ото Народно събрание.

Радикализмът го свързва с Янко Янков, с когото е сподвижник в  партия "Либерален конгрес". Постепенно еволюира. Радикализмът му се трансформира в интерес към истината. Разделя се с председателя Янко Янков. Трайно се свързва със Симеон Втори.

На учредителния събор на Движението за национално възраждане "Оборище" на 3 и 4 юни 2000 г. във военнопочивната станция на Витоша е избран за главен секретар. Делегати на събора са представители на граждански комитети от 12 области и 40 града на България. Приети са устав и програмна декларация и избрани ръководни органи - главен секретар, национален изпълнителен комитет, национален политически съвет и комисия по етика и контрол. (Началото на 2005 е белязано от серия скандали и разцепление в Движение "Оборище".)

Партията на Т. Пейков е една от двете партии, чиято регистрация Национално движение Симеон ІІ използва за коалиционно участие в парламентарните избори през юни 2001 г. Пейков става депутат в 39-ото народно събрание с листата на тази коалиция.  Работи в Комисията по външна политика, отбрана и сигурност, Ръководител  на  българската делегация в ПА на ОССЕ. Председател  на  групата  за  приятелство  с  Португалия. Носител на златен почетен знак на Министерството на външните работи.

2005 - участва в парламентарните избори с листата на НДСВ, но не успява да спечели депутатско място. Назначен е за изпълнителен директор на Фонд "13 века България". Главен секретар на ДНВ “Оборище” – преизбран през януари 2005 г.

Женен, с две деца.  Съпругата му - хуманен лекар д-р Галина Йочева, беше един от лидерите на "първото СДС" в Ловеч.

Доктор по социология. Автор на книгите “Свирепа арена или цирк”, “Червена книга на застрашения от изчезване български род”, “Записки по българските реформи”,“Крахът”,“Втора книга на летописите”, “Девиантното  управление”,“Цялото царско войнство и републиканците на Н.В.”

Спортува лека атлетика и алпинизъм.  Изкачил е най-високи върхове в Алпите, Андите, Кавказ и Памир.

 

***

От архива на Омда:

Подставени лица на БСП са замесени в "Петролгейт". Шефът на НРС не бил "старателен" в проверката, смята царски депутат  - 11 март 2004, mediapool.bg