19 август 2022г.

Празник на Бялото братство. Празник на мюсюлманите "Рамазан Байрам". Ден на фотографията. Хуманитарен ден

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Няма тенденция за спиране на посегателствата


Доц. Пламен Павлов: Няма тенденция за спиране на посегателствата върху българското културно-историческо наследство

04 септември 2012

Велико Търново. Посегателствата върху българското културно-историческо наследство нямат никаква тенденция към утихване, към спиране, а напротив се ожесточават и то с такива площадно-панаирджийски форми, какъвто е концертът за Деня на независимостта на Македония.

Това каза пред Агенция „Фокус” историкът доц. Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет.

В македонските медии през последните дни се появиха съобщения за един тържествен концерт, който ще бъде организиран във връзка с Деня на независимостта – 8 септември. На 8 септември 1991 г. „Македония обяви, макар и в много странна форма, своята независимост като там беше вметнато едно изречение – с право да се присъедини към бъдеща югославска федерация.

Фактически тази независимост вече 21 години е националният празник на Република Македония. Ако разгледаме листата на концерта ние виждаме едно мощно присъствие на сръбски изпълнители или на босненски сърби, или на черногорски изпълнители, които са с просръбска ориентация. Виждаме Желко Бебек, Хари Варешанович, Александра Радович и други. Става дума за сръбски или просръбски ориентирани поп и фолк изпълнители.

Разбира се хората имат право на културни вкусове и имат право на свои предпочитания, но е факт, че Министерството на културата на Македония в лицето на министъра на културата Елизабета Канческа-Милевска на практика отбелязва деня на независимостта на своята уж независима държава с един на практика югославско носталгичен концерт”, каза доц. Павлов.

Отново се поставя въпросът вместо да се решават вътрешните противоречия в самата Македония, особено да се укротява и по някакъв начин да се решават проблемите с албанците, се води една открита проюгославска политика.

„Тук човек може да се запита когато четем абревиатурата БРЮМ – Бивша Югославска Република Македония кое надделява – дали Република Македония или Бивша Югославска. Фактически ние виждаме едно тържество на югославската идея и това прави днешната държава Македония като един резерват на югославизма”, посочи още доц. Пламен Павлов.

Това само по себе си е изключително странно на фона на антибългарската истерия и на търсенето на всякакви поводи за конфликт с България, която първа призна Македония и която и досега е най-добрият партньор на Македония в най-различни области, включително и като гарант за проевропейското развитие на Македония.

Освен това билетите, които са пуснати за този концерт, са на символична цена, т.е. търси се една популярност на югомузиката като се получава и специален подарък от всеки посетител. Това е един албум „Македонското сърце бие в 7/8” на братята Тавитян.

Ритъмът в 7/8 е ритъмът на българската ръченица и в това отношение Македония не прави изключение от всички останали исторически и етнокултурни български земя от цялото българско етнокултурно пространство.

"Виждаме, че дори и в този случай, когато се прокарва просръбско поведение, когато се загърбват проблемите с албанците, отново на преден план излиза антибългарската риторика и антибългарските действия като този път приятелската ни, уж съседна и едноутробна държава Македония се стреми да заграби ръченицата", каза Павлов.

Според него не е нормално Денят на независимостта на една суверенна държава да се отбелязва със заграбване на чуждо културно наследство – в случая българско, както е с ръченицата или с този фамозен албум „Македонското сърце бие в 7/8” да се прави една пропаганда на такъв македонизъм какъвто е Югославия и от друга страна да се загърбват проблемите с албанците.

Яна НЕЦОВА


http://www.focus-news.net/?id=n1692492