ОБРАТ В ПРЕЗИДЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ?

ОБРАТ В ПРЕЗИДЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ?

НОВО ТЪЛКУВАНЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА ОСПОРВА ПРАВОТО НА ПАРТИИТЕ ДА ИЗДИГАТ И ПОДКРЕПЯТ КАНДИДАТИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ.

( Николай Близнаков е депутат от VІІ Велико народно събрание, юрист и социолог. Депутатите –юристи, изготвили и приели Конституцията, имат особени права за нейното тълкуване – доколкото меродавното АВТЕНТИЧНО тълкуване се дава от органа, изготвил съответния нормативен акт, а VІІ ВНС вече не съществува. На 12 юли, при честването 25 г. от приемане на Конституцията в София, Н. Близнаков е представил пред група депутати от ВНС новото тълкуване на текстове от Конституцията, според които партиите нямат право да издигат кандидати за президент. Част от депутатите приемат доводите и се обявяват за спешна правна дискусия по темата. )


 

Камък в блатото

НЕ, ПАРТИИТЕ НЯМАТ ПРАВО ДА ПРЕДЛАГАТ ПРЕЗИДЕНТ !

Николай Близнаков

Обществото е изнервено от протакането на политическите партии да определят кандидатите си за президент (и вице такъв). Тръгна безвремието на горещото лято, а един само септември е наистина недостатъчен за обществен дебат по кандидати за поста, който се предполага, че е необходим за взимане на „информирано решение“ от гласоподавателя.

Но нашето виждане за президентските избори е по-радикално – наложителен е

ОТКАЗ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ ОТ ИЗДИГАНЕ (или подкрепа) НА КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ.

Подобно предложение навярно ще възмути мнозина, но само защото не са прочели още основната ми теза – а тя е, че СЪГЛАСНО КОНСТИТУЦИЯТА ПАРТИИТЕ НЯМАТ ПРАВО ДА ИЗДИГАТ И ПОДКРЕПЯТ КАНДИДАТИ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ПОСТ.

Друг въпрос е, че те го правят безнаказано. Но моят призив към партийните ръководства – който се надявам да бъде подкрепен от гражданското общество, включително медии и др. – е да се съобразят с Конституцията и не издигат и подкрепят кандидати за президент.

ОСНОВАНИЯТА

В парламентарните републики Президентът е фигура, която изразява единството на цялата нация и е нещо като „квази-монарх“. Още първите републики са осъзнали нуждата от обединителна фигура, която да стои над конкуренцията между отделните съставки на нацията, но да няма абсолютната власт на един монарх – затова той не е ДОЖИВОТЕН и е ИЗБИРАЕМ. Иначе правата му могат да бъдат и над тези на един монарх – напр. българският Президент има права доста по-големи от тези на Датската кралица.

Президентът, съгласно Конституцията ни, „олицетворява единството на нацията и представлява .. България в международните отношения.“ А партиите (от „парс“,“партис“ -„част“ на латински) по презумпция олицетворяват интересите и възгледите за управление САМО НА ОПРЕДЕЛЕНА Ч А С Т от обществото. (Единствено партията при тоталитаризма претендира да изразява интересите на всички, но ние не сме вече в тоталитаризма, нали? Конституцията ни забранява отделна партия да претендира да е общонационална, държавна –вж. чл.11, ал.2.)

Ето защо не може партиен лидер да олицетворяваединството на нацията“ – напротив, той е ярко олицетворение именно на разделението, най-яркият символ, но на една само нейна ЧАСТ. Партиен лидер - президент е оксиморон, дървено желязо, леден пламък или каквото щете там. (Толкова нелепо, като кандидатстването на един еврейски равин или мохамедански имам за Патриарх или на треньора на Байерн за главен съдия в мача „Байерн – Реал“.)

Партийният лидер – не само Вожда на една партия, но и лидерите около него – никога не може да бъде истински Президент – глава на държавата, „баща“ на нацията (както принципно се възприема и каквато е идеята за тази фигура.) Напротив, той би допринесъл за още по-голямото разделяне на нацията. Нима Президентът Първанов, например, бе приет за „баща“, обединител, надпартиен арбитър в споровете и т.н. ? Или пък настоящият Президент – който, макар да не бе партиен лидер, бе ПОСОЧЕН КАТО ДОВЕРЕНО ЛИЦЕ на партийни лидери? Нещо повече, и той, и Първанов и другите, не само не бяха приети за „олицетворение на единство“, привличайки обществени слоеве с друга политическа ориентация, но дори загубиха – ВСИЧКИТЕ – подкрепата и на тази сила, която го издигна! Това се отнася и до Първанов, и дори до Желев. Защо? Защото Президента е поставен в шизофренна ситуация - Конституцията задължително разкъсва Президента между партийния му ангажимент и този към Закона, непрекъснато го притиска към едно непартийно, анти-партийно поведение

Конституцията е ясна –„олицетворява единството на нацията“. Тя не влиза в детайли. Винаги в такива случаи има нужда от тълкуване текста и духа на Конституцията. Позволих си да го направя.

Изводът: - В Конституцията няма член, който изрично забранява или позволява на партиите да издигат и подкрепят кандидати за Президент. (Но няма и много други забрани –напр. да се избират осъдени педофили.) Тя определя само, че той „се избира пряко от избирателите“.  Но по-важен от буквата е ДУХЪТ на конституцията. От изложеното дотук се надявам всекиму да е ясно, че Духът на Конституцията, СМИСЪЛЪТ на нейните разпоредби относно президентската институция, ИЗКЛЮЧВА възможността лицето –Президент, да бъде представител на политическа партия, защото тогава няма да се спази разпоредбата да „олицетворява единството на нацията“.

А това е неотменимо изискване на Коституцията!

Ето защо моят първи ПРИЗИВ е към ръководствата на политическите партии – НЕ ИЗДИГАЙТЕ И НЕ ПОДКРЕПЯЙТЕ КАНДИДАТИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ в предстоящите избори !

Кой не бива да бъде издиган за кандидат? Очевидно това са партийни лидери (т.е. –членове на партийни ръководства, вкл. такива, които са били членове на партийни ръководства последните 10 години), както и доверени лица на тези партийни лидери, т.е., посочени и подкрепени от тях.

Всеизвестно е, че цялото ни общество е прекалено партизирано. Както законодателният ни орган – Народното събрание – така и общинските съвети, се състоят на практика от 100% партийни кандидати. От 8 избора за Народно събрание, нямаме нито един ! НЕЗАВИСИМО ИЗБРАН ДЕПУТАТ. Големите общински съвети, както и кметовете, са все партийно доминирани органи. Правителство, министри, зам-министри – са все партийни фигури. А безбройни са различните агенции, комитети, комисии – често с изключителни правомощия! – които също се избират от „партийния казан“. За съдебната власт не ми се говори, но най-куриозното – Омбудсманът, по презумпция ГРАЖДАНСКИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ срещу партийната власт, е също ЯРЪК ПАРТИЕН ЛИДЕР ! (Уважението ми към безспорните качества на последния е отделен въпрос.) Така 95% от населението (толкова са безпартийните) практически няма никакви шансове за заемане на значима позиция – т.е., налице е очевидна тотална дискриминация спрямо безпартийните.

Ето защо Президентът е наложително да бъде непартиен, независим представител на гражданството. И Духът на Конституцията, и Времето изискват това. Абсурдно е една върховна фигура, която се възприема като квази-монарх и е (исторически и функционално) заместител на фигурата на монарха, да бъде партийна. Представяте ли си Датската Кралица да бъде водач на социал-демократическата партия или Английската Кралица – на либералите? Или дори само да ги подкрепя публично ?! Пълна нелепост, нали ? Но защо не подскачате, като чуете за Президент – партиен лидер? Как ще осъществява той, например, вменената му от правната теория функция на арбитър между различните политически сили и власти, ако е (дори ако е бил до вчера) изразител на ЧАСТНИ интереси и виждания?

Всеки път като ви предложат партийна фигура си спомнете –ще избираме нещо като временен монарх – допустимо ли е той да бъде партиен деец?

Ето защо вторият ми ПРИЗИВ е към гражданското общество – подкрепете тази инициатива! Ако общественото мнение натисне партиите, те може да се откажат от борбата за този пост – иначе не биха го направили! Нещо повече, гражданското общество трябва да намери сили в разумен дебат да открои онези силни индивидуалности, независими и уважавани личности, които с достойнство да се състезават за поста на държавния глава.

Само трябва да повярва в себе си и да поиска…


 

За становището и призива на Николай Близнаков, подкрепени и от други депутати от VІІ ВНС, се очаква подкрепата на 200 изявени граждански организации, а ПОДПИСКА в Интернет ще бъде стартирана следващата седмица.