Път: : Моят човек : К

Коста Кръстев

Розина Кирова 
 

Преди да се родя – история от моя род

 

Няма да ви разказвам героични случки и събития, а просто житейската история на един наистина достоен и много способен българин – моя прадядо Коста Станков Кръстев (1884 - 1969)

Той е роден в село Момчиловци. Според пагубния за родината ни Берлински договор през 1884 (рождената година на прадядо ми) селото е турска територия. Именно тази несправедливост и ужасна подигравка с народа ни има много важно значение в разнообразния му и невинаги лек живот.

Той завършва четвърто отделение в родното си село, а след това, воден от желанието си за нови знания, продължава образованието си в Чепеларе. Именно там изживява един от най-тежките периоди в живота си. Принуден е да съчетава ученето с работата. Сутрин е в училище, следобед работи в магазина на хазяина си, а вечер подготвя уроците си. Хазяинът му, явно неук и невиждащ ползата от образованието човек, а мислещ само за материалното, му се кара за изгорените свещи. Въпреки всички трудности, с желязна воля и много труд успява да изпълни целта си и завършва. В днешно време това ни се струва подвиг, но в онези времена човек е нямал друг избор и дядо ми е разбирал това.

След престоя си в Чепеларе той започва работа заедно с братята си в Пловдив. Като строителен работник участва в строежа на Военния клуб в града. През известен период от живота си той е и търговец на добитък.

Непрестанно търсещ своята реализация в променяща се България, той я открива отново в строителството. Благодарение на своите качества, будния си ум и вродения си усет към търговията, през двадесете години на миналия век започва да се занимава със строително предприемачество. През този период изгражда множество частни домове, но и важни обществени сгради като училището в Трилистник, техникума в Карлово и пощата в Пещера.

                     

Така той подпомага развитието на младата ни държава. Всичките му усилия са възнаградени не от кого да е, а от цар Борис III. През 1941 прадядо получава орден за Граждански заслуги.

Освен със строителство прадядо ми се е занимавал и с обществени дейности. В началото на двадесете години на XX той е кмет на село Куклен, а през 1923 година се премества в Пловдив и изгражда родната къща на дядо ми и на баща ми.

        

              
 

Въпреки всички трудности прадядо Коста нито за миг не забравя родината си. Ето защо на осемнадесетгодишна възраст постъпва в четата на Пейо Шишманов – един от най-известните войводи на Илинденско-Преображенското въстание. Не всеки би предприел подобно начинание, но прадядо осъзнава важността на въстанието за България и с огромен риск за себе си, а и за близките си, се включва във въстанието.

Но ето че дойде време да ви разкажа какво се случва с този голям българин след “бленувания” от някои хора Девети септември. Не е толкова трудно да се досетите, нали? Комунизмът му отнема правото на предприемач и той е принуден до края на живота си да работи като обикновен строител. Доста по-късно властта решава, че къщата му е на твърде привлекателно място и я премахва, за да построи на нейно място опера. Тази опера и досега я няма, но за сметка на това офисите на парцела са в изобилие.

Въпреки всичко, споменът за родолюбивия и предприемчив българин, станал пример за самоинициатива, не изчезва. В днешно време е хубаво да се замислим върху тази дума – самоинициатива. Вместо да бездействаме и да се оплакваме, би трябвало да вземем нещата в свои ръце. Колкото повече такива българи като прадядо има, толкова по-добре за България.

Той е бил също така изключително уважаван човек. Нямал е врагове и винаги, когато е можел, е помагал на хората. Ето защо, който го помни, го помни с добро.

Естествено аз не го помня, но винаги ще го уважавам заради достойно изживения му живот. Той съумява не само да се превърне в предприемач от почти нищо, но и изпълнява дълга си към родината.