ЦАЧЕВА И РАДЕВ НЕ УВАЖАВАТ ЗАКОНА


( А МАЙ И РЪКОВОДСТВАТА НА ГЕРБ И БСП НЕ ГО ЗАЧИТАТ…)


         Снощи бяхме шокирани да чуем от кандидатите за президент Ц. Цачева и Р. Радев, че приемали трите искания от референдума, тъй като „народът гласувал „за“ тях !  (цитирам по памет). За двамата (а май и за ръководствата на партиите ГЕРБ и БСП, които обявиха в Парламента, че ще се съобразят с „волята на народа“ и поради това ще приемат предложенията) очевидно няма никакво значение позицията и решението на ЦИК – единственият държавен орган, съгласно закона, който има право да определи каква е „волята на народа“, изявена на избори и референдуми. 
       А решението на ЦИК е пределно ясно – проведеният на 6 ноември национален референдум не се признава за валиден, тъй като в него не са участвали минимума избиратели, определен от Закона, за да се признае гласуването за легитимно изразяващо „волята на народа“. Затова за „волята на народа“ можем да кажем, че тя е обратна на предложеното в референдума – доколкото е изразена в сегашните закони, легитимно приети от легитимните представители на народа.  
       Впрочем, това е съвсем логично. Отникъде не следва, че мнението на 2,1 млн. „за“ задължително гласуване (или 2,5 млн. за мажоритарно) е мнението на „народа“ от 6,9 милиона гласоподаватели.  Доколкото противниците на предложението предпочитат да бойкотират (и малка част да пуснат бюлетина с „не“),  то имаме само 2,1 милиона „за“, което е далеч от болшиството избиратели  - и 4,8 милиона са на друго мнение!  По логиката на Цачева и Радев (а май и на ГЕРБ и БСП), утре след масов митинг, на който 30 000 препълнят един площад, властите май ще трябва да приемат исканията им с довода, че „народът“, „болшинството“ ги искат!  Демокрацията не е болшевизъм, при демокрацията ЗАКОНЪТ определя кога е легитимно изразена волята на народа. И сътветният орган – в случай ЦИК – спазвайки закона определя, че НЯМА ЛЕГИТИМНО ИЗРАЗЕНА ВОЛЯ НА НАРОДА „за“  предложението за задължително гласуване.   (Поради което утре ЦИК трябва да промени съответните членове в Изборния кодекс. А ГЕРБ и БСП с парламентарните си групи категорично да отхвърлят идеята за мажоритарна система!)
        Поради това фрапантно непризнаване на закона от г.Цачева и г.Радев, НИТО ЕДИН ОТ ДВАМАТА НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ПОЛУЧИ ПОДКРЕПАТА НИ  на втория тур.

      (А и мисля, че инстиктът на хората със самостоятелно мислене, на които верноподаническите, робски рефлекси им са чужди, би трябвало да бъде ДЕМОНСТРАТИВНО НЕУЧАСТИЕ  в едни избори, които противоконституционно са обявени за задължителни! )
 
       Ето защо принципните демократи няма да препълнят избирателните секции в неделя…