19 август 2022г.

Празник на Бялото братство. Празник на мюсюлманите "Рамазан Байрам". Ден на фотографията. Хуманитарен ден

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Влизам с биографията си

Проф. Николай Василев, уважаван български учен, но и човек със сериозна политическа биография, който на тези избори излиза като независим кандидат за президент, издигнат по гражданска инициатива, бе гост в студиото на "Денят започва".

Той сподели, че преди 15 години е излязъл от политиката, без никакво намерение да се връща обратно в нея, но фактът, че нито един от кандидатите за президент не е номиниран от гражданското общество, го е провокирал да вземе решение да се включи в кандидатпрезидентската надпревара. Той заяви, че пледира за приемане на Закон за защита на избирателя по подобие на Закона за потребителя. По мнението му кандидатите за президент непрекъснато твърдят неверни неща пред избирателите и даде пример с госпожа Кунева, която твърди, че е независим кандидат. "Тя е зависима и от Европейската комисия, и от Париба, и от партията си НДСВ, и от Симеон Сакскобургготски, тя е зависима от абсолютно всичко".

За себе си той каза, че е антипартиен кандидат и единствено гражданското общество стои зад него. "Аз не излизам с празни приказки, излизам с биографията си, излизам със своя живот. Това, което говоря, съм го доказал."

Той обясни, че не е срещу партиите и допълни, че те са много необходими. Те са най-жизнените структури на гражданското общество, каза той. "Въпросът е, че нашите партии не са партии. Това са търговски дружества, които обслужват интересите на своите лидери и на своите активисти. Аз смятам, че партиите са проклятието на България, именно защото не са партии и искам да се превърнат в партии", подчерта категорично той.

СЛЕДВА ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА:

Водещ Андрей Захариев:
При мен вече в студиото на "Денят започва" е проф. Николай Василев, уважаван български учен, но също така и човек със сериозна политическа биография, който сега излиза на тези избори като независим кандидат за президент, издигнат по гражданска инициатива. Всъщност колко организации ви подкрепят към момента? Последно за 15, десетина-петнайсет прочетох.

Николай Василев:
Да, десетина-петнайсет, още не сме ги обединили формално. Това са само резултати от срещи, двустранни срещи, възможно е и две партии да се присъединят като подкрепящи. Разбира се, това не е толкова важно, важното е как ще постъпи българският избирател накрая. Аз не бих се кандидатирал за президент и изобщо за връщане в политиката...

Водещ:
Изпреварихте моя въпрос.

Н. Василев:
...ако не бяха някои неща, които ме подтикнаха. Преди 15 години излязох от политиката и нямах абсолютно никакво намерение да се връщам в нея. Имам си работа, имам си професия, имам си книги да пиша, изобщо нямам нищо общо с тази... обаче, как да ви кажа, кандидатирах се, първо, защото изчаках, видях какви са номинираните кандидати. Нито един от тях не е автентичен кандидат на гражданското общество, нито един. И между другото аз пледирам за приемането на закон за защита на избирателя, както има Закон за защита на потребителите, не може кандидати да излизат с фалшиви етикети. Нали, според Закона за защита на потребителите, ако някоя стока е извадена в магазина с фалшив етикет, ако етикетът не отговаря на съдържанието, той подлежи на санкция. Е, тук излизат и лъжат избирателя. Преди няколко дни слушах г-жа Кунева, г-жа Кунева, тя била непартиен кандидат срещу всички останали, които са партийни кандидати, независим, абсолютно независим кандидат и т.н. Аз бих санкционирал г-жа Кунева. Нека си каже каква е.

Водещ:
Добре, защо наистина, кажете тук защо смятате...

Н. Василев:
Тя е зависима и от Европейската комисия, и от "Париба", и от партията си НДСВ, и от Симеон Сакскобургготски. Тя е зависима от абсолютно всичко, тя не може да е независима. И не може да е непартийна. Е, аз съм непартийният кандидат, защото даже, даже бих казал, че не толкова непартиен, колкото антипартиен, и съм го доказал. Не е просто празна приказка. Аз съм изключван от БКП 1987 година, от СДС ме изключиха 1992, началото на 1995 неформално ме отстраниха и от партията, която създадох...

Водещ:
От Алтернативната социалистическа... да, АСП.

Н. Василев:
...АСП. Просто доказах с биографията си, че съм чуждо тяло за всякакви възможни партии. Аз не се търпя с партиите. Тоест аз съм антипартиен кандидат. И изведнъж идват такива и викат - непартиен, представител на гражданското общество. Тя е еврочиновник, милионер. Значи, г-жа Кунева и г-н Калфин имат толкова общо с гражданското общество, колкото примерно аз имам общо с лелята на Барак Обама.

Водещ:
Добре. Добре, г-н професор, ама вие като специалист по модерността, мога да кажа, и философиите на модерността знаете, че представителната демокрация върви ръка за ръка с политическите партии и те някак си...

Н. Василев:
О, нямам нищо против, разбира се. Партиите са също структури на гражданското общество.

Водещ:
Именно.

Н. Василев:
В този смисъл аз още преди 10, даже повече години, когато пледирах за граждански преврат, т.нар. граждански преврат, колкото и страшно да звучи, за нормализиране на партиите, за отстраняване на партиите временно от властта чрез граждански структури и докато те се нормализират, докато се превърнат в истински партии. В никакъв случай не бих тръгнал примерно да
забранявам партии и да, да стрелям хората...

Водещ:
Защото, знаете, появи се и такава идея, мораториум върху партиите, и малко се връщаме към...

Н. Василев:
Не, не, това са, това са глупости. Партиите са много необходими. Те са най-жизнените структури на гражданското общество. Въпросът е, че нашите партии не са партии, това са търговски дружества, които обслужват интересите на своите лидери и на своите активисти. Това е, което пречи, иначе, разбира се, че са необходими, как, в никакъв случай. Освен това и гражданските структури в България, трябва да ви кажа, и те са, така, много често разочароват, защото те са изградени от същите хора. Това е един и същ, както вика Бойко Борисов, "матреал", нали. Това е "матреалът", такъв е.

Водещ:
Добре, не се ли затваря кръгът, не става ли наистина порочен и излизане да няма?

Н. Василев:
Така че партии, разбира се, партии. Но аз съм... аз смятам, че партиите са проклятието на България...

Водещ:
Така казвате, да.

Н. Василев:
...именно защото не са партии, и искам те да се превърнат в партии.

Водещ:
Добре, ако сега някой обаче ви упрекне и каже - е, да, слушали сме този тип популистки или демагогски изказвания срещу партиите, които имат за цел да спечелят по-голямата част от хората, вие какво ще отговорите на това?

Н. Василев:
Ами, ако са го слушали, не знам, аз пак повтарям, не излизам с празни приказки, излизам с биографията си. Аз излизам със своя живот. Това, което говоря, съм го доказал. Ако други просто дрънкат и на хората не им се слушат дрънканици, съжалявам, но аз с живота си съм доказал това, което говоря. Така че, ако искат, да вярват, ако не искат, добре. Всеки човек има право на мнение, разбира се, право на избор. Но ето, аз ви казвам защо. Нека на изборите всеки излезе със собствената си биография, със собствения си гръб, с истината за себе си. Нека каже какъв е. Добре, хубаво, еврочиновник, хубаво, милионер, какво толкова? Ако хората решат, че той е достоен да бъде президент, да си гласуват за него и това е. Няма нищо страшно. Нека всеки излезе с това, което е, а да не лъже хората. Аз не ги лъжа, защото това, което казвам, е доказано от моя живот. Мога да изляза с биография, аз съм тръгнал срещу... открито срещу тоталитарната комунистическа система от 1978 година. От 1978 година ми е забранено да напускам територията на страната. Дори в страните от така наречения социалистически лагер не ме пускаха. Оттогава съм в тази битка. Нека те кажат къде са били тогава. Винаги съм, целият ми живот е посветен на демократизирането на страната, на служба на хората. Това съм го доказал, няма смисъл да го доказвам тепърва.

Водещ:
Иска ми се да ви питам и това - вие сте остър, много остър критик и на президента Първанов, чийто мандат сега изтича, къде според вас той се провали най-много?

Н. Василев:
Президентът Първанов... не, чак толкова остър критик не съм.

Водещ:
Четох някои ваши много остри изказвания.

Н. Василев:
По-остър критик съм на Бойко Борисов, но няма значение. Винаги съм бил...

Водещ:
Е, за президентската институция говорим.

Н. Василев:
Винаги съм бил критично настроен, смятам, че това е добра позиция за един интелектуалец. Не ме е страх, не се притеснявам от това, което казвам. Разбира се, знам, че не винаги съм прав...

Водещ:
Като всеки интелектуалец.

Н. Василев:
Това, това вече... разбира се. Не мога да бъда гарант на абсолютната истина, но, когато го казвам, го мисля. Просто това е моето убеждение. Ако не съм прав, не съм. Президентът Първанов остана една безлична фигура, безлична в тези необходими граждански прояви. Той не успя да обедини нацията, той не успя да мобилизира силите на зараждащото се гражданско общество. Той не успя да инициира, нещо, което аз смятам да направя, ако хората гласуват за мен, да управлявам чрез волята на хората, да инициирам, доколкото мога, разбира се, в рамките на своите правомощия, референдуми по всички основни въпроси на нашето развитие, по които, разбира се, няма нужда от експертна оценка. Там, където експертите решават, няма смисъл от референдум, но там, където се засягат интересите на цялото население, то трябва да си каже думата. И това той не направи, не успя да мобилизира зараждащото се гражданско общество, показа се като човек на своите кръгове, на своите обръчи. Раздаваше ордени, като семки ги люпеше, награждаваше своите спонсори и спонсорите на БСП, награждаваше случайни личности, изобщо изложи се в много, в много от... не винаги, разбира се, той имаше и сериозни изказвания и сериозни критики към правителството, но не успя да се наложи като ярка фигура. По-ярък беше в подмолните си
действия - когато подготвяше АБВ-то, когато търсеше лобита в БСП, в другите партии и т.н. Значи, под масата, под повърхността на водата той действа може би много гъвкаво, много хитро, но над това е абсолютно безличен.

Водещ:
Прочетох в една от последните ви интервюта, че вие лансирате идеята за трибунал за престъпленията на прехода. Нали правилно ви цитирам?

Н. Василев:
Да.

Водещ:
Дали, дали това не е прекалено радикализиране, сещате се какви опасности може да съдържа...

Н. Василев:
Е, така, така звучи.

Водещ:
...какво се опасяваме.

Н. Василев:
Така звучи, но аз лично смятам, че едно от нещата, които хората никога няма да... никога няма да простят на управляващите, колкото и да са апатични, колкото и да си мълчат, е погазването на социалната справедливост и ограбването на техните пари, лъгането на техните надежди. Това трябва, някакво възмездие трябва да има. Спомняте ли си, когато в началото на прехода аз бях организирал граждански съд за виновниците на катастрофата? Това беше нещо, нещо подобно, като инициатива на гражданското общество, като морална оценка на всичките тези престъпления, тарикатлъци, мошеничества. И мисля, че нещо подобно е необходимо, което от своя страна трябва да стимулира българския съд да се замисли малко по-сериозно, защото... и прокуратурата, тя може да се самосезира по всеки от тези проблеми, и в българския съд да не си поплюват, а да съдят, не да оневиняват престъпниците, защото българската съдебна система, много пъти съм го казвал, е пералня за престъпници. Тя е даже желано място за престъпниците, отиват там, влизат вътре, така,
съдебната система ги изпира, препира ги с омекотител, суши ги и ги вади пред обществото, и вика този е абсолютно чист. Че колко хора минаха оттам? И Костов, па Софиянски, па Върбанов, па кой ли не, всички чисти, като гълъбчета бели. Извинете, но това е гавра със... и сега пак, последното им решение - нямало конфликт на интереси там при Владимира Янева. Купуваш на половин цена, дето се вика, два апартамента от една фирма, все едно тя ти ги подарява, и след това ставаш съдия на дело за тази фирма, няма конфликт на интереси. Ами, извинете, този конфликт се вижда с невъоръжено око от 5 километра. Просто това е въпрос на... трябва да си измият съвестта тези хора, които излизат пред обществото и се гаврят с обществото, защото това е гавра. Всички Виждаме, че... Така че имам нещо подобно предвид. Трябва да има някакво тържество на социалната справедливост. Не съм съгласен да живея в такова общество, аз и затова тръгнах за... аз не искам да живея в такава държава, не желая. Ако някой смята, че другите кандидати са решили да рушат статуквото, просто жестоко се лъже. Аз съм решил да разруша статуквото в рамките на моите
правомощия или поне да започна това разрушаване. Извинете, извинете, какъв е...

Водещ:
Без разширяване на президентските правомощия ли...

Н. Василев:
Моля?

Водещ:
Без разширяване на президентските правомощия.

Н. Василев:
Без, разбира се, докъдето се достигат. Аз между другото не смятам, че са толкова малко, но ако се мобилизира гражданското общество, чрез него натиск върху изпълнителната власт, може винаги да се постигнат много резултати. И чрез референдумите. Ами, аз не искам да живея в такава държава. Вижте, само накратко ще ви...

Водещ:
Да, времето изтича, наистина ще ви помоля...

Н. Василев:
Кой е, какъв е политическият елит на България? Политическият елит на България - мутри, бивша номенклатура, спортисти, физкултурници, мъпети на мутрите. Това е политическият елит, извинете, и разни такива присламчили се хитреци и мошеници. Културният елит на България - силиконови фолкпевачки, разни там манекенки кръшни, мутреси, гейове и всякакви други бедни духом нещастници, бедни духом и агресивни телом нещастници. Бизнес елитът на България - до един... не, хайде, с малко изключения,
са хора, които са незаконно или неморално разбогатели далавераджии. Е, извинете, аз не искам да живея в такава държава.

Водещ:
Добре. Благодаря ви, професоре. Мисля, че това може да бъде финалът на нашия разговор. Проф. Николай Василев, издигнат от инициативен комитет като независим кандидат за президент на републиката.