Курбан Байрам

Курбан Байрам
Курбан Байрам
Снимка: burgasinfo.com

Религиозен празник за мюсюлманите в България

Курбан-Байрам или Ид-аль-Адха (познат и като Коч байрям) е най-големият мюсюлмански празник. Това е празник на жертвоприношението в името на Всевишния. Отбелязва се в края на ежегодното поклонение (хадж) в Мека на 10–ия ден от месец "зул хидж" по мюсюлманския календар хиджра в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим. Празникът започва 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 4 дни.  По време на празника изповядващите мюсюлманското вероизповедание трябва да извършат поклонение (хадж - в Мека) - ритуалът се извършва в долината Мина, където се "убива Дяволът с камъни". Всеки поклонник трябва да хвърли по седем камъка срещу три 18-метрови колони край моста Джамра, които символизират дявола. Хвърлянето на камъните става на мястото, където според историята Сатаната изкушавал Ибрахим.

Ислямът казва, че щом някой събере пари за хадж - да не се бави, а да заминава. Тъй като е невъзможно всички мюсюлмани да посетят светите места и да извършат поклонение, останалите празнуват по родните си места.

Курбан байрам е характерен с курбаните, които се принасят в жертва в името на Аллах. На него се колят жертвени животни (курбани) — овце, кози, камили, крави и телета. Чете се специална молитва преди заколението. Смисълът на курбана е да се даде израз на  боязънта пред Аллах и подчинението на Неговата повеля., както и готовността на вярващите да жертват нещо от своите материални блага. Обредът по жертвопринасянето на чисти животни е свързан с онзи момент от живота на Ибрахим (библейския Авраам), когато, за да изпита неговата вяра, Бог му повелява да принесе в жертва сина си Исмаил /Исаак/; Ибрахим не се възпротивява и Бог заменя сина с овен.

Само една част, обикновено една трета, от месото на животното се изяжда от семейството, извършило обреда. Останалото следва да се раздаде. Курбанът се яде само от вярващи и се раздава на близки роднини, съседи, бедни хора.

Хората, които правят курбан заедно, са винаги нечетно число - 3, 5, 7.

Курбан е длъжен да даде всеки мюсюлманин, който е осигурил прехраната на семейството си за няколко месеца и няма задължения, които да го лишават от възможността да посрещне собствените си нужди

Курбан Байрам започва в джамията с молитва - намаз. Ходжата чете Корана и подчертава в проповедта си значението на вярата и силата на молитвата и поклонението.

На този ден цялото семейство се събира около трапезата. Младите искат прошка от възрастните, а скараните се помиряват.

Денят преди Курбан Байрам е празничен: денят Арифе е  ден, посветен на мъртвите. Ден, в който мюсюлманите трябва да постят и в същото време да се подготвят за посрещането на гости за празника. Нощта срещу Курбан Байрам е благословена и на вярващите се препоръчва да се молят горещо. След нощния намаз до късно те четат откъси от свещения Коран. Вярва се, че в тази нощ молитвите непременно биват чути, а желанията се сбъдват. Първият ден започва със сутрешния намаз, последван от проповед на имама, който припомня основните ценности в исляма и дава наставления за правилното изпълнение на жертвения ритуал - курбан. Задължително в този ден се дава садака (подаяние) на по-бедните.

* * *

Ето как описва традициите на мюсюлманите от с. Ябланово Вели Федал /*1/:

"Първо е Рамазан, след 70 дена е Курбан, Ашурето е след... Ся ние 10 дена постим рамазан правим не ядем, не пием, не се бръснем. За Ашурето. Понеже тогава жалеем за жертвите, които са паднали в Кербала. Както Рамазан – не се яде и не се пие през деня. На Рамазан също има хора, които пазят, обаче тук повечето хора пазят тия 10 дена. Жените... вечерта някои се събират, те и през деня може да се събират, само че не е за ядене и пиене, а за раздумки и да пеят религиозни песни, нефес, които са. Всеки си гледа работата, работи се. Някъде към 20 и няколко дена е от Курбан байрам Ашурето. Коли се курбан, който се нарича Ашуре. Всеки курбан предният ден преди да стане намаза се казва арифе. Арифе е раздаването на пити из комшиите. Ми тука така сме виждали и така се прави. Това е за сплотяване на семейните връзки, на комшийските връзки. На Ашуре също има арифе, само че предишния ден се раздава и кешкек. Това е грухана пшеница, която се вари с различни още прибавки бакла може, бобче слагат, слагат и други още и се раздава между определен брой съседи. Курбанът също се нарича ашуре. На него вече хората се събират на едно място, молят се и ядат курбана. Прави се предимно яхния. Яхния, супа. Без боб не може, боб, кешкек. След това ошав, безалкохолни напитки.

Ся когато се събира в джем ритуално се пие предимно ракия. Когато е в джем. Когато отиваме на други курбани, щото при нас има и други курбани. Като кажа други курбани значи някой е обещал да даде курбан, да заколи животно по случай някакво събитие в къщата си или някъде на друго място. Тогава на този курбан се събират хората, които са поканени. А предимно при нас на сватби, на кръщенета или на сладка ракия цялото село се поканва. Пак се коли курбан. Тогава има повечко пиене. ..."

 

* * *
За празника Курбан Байрам в България се връщат много изселници от Турция, както и гастарбайтери.


 

Ето какво разказва един завърнал се /"asker", rknet.freesmfhosting.com/:

"В родния си край и Северна България съм за един от свещенните празници на всички мюсюлмани - Курбан Байрам.

Пустите и обезлюдени преди Курбан Байрам улици и града  ни  гъмжи  предимно от изселници, които също като мене бяха дошли в родния си край за празника, и съживиха  за седмица  "умрялата" икономика  на града ни и може би донякъде на България. Срещнах се с приятели  и разговарях със хора or различни религии и националности.

Трябва да си призная че не всички България са негативно настроени срещу турците и малцинствата в БГ, и бях много поласкан когато на две- три различни места, като правех покупки (като разбраха че съм турчин) може би "Интереса клати феса" но  българи на развален турски ми честитиха празника, казвайки "Курбан Байрам Олсун" "Байрам Гелдин" Честит Курбан Байрам" и т.н.

Никога не трябва и не слагам всички хора под един знаменател. У всички нации има  добри и лоши - така е било така и ще бъде, но като оставим лошото настрана колко е хубаво всички да са си в България и да празнуваш Байрам с роднини и приятели като преди." /*2/

 

Омда - по материали от Интернет

---------------------------------------------------------------
        *1 Изпратено от Кристина Бобева на Съб., 04/16/2011 - ИНТЕРВЮ С ВЕЛИ ФЕДАЛ ЗА ТРАДИЦИОННА КУЛТУРА 06.10.2010г. С. ЯБЛАНОВО /Откъс от статията/ - http://prehodbg.com/node/1075

*2 Курбан Байрам в България - http://turknet.freesmfhosting.com/index.php?topic=236.0

Други интернет източници:

* http://marica.bg/show.php?id=92250;
        * http://www.pomak.eu/board/index.php?topic=4530.0

 

Вижте още на страниците на Омда:

Пътят на общото очакване - Горан Благоев