Път: : Кой кой е : О

Пламен Орешарски

Роден на 21 февруари 1960 г. в Дупница.

През 1985 завършва Икономическия институт в София (сега Университет за национално и световно стопанство) - с магистърска степен по "Финанси и право".

От 1987 г. става редовен асистент в катедра "Финанси".

През 1992 г. защитава докторска дисертация „Инвестиции и инвестиционен анализ”. Доцент, доктор по икономика.

Специализира „Банково управление” в САЩ и „Емитиране на държавни ценни книжа” във Великобритания.

В годините 1992-1997 е заместник-декан на катедра „Финанси” към Университета за национално и световно стопанство. През този период ръководи българския екип по преструктурирането и договарянето на външния дълг, екипа по изготвяне на законодателството и регламентирането на валутния борд, работната група по либерализиране на валутния режим в България, екипа за подготовка и въвеждане на правилата и законодателната рамка за пазара на ценни книжа в България. Консултира също така инвестиционни и капиталови проекти на търговски банки за управление на активите и пасивите. Участва и в изготвянето на методология и правила за емитиране и търговия с държавни ценни книжа в България.

От 1993 г. до 1997 г. работи в Министерството на финансите - директор на дирекция „Държавно съкровище и дълг”. През този период участва в изготвянето и провеждането на държавната политика по управление на дълга и по управление на приходната и разходната политика.

През 1995 - 1999 г. е член на Управителния съвет на Българската фондова борса в София. От 1997 г. до 2000 г. е член на Управителните съвети на Българската консолидационна компания и на „Булбанк” (до приватизацията й).

През 1996 - 1997 г. Орешарски е член на Управителния съвет на Държавна спестовна каса и председател на Управителния съвет на Търговска банка „София-банк”.

От 1997 г. до 2001 г. е заместник-министър на финансите на Република България в правителството на Иван Костов, като отговаря за управлението на държавния дълг, управлението на пазара на ценни книжа в България и подготовката на законодателството за въвеждане на валутния борд.

След парламентарните избори през 2001, които СДС губи, е редовен преподавател в катедра "Финанси" на УНСС.

В периода 2003 - 2005 г. е заместник-ректор на УНСС и ръководител на Финансово-счетоводен факултет към университета. Преподава „Финансово управление”, „Инвестиции” и „Инвестиционен анализ”.

През мандата на управление на НДСВ и кабинета Сакскобургготски, когато СДС е в опозиция, на национална конференция е избран за заместник-председател на синята партия. Издигнат е за кандидат-кмет на СДС в местните избори 2003 г., но впоследствие кандидатурата му е оттеглена, а самият той обявява, че се отказва от активна политическа дейност.

На 17 август 2005 г. Пламен Орешарски е избран за министър на финансите на Република България в рамките на трудно сформираното след поредните парламентарни избори коалиционно правителство (БСП, НДСВ, ДПС), оглавено от Сергей Станишев.

На 14 юли 2009 г. е избран за депутат в 41-ото народно събрание с листата на "Коалиция за България" (17%), ИР: 2-БУРГАС.

Член на: Комисията по бюджет и финанси; Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове; Временната анкетна комисия за проверка на разходите, назначенията и сделките, извършени в последната една година от мандата на правителството на Сергей Станишев; Постоянната делегация на НС в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество; Постоянно действащата комисия по отчетност на публичния сектор; Групата за приятелство България - Австрия; Групата за приятелство България - Германия.

 

2013 - през месец май е избран за депутат в 42-ото народно събрание от "Коалиция за България". Номиниран от Сергей Станишев и избран от НС за министър-председател на Република България, оглавявайки едно представяно за експертно правителство. Назначението на 14 юни на Делян Пеевски за председател на ДАНС предизвиква протести с искане за оставка, които продължават с месеци. През юни 2014 г. работата на парламента е блокирана и страната се изправя пред предсрочни избори. Орешарски "обещава" да подаде оставката на кабинета си между 21 и 25 юли с. г.

На 23 юли 2014 г., оставката на оглавяваното от него правителство е внесена в деловодството на Народното събрание. Приета е на следващия ден, 24 юли 2014 г.

През 2016 година Орешарски се включва в кандидат-президентската надпревара.  Кандидатурата му е издигната от инициативен комитет, в който няма познати на обществото имена. В интервю за Нова телевизия на 30 септември 2016 той отрича да е скрита кандидатура на ДПС. Три седмици по-късно ДПС официално заявява подкрепата си за него.

Пламен Орешарски има редица научни публикации в областта на инвестиционния анализ, финансите и повече от сто статии, рецензии и коментари.

Женен. Владее свободно английски и руски език.

 

Автобиография на един кандидат-кмет на София...