Скопие, дръж се сериозно!


Станимир ИЛЧЕВ

Предложихме на Скопие рецепта за политическо изтрезняване. Жестът е по-скоро благороден, или във всички случаи по-добър от това да ги спираме многократно в процеса на вече започналите преговори за пълноправно членство в ЕС. Рецептата е набор от червени линии (както аз ги наричам), които не бива да предизвикват изненада. Тези линии съществуват отдавна, но ние ги премълчавахме или плахо намеквахме за тях в самоцензурирани спорове с македонски граждани или неосведомени чужденци. Имахме и оправдания: дълго време не вярвахме, че братската кръв няма да проговори масово и че серумът на македонизма е променил тази братска кръв, при това много. Тази неестествена ситуация явно приближи критична пресечна точка на изчерпалото се наше търпение и ескалиращата тяхна бруталност. Но да се върнем към тези червени линии!

Те биха могли да бъдат следните:

* Първа линия: Спрете с кражбите на строителни материали от българския двор за вашата странна държавна конструкция. Ясно е, че ви липсват основни елементи от исторически и културен характер, но не можете да присвоявате непрекъснато в името на някакъв изключителен многовековен и монолитен идентитет. Грабежът е бил толкова мащабен и продължителен, че днес в Скопие неволно правят смехотворни неща. Една сутрин се събуждат и решават, че Симеон Радев е македонец и хоп - слагат статуята му на площада. Следващата сутрин се събуждат с друга мисъл и махат същата статуя. Ту заобичват Тодор Александров, ту го отхвърлят. Това обаче не може да е грижа на България. Четем писмото на Никола Попоски до Николай Младенов и не вярваме на очите си, които какво ли не са виждали от ваша страна. Министър Попоски предлага на колегата си Младенов работни групи от историци да започнат контакти и преглед… Добро утро, както се казва. Почти година мина, откакто поправката с това предложение е част от Резолюцията на Европейския парламент по напредъка на Македония! Почти година я оспорваха вашите казионни историци, а вашите медии я заобикаляха като табу! 

* Втора линия: За България е неприемливо да се насърчава неоюгославизмът. Това не е просто ваша вътрешна работа. Неоюгославистката струя може да засмуче и българите, каквито в Македония има. Тази линия пази българската държавност от всевъзможни форми на натиск и от коварно ерозиране. Ако го допуснем, границите на българското културно-историческо пространство биха били огънати още веднъж през този век. Просръбската тяга (ядро на неоюгославизма) буквално разбива малките общности със съхранено българско етническо самосъзнание, каквито са гораните и торбешите.

* Трета линия: Българското знание за историята на Балканите е голямо и болезнено, затова е ценно. Българската експертиза очертава сериозна линия и който я пресича, навлиза в полето на волунтаризма и фикциите. Простичко казано: слушайте по-внимателно какво понякога ви казва София.

* Четвърта линия: Не приемаме вашата дежурна идея за виктимизация. Не може да употребявате България като плънка на дивия образ “Македония под обсада”. Българите най-дълго ви търпяха и много от тях все още... ви обичат. Демонизирането на българите като цяло ще ви изиграе лоша шега. Като изкривявате образа на някогашна и сегашна България, травматизирате масовото съзнание на македонските граждани.

* Пета линия: Дръжте се сериозно! Разбира се, че няма смисъл да честваме заедно универсални общоевропейски дати. Ясно е какво предлагаме ние за съвместно честване: създаването на ВМОРО, гибелта на Гоце, Илинденското въстание. А какво ще кажете заедно да отбелязваме Македонската кървава Коледа? (Когато започват масовите репресии срещу македонските българи и хиляди са избити.)

* Шеста линия: Македонският нагон към псевдоисторизъм е по същество политика на провокации. Не вкарвайте България в изкуствени спорове с трети страни. Какво друго означава твърдението, че нашата азбука е полуруска? Или пък изложбата на “македонските” ръкописи в Белгия? Това е опит да се греете на огъня от евентуално българо-руска или българо-белгийска колизия.

* Седма линия: Българите в Македония са реалност. Не е нужно да ги броите, а да спрете да ги мачкате. Предстои ви сериозно реформиране на вашето законодателство. Предстоят ви промени и в Устава (Конституцията на БЮРМ). Особено в текстовете, които изброяват кои живеят в Македония. Не ви предлагаме да добавяте и хуните, но съответният текст може съвсем по европейски да казва, че Македония е държава на македонските граждани и точка.

А колко от тях са българи може да разберем един ден с по-голяма точност, стига най-после да направите отлаганото досега преброяване.

В логиката на тази седма червена линия скоро ще бъде направено на европейско равнище точно такова предложение.

Седем линии не са много. Седем е щастливо число. Символният чар на седмицата може да сработи и в напрегнатата засега българо-македонска координатна система.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1618938