19 август 2022г.

Празник на Бялото братство. Празник на мюсюлманите "Рамазан Байрам". Ден на фотографията. Хуманитарен ден

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Позиции и класации

Правят си социологическите агенции периодично класации на политиците в България, които хората оценяват най-високо, на които имат най-силно доверие. Понякога включват и неполитици. То и от политиците има доста такива, които изобщо не са за включване никъде (освен в списъка на получаващите затворническа храна). Няма значение. Раздаването на медали и места в шестицата продължава безпроблемно от началото на прехода.

Прави впечатление, че като правило мястото в класацията зависи почти автоматично от завоюваната позиция в обществената йерархия. Щом е президент, трябва да е на първо място. Около медалите кръжат председатели на Парламента, премиери, изтъкнати министри (и много рядко, почти никога, намиращи се извън властта опозиционни политици). Президентът Желев, примерно, през 80 процента от мандатите си водеше класацията. Почти същото бе и при следващите президенти (без последния).

Не мога да не призная, че в това има известна логика. Съответният персонаж вече е спечелил доверие и именно благодарение на това е избран на такава позиция. Но пък има ли някакъв сериозен оценъчен смисъл индиговото повторение на извършено вече класиране, без да се улови социалната динамика, промените в отношението на хората към техните избраници в зависимост от конкретни техни действия или бездействия?

Като стана дума за смисъл, той като че ли съвсем се е изпарил през последните две години. На върха на оценъчната пирамида започна твърде често да се възвисява еврокомисарката Кристалина Георгиева. Така е и в последната класация на Галъп. В такива случаи търсенето на смислени интерпретации, аргументи, оправдания, обяснения чезнат зад хоризонта на очевидното безсмислие. И единственото, което ми идва на ум, е: Защо?

Какво е направила в края на краищата Георгиева за своята родина! С какво е допринесла за преодоляването на тежката криза именно у нас! Ако е направила нещо за Европейския съюз (в което също дълбоко се съмнявам), да си се пъчи в техните си класации! У нас едва ли е заслужила чак такова масово доверие. Или изобщо каквото и да било доверие (моето – със сигурност!). Най-вероятно е заслужила нечии манипулации на илюзорното доверие.

Не вярвам на манипулации! Кристалина да си я класират в Брюксел!

Ако изобщо се сетят коя е тя!