19 август 2022г.

Празник на Бялото братство. Празник на мюсюлманите "Рамазан Байрам". Ден на фотографията. Хуманитарен ден

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Борбата на знамената в Македония продължава

"Нашиот мора да е поголем от бугарскиот" (ОБЗОР)


22 ноември 2012 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония
Скопие. В Македония продължава борбата на знамената. След като в Кичевско беше издигнато шестметрово албанско знаме на 30-метров пилон, на ГКПП Деве баир на македонско-българската граница ще бъде поставен 20-метров пилон, на който „гордо ще се развява македонското знаме”.
„Нашиот мора да е поголем от бугарскиот” е заглавието на новината на електронното издание „Вест”.
Според медиите в Скопие - новият пилон на Деве баир ще бъде най-висок на Балканите.
60-метровата конструкция ще се монтира на малка височинка, а ако българите искат тяхното знаме да се вее по-високо, ще трябва да издигнат пилон, висок 75 метра, подчертават от Скопие.
Новият пилон е дарение от фирма, която монтира всички пилони в държавата и работи по повечето от проектите от "Скопие 2014". Правителството за 60-метровия пилон на знамето няма да даде нищо, казват правителствени източници за изданието "Вест".
Тъй като става дума за висока и тежка конструкция, която ще трябва да се постави на здрава основа, от фирмата, която дарява пилона, са заявили, че ще се погрижат пилонът да стои изправен. На граничния пункт Деве баир, където се води битка за височината на пилоните, сега стоят два пилона. Македонският е с височина от 30 метра и българският, който е поставен неотдавна, и е висок 45 метра, съобщи още телевизия „Сител”.
Други медии коментират, че поставянето на 60-метров пилон и издигането на македонското знаме на него идват след като Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) започна да поставя огромни знамена в населените места, където живеят албанци. Знаме на Албания с дължина и ширина от около десетина метра покрива фасадата на Центъра за култура в Тетово, пише вестник ”Нова Македония”. Изданието посочва, че на сградата на тази държавна институция няма македонско знаме, което е нарушаване на закона за знамена, приет през юли 2011 г. Съгласно закона, на държавни институции може да бъде сложено знаме на етническа общност, но то трябва да бъде с една трета по-малко от държавното, в общини, в които над 50% от населението е от тази общност. Директорът на Центъра за култура Хаки Фазлиу заявява, че знамето е поставено заради празника Ден на албанската азбука. „Никъде не пише как ще се празнува Денят на албанската азбука, който е държавен празник за всички албанци”, заявил Фазлиу.
Албанско знаме е поставено и на сградата на Община Чаир в Скопие. До него е поставено знаме за прослава на 100-годишнината от албанската независимост. Кметът на Чаир Изет Меджити е заявил, че албански знамена ще се веят и по улиците на Община Чаир. Според него – в това няма нищо незаконно. „Не се слави 100-годишнината на македонското знаме, а 100-годишнината на албанското знаме, затова е нормално да се веят албански знамена”, е заявил Изет Меджити.
По повод отбелязването на 100-годишнината от провъзгласяването на независима Албания, до 28 ноември цяла Македония трябва да бъде покрита в червено-черно. Това изявление на говорителя на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Буяр Османи предизвика остри реакции в медиите в Скопие. Изявлението дойде след като в Кичевско беше издигнато шестметрово албанско знаме на пилон, висок 30 метра.
За 25 ноември се планира цяло Скопие да бъде покрито с албански знамена в червено-черно. „В знак на взаимно уважение, всички граждани в Македония трябва да са част от радостта на албанците и да не се поставя въпросът – дали е законно да се развява албанското знаме, тъй като албанците могат да схванат това като провокация”, е заявил още Буяр Османи.
„Албанско знаме има под водите на Охридското езеро”, съобщи телевизия А1Он. Двама млади албанци от Струга са разпънали под водата на Охридското езеро албанското знаме. Знамето е било поставено на 10 метра дълбочина и по този начин се отбелязват 100 години от независимостта на Албания.
Неправителствената организация „Събуди се” иска да покрие цяло Скопие с червеното албанско знаме по повод 100-годишнината от независимостта на Албания. Това ще стане на 25 ноември, предаде телевизия „Канал 5”. За същата инициатива на „Събуди се”, електронното издание „Без пардон” пише: „Събуди се” иска да завие Скопие с албанското знаме; електронното издание Ин Прес пише: „Събуди се” покани албанците да покрият Скопие с червено-черна боя”; Телевизия „Канал 5” пише: „Събуди се” в предпразнична еуфория, ще боядиса Скопие в червено-черно”; електронното издание „Скопие инфо”: „Скопие в четвъртък обвито в албански знамена”; телевизия Сител: „ДСИ – ще покрием Скопие с албански знамена” и други. От неправителствената организация „Събуди се” за заявили, че ще завият цяло Скопие с албански знамена. Те смятали да раздават знамена на всички албански семейства.
Анализатори коментирали, че този ход на ДСИ е чиста провокация преди местните избори в Македония.
© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!