25 май 2022г.

Трето намиране честната глава на св. Иоан Кръстител, ден на Африка, ден на безследно изчезналите деца ....

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Път: : Моят човек : Е

Ефтимий Агов

Ерлин Аго

          

 

Животоописание на дядо ми


Моят дядо се казва Ефтимий Агов. Роден е през 1930 година в село Пустец, община Мала Преспа, област Корча. Израства в бедно българско семейство, живеещо на територията на Албания. Основното си образование завършва в село Пустец, а средното - в град Корча. На 20 години решава да продължи образованието си и записва медицина в Тирана.

През Втората световна война семейството му беше подкрепник на комунистическите идеи и партизанските движения. Интересна случка, разказана от дядо ми за живота му през Втората световна война и останала до днешен ден в сьзнанието му. В околностите на Пустец начело на партизанската бригада е бил Фуат Бабани. През 1944 г., обикаляйки около селото, той се натъква на група немци и при сражението хитлеровите поданици биват убити. След тази случка в село Пустец пристига генерал от немската армия, за да получи подробности около смъртта на своите подчинени. Преводачът на генерала е бил българин. При разговора на българина с населението на Пустец, чувайки че те говорат на старобългарски език, се изненадва приятно и обяснява на генерала, че тукашните селяни не са виновни за смъртта на немците и не знаят кой е замесен в тази случка.

Няколко години след Втората световна война, дядо Ефтимий завършва медицина и започва да практикува в село Дряново на 4 км от град Корча. До ден днешен той живее там със своето семейство. Има 5 деца -  четири синове и една дъщеря.

Живял е по време на управленията на различни хисторически течения и убеждения, правейки равносметка с начина на живот днес, той често говори, че през комунизма се е чувствал много по-добре. Жизненият стандарт е бил за него много по-добър. Изграждали са се много предприятия, имало е работа за всички. Днес дядо ми е малко разочарован от начина, по който се развива животът в Албания. Ниските пенсии не позволяват на възрастните хора да покриват сметките за елементарните си нужди. Често се случва да чувам как дядо ми благодари на своите деца за това, което са постигнали в живота, и за това, че успяват да му помагат до ден днешен с трудностите, които го заобикалят.