Веселин Марешки във футбола и политиката

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/08/03/1880807_v_a_grupa_za_300_sekundi/?sp=2#storystart

В А група за 300 секунди.

Как Веселин Марешки влезе едновременно във футбола и в битката за парламентарния център


Собственикът на най-голямата верига аптеки в България, варненски бизнесмен и местен политик Веселин Марешки само за няколко дни се озова в центъра на футболния и политическия терен.

Доскоро известният с лекарствата, бързия си ръст в търговията на едро, впечатляващия си автопарк и фамозните политически борби на варненски терен Марешки изведнъж придоби национална известност и като назначен футболен спасител на затъналия футболен отбор "Локомотив" - Пловдив.

Премиерът Бойко Борисов успял да убеди варненеца да поеме клуба само за пет минути и да налее в него един милион лева дни след като досегашният му спонсор Коко Динев се отказа от спомоществователството на тима и част от играчите преминаха в ЦСКА.

Борисов и Марешки се появиха на стадион "Лаута" в Пловдив за представянето, допълнено от футболен мач, завършил 2:2, в който бистришките тигри (аматьорският отбор на премиера) играха със смърфовете, както са известни играчите на пловдивския тим.

Приятелският футболен мач и помощта за спорта предизвикаха не толкова вълна от запалянковщина, колкото рой политически новини. "Ред, законност, справедливост" – Пловдив, моментално излъчи декларация в подкрепа на Марешки като футболен спасител, което беше ясен знак, че отношенията с Яне Янев отново са стоплени. Покрай футбола варненският бизнесмен получи възможност да обясни и за новия си политически проект – партията "Либерален алианс", която ще се бори за местата в политическия център на следващия парламент срещу ДПС и най-вече партията на Меглена Кунева.

Така се оказва, че зад

експресното назначение

във футбола прозира и назначението на нов играч в политическия център.

Марешки отрича върху него да е оказван натиск да стане спонсор на "Локомотив – Пловдив". "Не, как така ще ми оказват натиск. Никой не може да ме натиска, доказал съм го това. Първо от клуба говориха с мене, след това и в разговор с премиера, беше добронамерена, уважителна покана и молба за помогнем. При мен беше Атанас Узунов, беше довел хора от ръководството. Реших да помогна, вече съм превел един милион, сигурността им на първо време е осигурена", коментира той и допълва: "Не съм се интересувал последно време от българския футбол, защото знам какво му е състоянието, не познавам много хора там, по-скоро гледам на един клуб в затруднено положение, участвал в нечисти игри, отивам и поемам ангажимент да изчистим финансовото състояние, да не се участва в такива неща, да се радва публиката и да се развива."

Той не се страхува от т.нар. проклятие на "Лаута", за което спортните и жълти медии обичат да говорят - част от собствениците на отбора, сред които Георги Илиев и Атанас Тасев, са убити. "Убивани са и депутати, и министри, сега никой да не става депутат или министър ли? Собственици на медии и на различни фирми са убивани, не виждам това да е спряло живота, всеки си носи кръста, знам си моя живот, знам, че живея праведно, спазвам всички закони и нямам от какво да се притеснявам. По принцип съм суеверен за някои неща, винаги тръгвам само напред, вярващ съм, често ходя на църква и по манастирите", казва Марешки и изрежда, че ще се справи бързо с финансите на отбора и ще очаква честна игра.

Но не футболът е основният фокус на бизнесмена в момента.

Плановете са му да продължи да развива търговеца си на едро "Фармнет" (обединение между негова фирма и дистрибутор "Хигия", купения от "Актавис"), който реализира ръст от 225% на приходите за миналата година и достигна обороти от 291 млн. лв., да има аптеки (в момента са около 210) във всяка община и да се качи на голямата политическа сцена.

В цял ръст

От Варна Веселин Марешки изглежда непреодолим. В буквалния смисъл на думата. От фасадата на централната поща в града, чийто собственик е, бизнесменът посреща и изпраща трафика по най-оживения градски булевард "Владислав Варненчик" в цял ръст върху постер с размерите на самата сграда. Едноименната "нискобюджетна" верига от аптеки, собственост на Марешки, успешно превърна името му в бранд.

"Who's that guy?"*, питат ококорените погледи на туристите, които преминават с трансферните си автобуси под погледа на зумнатия до безкрай полуусмихнат мъж, небрежно пъхнал ръката си в джоба. Отговорът е дълъг.

Марешки е роден през 1967 г. Завършил е математическа гимназия, учи за инженер в Москва, но завършва във варненския Технически университет. В бизнеса с лекарства влиза през 90-те години. Собственик е на един от големите медицински центрове в града, на всички имоти, принадлежали някога на регионалното поделение на БТК, казва, че се занимава и със строителство.

Способността му да заобикаля правилата, без да ги нарушава, изглежда виртуозна. Един от последните примери за това беше къщата, която си построи направо върху пясъка на плажа "Кабакум" край Златни пясъци. За да оправдае безпомощността си пред нея, началникът на РДНСК във Варна сътвори следното конфузно обяснение: "Макар и двуетажна, сградата се представя като поставяем обект. Твърди се, че представлява контейнер, който няма бетонни основи, а е монтиран на траверси." По думите му това бил единственият "поставяем двуетажен обект" по Черноморието и нямал аналог.

Въпреки всички протести на фармацевти, че цените на лекарствата, продавани от Марешки, няма как да са толкова ниски, сигналите за два пъти по-ниските заплати по отчет в сравнение с класификатора за сектора, жалбите в Комисията за защита на конкуренцията, НАП, здравно министерство и къде ли не веригата на варненеца продължава да съществува и проверките не установяват никакви нередности.

За пръв път Веселин Марешки проблесна на политическата сцена през 2001 г. Тогава по време на парламентарните избори той издигна кандидатурата си за независим депутат, но участието му в кампанията се оказа провал.

Две години по-късно като водач на листата на партия "Българска социалдемократическа партия" Марешки стана общински съветник.

Вторият опит на бизнесмена да атакува парламента беше през 2005 г. Този път той водеше варненската листа на "Федерацията на свободния бизнес - Съюз България", но отново не успя да преодолее изборната бариера.

В зенита на общественото внимание Марешки избухна едва от трети опит през 2007 г. Тогава само за няколко месеца той успя да превърне аптечната си верига в добре структурирана система от политически клубове и атакува оттам второто място в изборите за кмет на Варна.

В предизборната кампания през 2007 г. Марешки успешно тества поразяващия ефект на едно от най-неконвенционалните си оръжия. Изборите съвпаднаха с учителската стачка, а бизнесменът обяви, че  подкрепя каузата. В знак на солидарност със стачкуващите учители той започна да раздава "помощи" от по 100 лв. на всеки с обещанието, след като спечели изборите, да изплати на всеки от протестиралите по още 500 лв.

Анализаторите го определиха като случайна грешка и сгрешиха. В сформирания след това общински съвет Веселин Марешки успя да вкара петима съветници с мандата на партията "Ред, законност, справедливост". Именно този успех е и най-вероятната причина за избухналия веднага след това публичен скандал между него и Яне Янев.

По думите на Марешки предизборната уговорка между двамата била той да взема решенията при подреждането на варненската им листа. Но в последния момент Янев променил правилата. Пред варненски медии Марешки разказа дори, че лидерът на РЗС го изнудвал с "шестцифрена сума", за да влезе в листите на партията като кандидат за Европейския парламент. След като отказал, Янев го изхвърлил от листите си.

Истинският триумф на Марешки беше кампанията за местните избори през есента на миналата година. На тях собственикът на верига аптеки се яви като кандидат на коалицията "Обединени десни сили". В коалицията влязоха няколко от структурите, формирали двойника на ОДС - "Общност на демократичните сили". Това бяха ССД на Стефан Софиянски, Демократическата партия на Александър Праматарски и БДС "Радикали" на Евгений Бакърджиев.

"Вярно ли е, че по време на кампанията, мъртво пиян, фъфлейки, 25 мин. ме държа на телефона и ме пита... дали няма да се откажа в негова полза?" Този въпрос Марешки зададе на опонента си Кирил Йорданов по време на телевизионен диспут, предаван на живо от Канал 1 на БНТ. "Няма данни за частично увреждане на черния ми дроб... алкохолно. Няма данни за каквито и да е било психични и соматични увреждания", отговори Йорданов.

Продължил в този тон повече от седмица, т.нар. дебат между двамата прехвърли всички граници на допустимата политическа хигиена. Резултатът: традиционно активните граждани на Варна бяха лишени от полезен ход, а при избирателна активност около 30% кметът на Варна се оказа преизбран с 16–17% от гласовете. "Избор" тогава всъщност нямаше, защото разликата между Кирил Йорданов и съперника му Веселин Марешки беше малка. Най-важният резултат от уж срамната схватка между двамата стана явен малко по-късно.

Още между двата тура на изборите Йорданов заведе срещу Марешки дело за клевета, което бе  внезапно прекратено в началото на тази година. Това стана, след като адвокатът на подсъдимия прочете писменото извинение на клиента си до Йорданов: "По време на предизборната кампания употребих в момент на натрупано напрежение изрази, които уронват честта и достойнството на Кирил Йорданов." 

През пролетта на миналата година лично Йорданов предложи на общинския съвет във Варна градът да отстъпи на частен инвеститор 10 от 16-те дка на детската логопедична забавачка в Морската градина. Срещу това новият собственик на имота трябваше да разшири за своя сметка едно от крилата на градината. Гласуването на това решение не мина само с два гласа. Теренът трябваше да бъде отстъпен не на друг, а на Веселин Марешки, а Йорданов беше готов да погази дори волята на дарителите, завещали имота "за децата на Варна".

"Марешки успява да бъде "удобната" конкуренция, желаният опонент при евентуален балотаж", коментира между дватяа изборни тура Александър Стойчев, преподавател по философия във варненския Медицински университет. "Неговото присъствие като алтернатива блокира протестния вот. А така и формулата "всички срещу ..." или дори принципът на по-малкото зло няма да сработят", смята той.

Удобна коалиция?

Така отработената схема за противоборство и следизборна коалиция, може да се пренесе и в Народното събрание.

Марешки учредява партията си "Либерален алианс" през 2007 г., а последният й конгрес е с 22-ма делегати през април тази година. Част от тях са близки на бизнесмена и негови служители, в списъка на поканените на конгреса има адвокат, лекар, управител на аптека "Марешки", преподавател в Техническия университет. За идващите догодина парламентарни избори бизнесменът вече се цели в А политическа група.

"Първата цел е намаляване на сумите, които плащат хората с рецепти от здравната каса, с 30 до 70%. Другите са добро здравеопазване с безплатни лекарства в болниците, край на събирането на дарения за лечение, което трябва да плати здравната каса", казва Марешки. Друга ясно заявена от него цел е борбата с монополите. "Няма нужда държавата да продава монополи – ВиК, енергото, това са били неправилни ходове и ако има възможност държавата да си ги върне, ето както сега – ако някои собственици се отказват, да си ги вземе обратно. Вижда се, че нищо не се инвестира вътре, прибират се само печалбите и се вдигат цените – това трябва да се спре и да има по-голям контрол, за да не стига до злоупотреби, да се вдига цената на тока, на водата, на парното", пали се той. Марешки смята, че трябва да се намери начин да се овладеят цените на горивата, да има форми, при които земеделието и промишлеността да са по-конкурентни. "Ние нямаме европейските заплати и можем да не плащаме европейски акцизи", дава формулата си за намаляване на цените той.

Марешки допълва, че партията му ще подкрепя малкия и средния бизнес и е за съхраняване и увеличаване на Сребърния фонд и силна енергетика – "дали с АЕЦ "Белене" или с допълнителни реактори на АЕЦ "Козлодуй", защото това е най-евтината енергия при спазване правилата на безопасност".

Основната идея на формацията е, че в нея няма да участват хора, които са били на ръководни длъжности в държавните и общински администрации, защото партията иска да бъде алтернатива на досегашните управляващи.

Но не съвсем – партията има един ясен враг – две партии в центъра, и не намира други политически противници, макар и участвали и участващи в управлението.

"Която от политическите партии приеме и подкрепи по-голямата част от нашата програма от 10 точки, ще получи нашата подкрепа за съставяне на правителство. Ако ГЕРБ или БСП са с два пъти повече депутати, това е оценката на народа, така че ще ги подкрепим. Хората искат да се свърши конкретна работа, нашите неща са суперконкретни – това ще е достатъчно да се включим, да си изпълним нашия ангажимент", коментира Марешки.

Дори и Яне Янев не изглежда толкова страшен като алтернатива. "Яне Янев е един от малкото хора, които не са участвали в управлението на никакво ниво – т.е. е възможен и приемлив за коалиция и тя е вероятна за съществуване. Нашият основен критерий е хората да не са участвали в управлението или ако е било на ниско ниво, не е довело до негативни последици", казва Марешки и посочва основните врагове.  "В тази криза, в това тежко състояние започват всякакви лъжепророци да се повяват, които се опитат да яхнат вълната. На първо място ние ще разобличаваме Меглена Кунева – не може тя като един от висшите фактори от НДСВ и вицепремиерът на това правителство сега да се явяват като алтернатива – ще ги посочваме и ще им казваме какво са направили. Ние сме точно в центъра, където се опитват да са ДПС и партията на Кунева, и нямаме намерение да отстъпваме мястото на лъжепартии и лъжепророци. Аз съм десен като бизнесмен, но от друга страна, съм най-социално ориентирания бизнесмен и в такава ситуация на криза ще направя всичко възможно за хората", категоричен е Марешки.

Политическите откровения на бизнесмена са достатъчни, за да се оплетат много конспиративни хипотези. "Спасението" на пловдивския футболен клуб може и да е част от борбата с черното тото, но за активирането му в националната политика сценарият тепърва ще трябва да се изяснява. Собственикът на веригата аптеки ще трябва сериозно да доказва, че поривът му да влиза в парламента не е мотивиран от друг петминутен разговор, зад който прозира желанието за сложно политическо инженерство в подкрепа на ГЕРБ. Сигурното е, че през следващата година и в политиката, и в пловдивския футбол ще има малко повече колорит, който този строител на съвременна България пръска с пълни шепи.