19 август 2022г.

Празник на Бялото братство. Празник на мюсюлманите "Рамазан Байрам". Ден на фотографията. Хуманитарен ден

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Божидар Димитров: Македония няма бъдеще, става албанска


Петък, 30 Ноември 2012   

ПРОФ.БОЖИДАР ДИМИТРОВ

Големият проблем в отношенията България и Македония е, че те ни смятат за свой основен враг, а ние вече години наред ги гледаме и ги търпим и когато са най-назор, гледаме да им помогнем. Страшното е, че Гърция, която ги блокира за ЕС, те приемат по-дружески от братска България. Това обяви по Нова ТВ историкът Божидар Димитров.

Вчера македонски вестник нападна професора с тежки обвинения и заплахи. Димитров твърди, че не се страхува и няма намерение да се отказва да посещава Македония.

Преди месец бях там, даже ми дават кола и ме пазят, а черпя момчетата с кафе и с шкембе чорба, обясни историкът.

Той разказа, че в частни разговори македонски политици признавали, че след падането на комунизма и разпада на Титова Югославия са направили грешка, като са тръгнали да си измислят нова национална идентичност,  а не са признали, че са българи.

Ние не искаме да ги присъединяваме, защото ние присъединихме Европа към нас, коментира Димитров.

Според него най-страшното сега е, че в Македония, ако се българееш – те преследват и репресират. Затова много от хората там търсят начин да получат българско гражданство. 15 000 всяка година стават български граждани, твърди професорът.

Според Божидар Димитров всеки македонец, който е направил малко парички, гледа да се изнесе от държавата, инвестира в България - строи хотели, прави малък бизнес или купува апартаменти и вили. В Македония хората знаят, че държавата им няма бъдеще. Тя или ще стане албанска или ще се разпадне и отделните й части ще се присъединят към съседните държави.

 Автор Faktor.bg