Фалконе

http://www.dw.de/dw/article/0,,15969455,00.html

Убийството, което промени Италия

За Италия датата 23 май 1992 е нещо като 11 септември 2001 за САЩ. Преди точно 20 години сицилианската мафия извършва атентат срещу най-прочутия ловец на мафиоти - съдията Джовани Фалконе.

Капачи, предградие на Палермо - оттук минава магистралата, която води към летището. На 23 май 1992 година именно по тази магистрала пътува Джовани Фалконе. Заедно с него в бронирания автомобил са съпругата му и трима телохранители. В 17:57 отеква мощен взрив. Бомбата е заложена в един от водосточните канали под магистралата. Фалконе, съпругата му и тримата телохранители умират на място.

Как мафията успява да удари с такава прецизност - и то при положение, че плановете за пътуванията и маршрутите на Фалконе са били строго секретни? Все пак той е бил най-прочутият ловец на престъпници от подземния свят, негова заслуга е осъждането на стотици мафиоти.

 

Джовани Фалконе

 

Стига вече, писна ни!

"Мафията е имала помощници", казва кметът на Палермо Леолука Орландо. И допълва: "Щом се е решила да посегне на живота на съдия от ранга на Фалконе, мафията явно е разчитала на подкрепата на хора в държавния апарат. Мафията е срещу държавата, но в същото време тя е вътре в нея. Тя е срещу банките, но работи с тях. Срещу църквата е, но е същевременно и вътре в нея. Срещу обществото е, но е вкоренена в него. Но след като мафията уби и съдия Паоло Борселино, в Италия нещо се промени - обществото се събуди."

Двата атентата от 1992 година - срещу съдиите Джовани Фалконе и Паоло Борселино - извадиха Италия от блатото на безразличието: Коза Ностра се превърна в национален проблем. "Тези атентати накараха хората да кажат: стига вече, писна ни! И под натиска на огорчените и разгневени италианци държавата в крайна сметка трябваше да реагира адекватно", разказва Мария Фалконе, сестра на прочутия ловец на мафиоти.

Държавата отговаря на удара с удар: в Сицилия биват изпратени 12 000 войници в подкрепа на полицията - и то за период от 6 години. Това е най-мащабната италианска операция от Втората световна война насам. Година след атентатите е заловен и техният организатор - Тото Рина, влиятелен мафиотски бос от Корлеоне, известен с прозвището "Чудовището". Рина е осъден на доживотен затвор. И други водещи фигури от подземния свят влизат зад решетките. А в Италия настъпва осезаема промяна - в училищата започват да се провеждат специализирани разяснителни часове, младежите научават какво означава да работиш за мафията, много търговци изведнъж отказват да плащат рекет, а група студенти основават движението Addiopizzo (в превод "Сбогом, рекет").

Къде ли щяхме да сме днес?

Да, Палермо се промени след атентатите от 1992-ра. Но мафията все още съществува. "Мафията, която извършваше убийства и атентати, се преобрази в мафия, облечена в костюм и вратовръзка, която се подвизава в необятните ширини на финансовия свят. Да се бориш срещу мафията е днес много по-безопасно, но затова пък много по-трудно", казва кметът на Палермо Леолука Орландо.

За Мария Фалконе борбата срещу мафията се е превърнала в основна цел на живота й. Сестрата на покойния съдия е основала специална фондация и организира разяснителни семинари в цялата страна. Често се пита как би изглеждала Италия днес, ако брат й все още беше жив и продължаваше да се бори срещу подземния свят.

"Ако държавата и обществото бяха застанали тогава зад него, вместо да го заливат с упреци, съмнения и завист, къде ли щяхме да сме днес? Може би Коза Ностра щеше наистина да е победена", казва Мария Фалконе.

 

Автор: Щ. Трьондле, М. Илчева; Редактор: Д. Попова-Витцел