Уникална гема на 19 века

гарнирана със скъпоценен камък "тигрово око" откриха археолози при разкопки в римското селище Никополис ад Иструм край великотърновското село Никюп.

Древният град, който е обект на дългогодишни проучвания, е известен и като българския Помпей. Находката датира от втората половина на II век и е запазена много добре.

"Върху гемата (б.а. инкрустация върху скъпоценен или полускъпоценен камък) има изображение на римското божество Гений, което извършва винен ритуал", съобщи ръководителят на разкопките доц. д-р Павлина Владкова. Нейният екип е изследвал най-ранния строителен период на античния град, който обхваща времето на императорите Траян, Хадриян до Антонин Пий.

Археологическият сезон в Никполис ад Иструм, който започна на 17 септември, завърши с още няколко ценни находки. Сред тях са козметична пръчка от слонова кост, използвана като дамски аксесоар за поставяне на кремове и помади, част от статуетка на Венера, глинени лампи и съдове. Открити са няколко екзагии /б. а. мерки за тегло/. Трите са каменни, а другите две - бронзови.

 "Едната от тях тежи 150 либри, което е приблизително 45 кг. Сградата, в която са открити мерките е служила за контролна дейност на стоките, които са се продавали на градския площад", уточни доц. Владкова.

За първи път при разкопки в древноримския град археолозите са се натъкнали на част от железен меч и метални стрели, които свидетелстват за хунските нашествия от средата на V век. Историците са започнали да проучват и нов квартал, северно от площадния комплекс. Разкрита е площ с размери 15/10 м, където са намерени и четири средновековни монети.

Археологическият резерват е паметник със статут на изключителна държавна собственост. За пръв път т.г. Министерството на културата отпусна 30 000 лв за разкопки. До сега финансовото обезпечаване е правено или от музея във Велико Търново или чрез българо-британската археологическа експедиция, която работи в античния град и региона от 1985 г. С част от сумата ще бъде подсигурена охрана на обекта, която ще продължи до следващия археологически сезон. Всички находки вече са прибрани за консервация в Регионалния исторически музей във Велико Търново.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1586607