Българите по света

В Европа най-много са българите в Украйна, Гърция, Испания и Германия
Отвъд океана най-многобройната ни общност е в САЩ - там пребивават около 250 хил. наши сънародници

Росен Иванов, директор на Агенцията за българите в чужбина
На територията на Европа най-многочислени са българските общности в държави като Украйна, Гърция, Испания и Германия, каза Росен Иванов, председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), в интервю за Агенция "Фокус".

По официални данни от преброяването през 2001 г. българите в Украйна са 204 574 души, което е 0,4% от общото население на страната. Най-много българи в Украйна живеят в Одеска област, а само в Одеса живеят над 50 хил. наши сънародници.

В Гърция пребивават трайно около 200 хил. български граждани, като броят им се увеличава с около 50 хил. сезонни работници.

На територията на Турция българската общност, която е концентрирана в град Истанбул, т.нар. "цариградски българи", наброява около 500 души. Това са потомци на български семейства, останали в Истанбул още от времето на Османската империя.

В Турция пребивават дългосрочно около 400 хил. бивши и настоящи български граждани

- етнически турци, изселили се през различни етапи от България, заяви Иванов.

В Испания, според официалната статистика, са се установили 173 хил. българи. Те са най-много в Мадрид, провинция Валенсия и град Валенсия.

Броят на българите в Германия надхвърля 100 хил. души.

Не разполагаме с информация за числеността на българската общност във Великобритания, но според нас тя със сигурност надвишава 100 хил. души, каза Росен Иванов.

Отвъд океана най-многобройната ни общност е в САЩ.

По информация на дипломатическите ни представителства, там пребивават около 250 хил. наши сънародници, а страната ежегодно се посещава от още 25-30 хиляди български граждани, предимно студенти с временна трудова заетост, посочи председателят на ДАБЧ Росен Иванов.

Той отбеляза, че добре организирани български общности има в градовете Чикаго и Лос Анжелис.

Значително българско присъствие има също в Ню Йорк, Бостън, столицата Вашингтон с прилежащите щати Вирджиния и Мериленд.

Увеличава се броят на сънародниците ни, които живеят на източното крайбрежие - Атлантик сити, Питсбърг, Филаделфия, както и в югозападните щати - Невада, Аризона, Ню Мексико и Юта, каза Росен Иванов.