Български евродепутати не останаха доволни

от отговорите на министъра на външните работи на Македония Никола Попоски в Европейския парламент.
27 ноември 2012 | 18:28 | БНР

Водещ: Два дни преди решаващата среща на Европейския съвет през декември, на която се очаква решение дали на Македония да бъде дата за начало на преговори за еврочленство, външният министър на бившата югорепублика Никола Попоски отиде в ЕП, за да поднесе уверение, че страната му е заслужила европейската перспектива, защото изпълнява всички изкисвания, включително и това да развива добри отношения със съседите си. Наши евродепутати, този път единно и без политически противоречия, се опитаха да представят проблемите, които има България с подмяната на исторически факти и дискриминацията на хора с българско самосъзнание от властите в Скопие. Отговорите, които чух от македонския министър, бяха в посока – дайте да оставим историята на историците и да градим заедно европейското си бъдеще. Диана Чепишева обобщава позицията, застъпена от Никола Попоски по темата, и реакцията на нашите евродепутати.

Диана Чепишева: България има интерес Македония да влезе в евросъюза. Нека да си решаваме двустранните проблеми на базата на върховенството на закона и да оставим историята на историците, защото на Балканите няма две нации, които да са съгласни с всички исторически въпроси. Това общо взето беше тезата на македонския външен министър Никола Попоски. Той подмина с мълчание въпросите на български евродепутати за фалшификацията на исторически факти и въобще не отговори на тези от тях, които конкретно питаха как Скопие се опитва да управи отношенията си и дали иска да подпишем двустранно споразумение на базата на декларацията от 1999 година. Андрей Ковачев от ЕНП, който го пита за това, остана разочарован от изслушването и не премълча, че българската позиция е донякъде трудно обяснима и трудно разбираема за европейска публика.

Андрей Ковачев: Вижте, наистина в Европа историческите аргументи трудно се разбират - защо трябва да се спори за Александър Велики, за цар Самуил, за братя Миладинови, за Вапцаров. Но проблемът е, че тези два аспекта са свързани. Дискриминацията идва от това, че е избран подходът да се фалшифицира историята и по този начин да се аргументира една идентичност, която не е базирана на обективните исторически факти, а е базирана на това как им се иска на управляващите. Бях възмутен от министър Попоски, който през цялото време за това как трябва да оставим историята на историците. Аз за това в моя въпрос казах – вие добре го казвате да оставим историята на историците, но вие използвате историята под път и над път за аргументацията на една национална идентичност, като я манипулирате и злоупотребявате. Разбира се, той до някъде е прав в това, че никоя страна не признава пръстчетата на историята на съседната си страна. Това е така. Аз съм му го казвал и в други срещи на г-н Попоски. Това е абсолютно така. Да, но във вашия случай е на 100 процента фалшива историята.

Диана Чепишева: Недоволен от чутото днес беше и евродепутатът от Групата на социалистите Евгени Кирилов.
Евгени Кирилов: Не мога да бъда доволен, след като не виждам движение в конструктивна посока. Стандартни отговори, които сме ги чували и по-рано.

Диана Чепишева: Имате ли идея за какво върховенство на закона се бори Македония при решаването на всички тези въпроси?

Евгени Кирилов: Много странно. След като ние дадохме примери как македонските съдилища и власти третират хора, които са се самоопределили като българи. Вижте и отговора за Вапцаров. Защо да го оставим на историците? Това е нашето непосредствено минало. Всичко е ясно. Езикът му е ясен, на какъв е говорил. Това не е някакъв старобългарски. Единственият му проблем е, че е роден в Пиринска Македония.

Диана Чепишева: За Станимир Илчев от Групата на либералите отговорът на въпроса дали Македония иска да оправим отношенията си или е по скоро да заблуди Европа, че прави нещо в тази посока, е ясен.

Станимир Илчев: По-скоро второто. Това е добре позната тактика на Македония, пред европейската публика да говори така, че тя да й вярва. А иначе да следва линията, която ние до болка познаваме в България. Днес, например, Попоски надмина себе си. Той си позволи да говори за ново мислене, за възприемане на Македония през призмата на една европейска подобрена среда. Т.е., прави се отново опит европейската публика да бъде подведена. Като че ли наистина спорът между България и Македония е исторически. Обаче, ние сме направили вече много решителни крачки. Следващата, мисля, че трябва да бъде едно мащабно изслушване на 5, 6 или 7 българи от Македония, доказани жертви на репресии там. Едни са лежали по затворите, като самият Ризински и Здравко Здравески. Други са пребивани, като Драган Попов. Трети са уволнявани, като великият писател Младен Сърбиновски. Като Спаска Митрова, която може би е единственият случай в Европа, на жена и майка с отнето дете в полза на бащата, при много двусмислени обстоятелства на тяхното бракоразводно дело.

Диана Чепишева: Роденият в българско семейство в Скопие Мирослав Ризински, осъден на 3 години затвор, при скалъпен процес, с подхвърлени доказателства за подкуп, който също беше в залата, отказва да вярва в привидната добронамереност на призива: „Дайте да оставим историята на историците”. Той припомня, че такъв призив е имало и по времето на Тито. Всички знаем резултата. И добавя, че най-големият историк на днешна Македония е премиерът Никола Груевски. Той задава тона, той е идеолог и вдъхновител на кичозния проект с обутите в гащи статуи, наречен „Скопие 2014”, от него идва и заръката за репресии на всеки, който обявява и защитава българската си идентичност, казва Ризински.

Мирослав Ризински: Аз съм жертва на един скалъпен процес заради моето открито проявяване като македонски българин. Гръбнакът на българщината в Македония е счупен. Има две възможности в Македония. Една възможност да се присламчиш или приобщиш към съществуващите политически партии, които работят усилено за македонизма или да отстояваш на своите български традиции. Всеки един, който отстоява на своите български традиции, откровено бих казал, на 99 процента още в началото е (...), че ще се сблъска с репресивната система на Република Македония.

Всички мнения, оценки и твърдения, изказани в интервютата отразяват лични виждания и „Фокус” не носи отговорност за тях
© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!