Конфликтът Жотев-Костов


сп.  "Тема"
http://temanews.com/index.php?p=tema&iid=54&aid=1435

Ново поскъпване на тока заради "Марица-изток"

Петя Минкова

Бившият вицепремиер Петър Жотев е предупредил Иван Костов през май, че сделките с АЕС и „Ентърджи" са неизгодни и рискови за България. Специална работна група, назначена от Симеон Сакскобургготски ще ги ревизира до 30 октомври. „Договорите ще са обект на парламентарен контрол", каза шефът на енергийната комисия Веселин Близнаков

Защо кабинетът "Костов" подписа сделките за "Марица-изток" 1 и 3 въпреки предупрежденията на бившия вицепремиер Петър Жотев, че са рискови? Иван Костов подмина с мълчание въпроса на "ТЕМА"
 
 
Договорите за "Марица-изток" 1 и 3 може да доведат до бъдещи увеличения в цената на тока и противоречат на бъдещия конкурентен пазар, който искаме да създадем, каза пред "ТЕМА" член на работна група, която започна ревизия на сделките с щатските енергийни гиганти АЕС и "Ентърджи". Това мнение поддържа и председателят на парламентарната комисия по енергетика Веселин Близнаков.

Работната група е създадена със заповед на премиера Симеон Сакскобургготски. Първото ґ заседание беше на 3 октомври.

"Сделките крият рискове от бъдещи повишения на цената на тока и може да са в противоречие с бъдещата либерализация на пазара", потвърди пред "ТЕМА" бившият вицепремиер Петър Жотев.

Той е предупредил още през май премиера Иван Костов, че офертите на двете американски компании са неизгодни и рискови за България. Синьото правителство, което от 1998 г. преговаряше с АЕС и "Ентърджи", подписа договори с тях 4 дни преди парламентарните избори на 17 юни.

Според тези договори щатските енергийни гиганти ще произвеждат една пета от всичкия ток у нас. Това ще е най-скъпата електроенергия, произвеждана в България.

Предисторията

Още когато стана вицепремиер в началото на 2000 г., позицията на Жотев по проектите за "Марица-изток" 1 и 3 бе неизменна - той искаше двете US компании да понижат цените на тока и в договорите да отпадне ангажиментът на НЕК да изкупува през следващите 15 г. цялото произведено от тях количество.

Ако американците не се съгласят на отстъпки, по-добре да няма сделки, бе позицията на Жотев.

Подобна бе и тезата на Световната банка. В серия от писма и анализи тя предупреди кабинета "Костов", че подобни договори могат да направят цената на тока за населението "непоносима".

Сега Жотев твърди, че през цялото време бил убеден, че позицията на Костов съвпадала с неговата. "И двамата искахме параметрите да се подобрят", спомня си той.

В началото на 2001 г. "Ентърджи" започва да сондира какви са възможностите премиерът Костов да се срещне с новоизбрания щатски президент Джордж Буш. На самия Костов пък му предстояха парламентарни избори. Негови съветници го убедили, че едно ходене при Буш ще се отрази добре на изборните резултати.

"До последния момент никой не бе сигурен дали Костов ще отиде. Графикът на Буш беше твърде претоварен. Битката беше българският премиер да бъде включен по някакъв начин в този график", каза пред "ТЕМА" експерт, близък до "Ентърджи". Компанията е един от най-големите спонсори на предизборната кампания на новия американски президент.

В началото на април в София пристигна зам. търговският министър на САЩ Чарлз Лудолф. Той се среща с тогавашния шеф на Агенцията по енергетика Иван Шиляшки. След срещата Лудолф заяви пред журналисти: "Приоритет №1 за САЩ в България е енергийният сектор". US компаниите, казва още той, се нуждаят от политически сигнал, че България е готова за нови инвестиции и ще гарантира вложенията им.

В деня, в който зам. търговският министър си тръгва от София, US посланикът Ричард Майлс обяви, че се подготвя визита на Костов във Вашингтон.

На 23 април Костов е във Вашингтон в кабинета на вицепрезидента Дик Чейни. Разговорът им е прекъснат от Буш. Той влиза, за да се здрависа с българския премиер и да му пожелае успех на изборите.

През това време, твърди бизнесмен, Шиляшки уверявал шефовете на "Ентърджи" и АЕС, че сделките за "Марица-изток" 1 и 3 предстоят.

Предупрежденията на Жотев

След посещението в САЩ позицията на Иван Костов по US проектите вече е променена. "Това огорчи Жотев", каза служител, който бе близък тогава до ексвицепремиера.

На 10 май има закрито заседание на синьото правителство. На него Жотев и работната група, която той оглавява, трябва да докладват докъде са стигнали преговорите с американците.

Жотев дава лично на Костов писменото си становище и към него прилага доклада на работната група.

"Моля да имате предвид, че в сегашните проекти на договори за изкупуване на ток и финансовите модели към тях съществуват множество рискове за България заради 15-годишния срок на действие на договорите", пише в становището си Жотев. Министърът е категоричен, че, цената, по която НЕК ще изкупува тока, трябва да е по-ниска. В противен случай, твърди той, има опасност да се намали конкурентоспособността на цялата енергетика, а оттам и на икономиката.

В доклада си работната група предупреждава, че щатските енергийни гиганти са "в по-изгодна ценова позиция от другите независими производители на пазара". Причината е, че цените, по които американците ще продават тока си на НЕК, са фиксирани, а количествата гарантирани. Останалите производители и вносители обаче нямат такива преференции. Това може да отблъсне чуждите инвеститори от енергетиката.

Изводът на работната група е, че "проектите на споразуменията съдържат клаузи, които са неизгодни за НЕК и "Мини Марица-изток" и трябва да се преразгледат".
На заседанието обаче кабинетът "Костов" решава да даде писмо за подкрепа на щатските проекти. И определя 31 май за краен срок, в който трябва да приключат преговорите за "Марица-изток"1 и 3. Жотев е отстранен, на негово място Иван Шиляшки е определен за главен преговарящ от българска страна.

30 минути преди да започне това заседание на правителството, US посланикът у нас Ричард Майлс влиза в кабинета на премиера. Срещата им завършва в минутата, в която започва заседанието. На излизане Негово превъзходителство признава пред журналисти, че е запознат с доклада на Жотев и на работната група.

Резултатите

Шиляшки постига символично намаление на цените, а промените, които договаря с американците, според повечето експерти са "козметични".

На 31 май Шиляшки докладва на заседание на МС, че инвеститорите се съгласили "да полагат максимални усилия" да продават и на други потребители тока си, за да "намалят финансовия товар за НЕК".

Становището на Жотев по постигнатите от Шиляшки резултати е подобно на първото.

"И в двата договора продължават да съществуват множество рискове за България заради 15-годишния срок на действие на договорите. Този дълъг срок противоречи на идеята за сравнително бърза либерализация на енергийния сектор у нас". Така Жотев приключва втория си доклад - този път извън качеството си на преговарящ.

Конфликтът на Жотев с американците

След Костовата визита в САЩ между представителите на US компаниите и Жотев отношенията допълнително се обтегнаха.  Министърът публично твърдеше, че проектите им са рисковани и неизгодни за България. Шефовете в US гигантите пък си го връщаха, като публично обявяваха, че Жотев не е от хората, които са наясно с проектите. И почваха да се хвалят колко са доволни от работата си с Шиляшки, какъв добър професионалист е енергетикът и екипът му.

Задочните словесни престрелки между Жотев и американците продължиха почти до края на май. Тогава щатските компании почти се бяха отказали от преговорите за "Марица-изток" 1 и 3. От АЕС дори предупредиха, че възнамеряват да се оттеглят от България. Близо месец след визитата на Костов агенциите съобщиха, че Джордж Буш е "наредил" на компаниите да стоят в България до изборите.
Договорите с АЕС и "Ентърджи" бяха подписани в самото навечерие на парламентарните избори.

Защо въпреки предупрежденията на бившия вицепремиер Жотев се стигна до споразумение? Експремиерът Иван Костов подмина с мълчание въпроса, който "ТЕМА" му зададе и устно, и писмено. Може би защото икономистът Костов добре си дава сметка с какво увеличение на тока българите ще платят за здрависването му с Буш, коментираха наблюдатели. Според други това била единствената сделка, при която Костов бил изигран политически.

"След становището на работната група, сделките ще са обект на парламентарен контрол", закани се шефът на енергийната комисия и депутат от НДСВ Веселин Близнаков.
Ако отново не се наложи политическо търгуване. 

Кой губи?

"Марица-изток" 1 и 3 ще произвеждат една пета от всичкия ток в България. НЕК ще изкупува тока от AEС по 4.3 цента за киловатчас, а от "Ентърджи" по 2.9 цента. В момента средната производствена цена на тока е малко над 2 цента, сочат разчетите на НЕК.

Комплексът "Марица-изток" го произвежда за 2 цента, а АЕЦ "Козлодуй" за 1.5 цента. За сравнение средната цена, по която двете щатски компании ще продават тока си на НЕК, е 3.5 цента.

На кого НЕК ще продава по-скъпата електроенергия, когато се либерализира пазарът на ток? "Големите потребители ще си намерят по-евтин ток от АЕЦ "Козлодуй". А токът по 4.3 цента НЕК ще трябва да го продава на обикновения български потребител", е тезата на бившия енергетик Румен Овчаров.

Специалистите са категорични, че този скъп ток не може да бъде изнесен в чужбина. Освен ако НЕК не го "поевтини" за сметка на повишение на цената на тока за населението и фирмите.

Двата US гиганта общо ще инвестират 1.4 млрд. долара в двете централи.

Кой ще плати голямата инвестиция? "Обикновеният българин", категорични са енергетиците.

Двете компании ще си възстановят вложените пари в рамките на 6 години, което ще е прецедент. По света подобни инвестиции в енергетиката се възстановяват за 25 г., а в Япония за 16 г.

Ще поскъпне ли токът?

Чака ли ни бъдещо поскъпване на тока заради договорите с АЕС и "Ентърджи"? Румен Овчаров още през юни пресметна загубите: "При тези цени токът в бъдеще ще поскъпне средно с около 2 стотинки на киловатчас."

В момента продажната цена на тока е около 8 стотинки за киловатчас.

НДСВ ще променя ли договорите?

Ще се променят ли договорите с „Ентърджи" и АЕС? "Въпросът е към Агенцията по енергетика, очаквам скоро да има напредък", каза вицепремиерът Николай Василев. Шефът на Агенцията по енергетика Милко Ковачев е по-конкретен: "Нямаме намерение да изненадваме никого, но искаме да уточним елементи, които не са довършени. Ще представя цялата информация, като приключи работата на екипа."

До 30 октомври работната група трябва да докладва резултатите от прегледа на сделките, съобщиха от Агенцията по енергетика. Срокът е поставен от премиера Сакскобургготски. Според депутата от НДСВ Веселин Близнаков една от целите на проверката е да се види "в каква степен договорите с АЕС и "Ентърджи" могат да се адаптират към пазара".