Плевнелиев: Македония не е готова за ЕС, води антибългарска кампания

 

Еврокомисарят Фюле лобира Скопие "да не стои дълго пред вратата"

Никола Лалов

България официализира пред Европейската комисия (ЕК) съпротивата си срещу членството на Македония в ЕС. Президентът Росен Плевнелиев заяви пред еврокомисаря по разширяване Щефан Фюле, че Македония не е готово за членство и България не може да даде "евросертификат на действията на управляващите в Скопие, които системно налагат идеология на омразата към България".

Посещението на Фюле в сряда последва изявлението на външния министър Николай Младенов в края на миналата седмица, че София може да не подкрепи Македония за получаване на дата за преговори с ЕС.

"Не отричаме европейската перспектива на Македония, помагаме им и ги подкрепяме, но те още не са готови", заяви президентът Росен Плевнелиев в началото на срещата си с Фюле.

Държавният глава каза, че България "споделя открито съществуващите проблеми с европейските ни партньори и счита, че аргументите ни ще бъдат възприети правилно както от ЕС, така и от Македония, защото се базират на факти и доказателства".

Щефан Фюле от своя страна посочи, че "твърдо вярва, че не е добре да оставяме партньорите дълго да чакат пред вратата, a интеграцията е най-доброто средство да се справим с национализма".

"Дойдох, за да обсъдим как може да се използва потенциалът на България за разширяването в региона, и как ЕК може да помогне на България, за да играе още по-позитивна роля. Дойдох в София, за да разбера - как политиката на България по отношение на Македония съвпада с нейната визия за разширяване на ЕС. Разбираме, че България има притеснения в тази посока, но България и Бившата югославска Република Македония стоят много близо, и ние сме убедени, че двете страни могат да решат отворените въпроси в духа на добросъседство и в духа на ценностите на ЕС", заяви още Фюле в рамките на визитата си в България.

Плевнелиев: Управляващите в Скопие да приключат с антибългарската си кампания

Плевнелиев коментира, че е крайно време управляващите в Скопие да приключат с "антибългарската си кампания, с подмяната и манипулирането на историческите факти".

Той заяви, че българската подкрепа за европейското развитие на Македония не е безусловна и тя се основава на цялостното изпълнение на критериите за членство, един от най-важните, от които е за добросъседските отношения.

Той каза още, че България не е съгласна с някои формулировки в доклада за напредъка на Македония.

"Според нас докладът на ЕК за напредъка не отразява адекватно ролята на Македония в регионалното сътрудничество и състоянието на двустранните отношения между България и Македония“, посочи президентът. "За съжаление в Македония се наблюдава тенденция на националистическа риторика, на дискриминационно отношение към гражданите с българско самосъзнание и поставяне на административни пречки пред българския бизнес", добави той.

Борисов: Македония в ЕС при стриктно спазване на критериите.

По време на визитата си в София Фюле се срещна и с премиера Бойко Борисов. Според съобщението от Министерския съвет по време на разговорите Борисов посочил, че "страната ни подкрепя членството на Македония в Европейския съюз при стриктно спазване на всички европейски критерии".

След срещата си с Фюле външният министър Николай Младенов посочи, че "единственият път, по който може да се решат казусите, свързани с националистическото говорене, е пътят на европейската интеграция".

Фюле се срещна и с депутати в българския парламент, които също изразиха резерви към поведението на Македония.

Спокойният тон на българското правителство по отношение на провокации на Скопие, характерен за целия мандат на ГЕРБ, бе нарушен през последните месеци. Премиерът Борисов обяви, че България не е съгласна в името на Македония да има географско понятие, а външният министър Николай Младенов заговори, че планира "конструктивно настъпление" на Балканите. Младенов обяви, че се подготвя и доклад с "червените линии" и принципи в отношенията със съседните страни.

Преговорите за членството на Македония в НАТО и ЕС до момента са блокирани от Гърция, която не приема името на Македония. Скопие обяви независимост през 1991 г. и веднага влезе в спор за своето име с Гърция, чиято позиция е, че Македония е името на нейна северна провинция и не може да има държава с подобно име.

Основен говорител от българска страна по темата "Македония" е близкият на премиера Бойко Борисов бивш министър без портфейл и сегашен директор на Националния исторически музей Божидар Димитров, който не пропуска възможност да подразни Скопие.

http://www.mediapool.bg