19 август 2022г.

Празник на Бялото братство. Празник на мюсюлманите "Рамазан Байрам". Ден на фотографията. Хуманитарен ден

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Неофашизмът

Фашизъм и неофашизъм

Симеон Игнатов, председател на БАС

За нас, представителите на БАС, днешната конференция е дългоочаквана. С проблемите, поставени от проф. Проданов в неговите тезиси, които очертават посоките за обсъждане на темата "Неофашизмът: същност и съвременни прояви", ние живеем, работим, борим се вече толкова години, колкото се простират от 10 ноември 1989 г. до днес.

Да вземем един от тезисите "Имало ли е фашизъм у нас до 9 септември 1944 г. Съществували ли са монархофашизъм, антифашистка борба и антифашисти". Ние, убедени от историческите факти, винаги сме твърдели, твърдим и днес, че е имало и фашизъм, и антифашистка борба.

Ето фактите:

Партизани и членове на бойни групи - 30 000.

Убити партизани - 9140.

Ятаци и помагачи - 200 000.

Убити ятаци и помагачи - 20 070.

Преминали през полицейски участъци - 64 345.

Преминали през затвори и концлагери - 31 250.

Участници в Отечествената война - 416 854.

Загинали в Отечествената война - 10 753.

Цифрите могат да се уточняват. Те определят интензивността на говорещите факти. Но е исторически невярно да се твърди, че не е имало фашизъм и антифашистка борба. И заради обратните твърдения България е единствената страна в Европа и в света, в която върховният държавен орган - Народното събрание, не признава участниците в антифашистката борба за участници във Втората световна война. Този факт представя България и българския народ на световната сцена и история като несъщестуващи държава и общност, когато целият свят през онези години гори в пламъци, дава жертви, съществува Холокостът - борба нечовешка, жестока, на живот и смърт. Иначе ние оставаме народ - без история и без бъдеще!

.............

Сборникът от конференцията: