СУПЕРАКТУАЛЕН ПОЛИТИЧЕСКИ Т Е С Т

 

МАЖОРИТАРНИ ЗАБЛУДИ И НЕЛЕПИЦИ“

Удивен съм колко фантасмагории около мажоритарната избирателна система шестват у нас. Но от Просвещението насам сме решили да не се даваме на заблудите, нали? Хайде да се вгледаме в основни твърдения за мажоритарността (направете си го като тест, като броите колко пъти сте СЪГЛАСЕН с твърденията):

  • В мажоритарните избори гласуваме за независими личности, докато пропорционалните ни представят безлични партийци. Съгласен?

ГРЕШКА ! И в САЩ, и в Англия – царствата на мажоритарната система – изборите се печелят практически на 100% от партийните кандидати, и то САМО ОТ ДВЕТЕ (трите), основни партии!

  • При мажоритарната гражданите имат по-добро представителство.

ГРЕШКА! Точно обратното. Например, на последните парламентарни избори 86% от участвалите в изборите имат свои представители в Парламента и само 14% нямат. Докато при мажоритарната без представител остават близо 50% (ако са избрани на първи тур и при сходна избирателна активност) и над 80% при масовия случай на втори тур и с по-ниска активност на него.

  • За независимия кандидат, личност с качества, е по-лесно да се класира при мажоритарни, вместо при пропорционални.

ГРЕШКА! На мажоритарни той трябва да вземе над 50% от гласувалите в неговия район, докато при пропорционалните му са достатъчни (в зависимост от района) САМО 10% или дори 7 % ! Например за 16-ти избирателен район- Пловдив град – тъй като в града се излъчват 10 депутата, за да вземе независимият 1 депутатско място му са необходими… само 10% от гласовете ! За 2-ри Бургаски са още по-малко – 7 % ! Може ли това да се сравни с необходимите мин. 51% при мажоритарните? (Единственото удобство при тях е по-малкият район, в който се провежда състезанието – но това облекчава и конкурентите, нали?)

  • Мажоритарните не изкривяват особено електоралната картина-

ГРЕШКА! Напротив, съотношенията между подкрепящите различни политически течения се ИЗКРИВЯВАТ ДО НЕУЗНАВАЕМОСТ! Например, при мажоритарната система се случва партия със само 28% подкрепа, но добре разпределена по районите, да вземе 60% от местата в Парламента и да диктува самостоятелно развитието на страната! (А друга, с 35% може да не вземе повече от 5-6% от местата…)

  • Например на изборите през 2015 г. във Великобритания, проведени мажоритарно, антиевропейската "Партия на независимостта на Великобритания" е получила трета позиция с 12.6% от гласовете. Срещу това въпросната партия е взела само 1 място в 650-членния парламент. За сравнение, победилите консерватори с три пъти повече гласове – 36.9%, са взели над 300 пъти повече места в парламента (331 места).


 

  • При мажоритарната нямаме омръзналата ни битка между партиите – решителни са качествата на личността.

ГРЕШКА! Мажоритарните са СУПЕРПАРТИЗИРАНИ и независимите кандидати нямат почти никакви шансове. (Справка: изборите в САЩ, Великобритания, нашите кметски избори и т.н.)

  • При мажоритарните ще контролираме изкъсо депутатите, защото можем да ги отзоваваме.

ГРЕШКА! Така любимото на популистите отзоваване е отглас от тоталитарната система и практически не се прилага в демократичните. С колко процента от гласоподавателите в един район, например, бихте отзовали неоправдал доверието ви депутат? Ако са него са гласували половината от явилите се на втори тур (примерно 3о% от избирателите в района), то значи, че той е имал симпатиите на 15 % от електората. На практика недоволните от един депутат , основателно или не - ВИНАГИ са повече от подкрепящите го и всеки би могъл да бъда отзоваван… следващият също…следващият също – и т.н . – до пълна анархия и блокаж на системата.

  • Най-накрая – нали отдавна си имаме мажоритарни избори –за кметове и президент. Е? Доволни ли сте от кметовете на големите и средни общини? Наистина ли са представители на народа, наистина ли защитават интересите на общността? Тук и смесената система не винаги може да помогне –ето, например резултатите от изборите в Русия по смесена система.( Там имаме 50% мажоритарни райони. Резултатът е интересен – Единная Россия, която имаше преди към 47%, сега има над 75% от местата, тъй като взима…90% от мажоритарните райони. И у нас би станало така с ГЕРБ.. Кандидатите на Е Р са победили в 90% от районите, независими победители практически няма. Партията сега има 343 места — рекорд. Единая Россия няма нужда да се съобразява със съюзници, защото има даже конституционно мнозинство. (Да, има разновидност на смесената, която преодолява до голяма степен тази аномалия, но дали…)

Като цяло „… това би довело до по-високи резултати за големите партии и някои преимущества за ДПС, чиито избиратели са съсредоточени в няколко района…“ (Д.Стефанов, експерт). И още нещо – при мажоритарната система господства отвратителният принцип „Победителят взима всичко.“ При него загубилите губят тотално (докато при пропорционалната една сила с 10 или 20% все пак има забележимо участие във властта. Поради опасността от пълен провал битките са ожесточени, с нечестни прийоми и използване на всякакви средства (каквито бяха кметските избори в почти всички общини у нас). Подклаждането на още по-голямо ожесточение и в парламентарните избори,, вместо готовност за съвместни решения, е особено опасно.

 

И така, наближаващите избори и референдум не само са антиконституционни. (както показах в предишни статии) и рискувате да подкрепите аниконституционно действия, които утре може да бъдат отменени от Конституционния съд. Но и – още по-важно - ужасно е да станеш, макар и неволно, съучастник в една катастрофа за нацията. Страната може наистина да тръгне още по на зле – но поне да нямаме пръст в това. Ако осъзнаем, след време, каква беля сме си довлекли с наивното гласуване, дълго и безутешно ще има да се каем…

Та - май правилното е да се бойкотира референдума.