Юруков и Ал. Йорданов за ситуацията в СДС (ноември 2012)

 

Пламен Юруков, лидер на ВОТ-консерватори, бивш председател на СДС; Александър Йорданов, председател на 36-то Народно събрание

Водещ: Добро утро, започва „Гореща точка”. Ще нищим съдбата и бъдещето на СДС, има ли такова. Днес във вестник „24 часа” бившият президент и лидер на СДС д-р Желю Желев говори по темата за СДС. В заглавието на публикацията е – Петър Стоянов трябваше веднага да откаже. По някакъв своеобразен начин поведението на Петър Стоянов в тази ситуация неговото колебание дали да приеме или да откаже всъщност е началната точка, която сложи началото на процеса на този разпад в синята парламентарна група. Какво казва Желю Желев по повод разцеплението – нищо ново в СДС, всичко това го имаше още в началото на съществуването на СДС и като че ли този отговор изчерпва до голяма степен основният отговор на въпроса защо. При мен в студиото е Пламен Юруков, който е средно поколение седесер и лидер на тази партия в изминалите години и Александър Йорданов, който пък е от първото поколение седесари. За щастие и двамата са добронамерени към синята партия. Така, че може би наистина такива хора в този момент трябва да говорят. Добро утро, господа.

Пламен Юруков: Добро утро.

Александър Йорданов: Добро утро.

Водещ: Ще потърсим и мнението на редовите седесари, така наречени. Избрахме Велико Търново, защото там има напрежение в организацията. Господин Юруков, Вие като бивш лидер на партията как оценявате това действие на СДС. Първо, да приеме офертите на Борисов за конституционен съдия. Второ, при този неуспех да се стигне до изключването на толкова хора от парламентарната група.

Пламен Юруков: Според мен стратегически беше правилно СДС да се стреми да заеме пост в Конституционния съд. За съжаление то не беше отиграно добре тактически и се получи едва ли не, че получаваме милостиня от ГЕРБ. Но това не означаваше, че депутатите пък трябваше по такъв категоричен начин да бламират ръководството на партията.

Водещ: Нито един от тях не пожела да изпълни това, което беше решение на партията.

Пламен Юруков: Може би тук липсва комуникацията между Националния изпълнителен съвет и парламентарната група, но според мен проблемът е заложен много по-дълбоко и то в начина по който се създаде тази синя коалиция. Всички тези, които бяха изключени те не трябваше да бъдат депутати. Те бяха противоуставни, в последния момент поставени от този, който дърпаше конците на Мартин Димитров за водачи на листи. Така, че те са сложени там.

Водещ: Кой дърпаше конците?

Пламен Юруков: От истинския председател на Синята коалиция, много по-опитния политик. Т.е. те са сложени там.

Водещ: Иван Костов?

Пламен Юруков: Във всеки един момент подобна бомба можеше да избухне. Наистина не е приятно това, което се случва, но има и една друга гледна точка. Тези хора нямаше да бъдат в листите за следващия парламент и тази бомба можеше да избухне един-два месеца преди самите избори.

Водещ: Т.е. стратегически този ход е правилен?

Пламен Юруков: Един ход винаги има положителни и отрицателни последствия. Аз се опитах да спомена и двете от тях. Скандал не е хубаво да има. Макар, че има и друга теза. Някой казват така или иначе не правим политика, поне да правим скандали и да чуват, че сме живи. Аз не го приемам това нещо, но в последния момент да се случи подобно, а то е напълно възможно от тези хора, то щеше да бъде много по-зле.

Водещ: Господин Йорданов, по ваше време, когато Вие бяхте в активната политика и заемахте едни от най-високите постове в държавата. Вие бяхте може би на най-високия пост като председател на Народното събрание, този процес се наричаше отлюспване. 23 години по-късно нищо ново под слънцето, защо?

Александър Йорданов: Затова на едно място в една от моите книги казвам, че обикновено новите лица идват със стари мераци в политиката и повтарят старите грешки. Впрочем и самият д-р Желев, който цитирахте, че днес е дал интервю и дава съвет как е трябвало Петър Стоянов веднага да откаже. Аз бих му казал от вашето студио – и д-р Желев трябваше да откаже, когато в парламент с комунистическо мнозинство той се съгласи да стане президент на България. След като неговата партия практически нямаше мнозинство сама да го избере.

Водещ: Да, но разликата между двата хода е, че д-р Желев предприе рискът тогава и се кандидатира и стана президент. Докато Петър Стоянов показа за пореден път колебание в личните си решения, което е много противопоказно за един политик.

Александър Йорданов: Разбира се, би трябвало в такива ситуации човек да постъпва много по-решително. Както се казва, видите ли, по това се разбират. Когато приемат определен жребий и го следват неотклонно. Що се отнася обаче сега до това, което се случва и аналогиите с миналото, нормално е в Съюза на демократичните сили да има такива процеси. Защото това е една млада политическа сила. Ние много често казваме.

Водещ: Млада, млада, колко да е млада. Достатъчно история има, за да има спомени.

Александър Йорданов: Има спомени, но все пак това е 20-годишна политическа сила, кръвта й кипи така да се каже. И всякакви неща от тази гледна точка са допустими и са се случвали. Всички български партии са минали през такива процеси. И социалистическата партия да не ви говоря дори е изпращала хора на ешафода и е разстрелвала свои членове и ръководители дори.

Водещ: О, времена, о, нрави! Просто сега това не се практикува. Аз предполагам, че госпожа Нейнски и Димо Гяуров щяха да бъдат...

Александър Йорданов: Не, не напротив. Разбира се, сега аз гледам с тревога на всичко, което става, но мисля, че това нещо си има предистория. Предисторията аз я виждам по следния начин. Още през пролетта на тази година Съюзът на демократичните сили направи, според мен, сериозен анализ на това, което представлява днешната ситуация и, какво ще се случи в България и какво ще представлява на следващите парламентарни избори и стигна до два прости извода. Изводи има много, разбира се, но двата са основни. Единият е, че главният проблем пред България днес е проблемът за доходите на хората, за пенсиите за заплатите, за стандарта на живот в България. Той е нисък, трябва да се промени.

Водещ: Така.

Александър Йорданов: И втори извод – това може да направи едно дясноцентристко управление след изборите. И тук вече е въпросът да се проведе такава политика в рамките на тази оставаща една година, че в следващия парламент е да се гарантира едно такова дясноцентристко управление. Към днешна дата в едно такова управление се вижда, че могат да участват единствено Съюзът на демократичните сили и сега управляващата партия ГЕРБ.

Водещ: Ако въобще СДС влезе въобще в парламента, защото това е под въпрод?

Александър Йорданов: Разбира се, това е под въпрос, може би.

Водещ: И тогава Кунева може да вземе вашето място?

Александър Йорданов: Анализът е верен и правилен. СДС стигна дотам в разглеждането си, че ако това не се случи засилената атака срещу Бойко Борисов в момента и ГЕРБ като цяло ще доведе до управление, което ще бъде дирижирано от Българската социалистическа партия, включително на това управление ще помогнат и Движението за права и свободи, а вероятно и Меглена Кунева. Дали е прав или не този анализ, остава по-малко от година

Пламен Юруков: Аз искам само да допълня.

Водещ: Само да уточня, господин Юруков. Вижда господин Йорданов следната теза. Тези хора бяха обезглавени вчера не за друга, а защото те се противопоставят на това стопляне на отношенията между ГЕРБ и СДС?

Александър Йорданов: Да, аз така го разбирам.

Пламен Юруков: В този анализ аз съм съгласен с него, но СДС пропусна да направи нещо много важно. Да каже, че нейният бивш председател, оглавяващ вече три години и половина икономическата комисия на парламента.

Водещ: Мартин Димитров.

Пламен Юруков: Да и той не направи нищо с което да се приемат закони. Да се работи па някаква политика или поне да се дискутира за наистина основният проблем, който има в момента българското общество. Това е икономиката и това, че българските граждани изнемогват. Защото не може двама души от едно семейство да работят и парите да им стигат само за плащане на сметките.

Водещ: Напротив, господин Димитров така показа освен озлобление, нищо градивно не стори той в българския парламент.

Пламен Юруков: Той обезличи икономическата комисия.

Водещ: Беше канен между другото да участва в тази дискусия, но отказа с мотива, че да седнел срещу мен означава да седне срещу пресцентъра на ГЕРБ. Очевидни господин Мартин Димитров живее в някаква друга реалност и болните му фантазии като неосъществен лидер на СДС ми пречат да погледне малко по-далече от носа си. Търново, Мартин, той е там нашият специален кореспондент, но не Димитров. Мартин Георгиев, слава Богу не е Мартин Димитров, а Мартин Георгиев сега е поканил седесарята на града, за да коментират тези хора от тъй да се каже от провинцията. Макар, че Търново не може да бъда провинция как изглежда ситуацията по върховете на СДС в София. Добро утро, Мартине и от мен.
Репортер: Добро утро и на вас. Ние сме с областния лидер на СДС Мирослав Трифонов и с общинския лидер Камен Алексиев. Това, което може да се коментира към този момент за ситуацията в СДС. Първо ще се обърна към господин Трифонов. Вие проследихте разговорът в студиото. Съгласен ли сте с аргументите на гостите на Николай Бареков?

Мирослав Трифонов: С голяма част от аргументите – да. С някои по-скоро бих спорил с колегите, но в крайна сметка аз не искам постоянно да се връщаме назад. Защото в последно време в СДС се занимаваме само с ретроспективни анализи, а истината е, че трябва да погледнем днес. Трябва да гледаме и утре. СДС има капацитет и трябва да се развива. Това е нашето категорично убеждение. Затова сме в СДС, защото вярваме.

Репортер: Все още ли сте в СДС?

Мирослав Трифонов: Разбира се. Тук искам да отворя една скоба, тъй като много неща се изписаха последните два дни. Когато разбрахме за прекратяване на членството на тримата ни депутати аз помолих всички общински лидери от област Велико Търново да направим едно областно събиране. Всъщност, едно областно събрание, което да не е тази седмица, а да е в началото на следващата – в понеделник.

Репортер: Да преспите, да отлежи малко, така ли?

Мирослав Трифонов: Точно така. Доказано е, че когато в политиката решенията се вземат импулсивно обикновено се правят грешки. Затова трябва да се премисли. Трябва всеки да си прецени ситуацията. Трябва да погледне в себе си, трябва все пак да мислим и за партията.

Репортер: СДС Велико Търново и област Велико Търново е една от най-старите организации в страната. Не смятате ли, че могат да ви упрекнат в това, че в момента сте леко разкрачен и между понеделник, когато ще се съберете и сега статуквото и не вземате позиция. Всъщност, имате ли вие някакво позиция вие лична, ваша?

Мирослав Трифонов: Разбира се. Аз не се притеснявам да си кажа личната позиция. Така се разбрахме и с колегите от общинските ръководства на Съюза на демократичните сили в област Велико Търново, че всеки може да говори за личната си позиция. Но категоричната позиция на областната структура ще бъде обявена във вторник сутринта.

Репортер: Вашата лична позиция?

Мирослав Трифонов: Моята лична позиция е, че всяко едно изключване от Съюза на демократичните сили е грешка. Преди три години, когато от партията бяха изключени бившият лидер Пламен Юруков и бившият главен секретар Пламен Радолов Великотърновската организация беше категорично против. Това беше груба грешка от страна на тогавашното ръководство, което сега е на практика в същата ситуация, каквато беше предишното ръководство. Когато от СДС се изключва членове това е късане на живо месо от Съюза на демократичните сили. Аз съм убеден, че диалог винаги може да се води. Ние затова сме и демократична партия. В крайна сметка аз затова съм в Съюза на демократичните сили.

Репортер: Защото всеки има своята лична позиция? Вашата лична позиция, Камен Алексиев, общински лидер на СДС.

Камен Алексиев: Личната ми позиция е, че това, което се случи в понеделник на Националния съвет беше груба политическа грешка от състава на Националния съвет. Тъй като, както спомена и колегата, ние на практика, Съюзът на демократичните сили от прецедент стана практика това да си изключваме бившите председатели. Спомена се Пламен Юруков. Тогава групата около Мартин Димитров го изключи. Сега групата около сегашния председател Емил Кабаиванов изключва Мартин Димитров изключва Мартин Димитров. Ние тогава и сега бяхме против и ще бъдем против изключването на когото и да била. И само да довърша нещо, че в бъдеще след време ще съм против и евентуалното изключване на сегашния председател Емил Кабаиванов.

Репортер: Говорите за групи. Групата около, групата. Вие около коя група сте общинската организация на Велико Търново.

Камен Алексиев: Ние сме в СДС, изповядваме идеите на СДС. Разделителната линия, която разделяше в предварителните избори през лятото на тази година разделяше е визията за развитие на Съюза на демократичните сили. Ние застъпваме тезата, че проектът „Синя коалиция” трябва да продължи. Трябва да бъдем обединители на дясното политическо пространство. За съжаление тази форма на поведение, тази линия беше отхвърлена, но ние ще продължим в тази посока. Защото е единният десен политически субект има възможност за развитие на демокрацията на България.

Репортер: Господин Трифонов, има ли да го наречем шилосване в момента от депутата Ваньо Шарков, чувате ли се, иска ли преждевременно вашата позиция?

Мирослав Трифонов: Не, съвсем откровено трябва да споделя, че д-р Шарков е изключително толерантен към всички членове на великотърновската организация, към всички свои избиратели. Преди три години и половина, когато той се кандидатира от Великотърновски многомандатен избирателен район, когато беше водач на листата, голяма част от великотърновската организация беше срещу тази кандидатура. Но през годините д-р Шарков, че е едни добър парламентарист, че е един добър член на Съюза на демократичните сили. Истината е, че във Велико Търново членовете го харесват.

Репортер: Това е от нас. Позицията на СДС – Велико Търново. Искат да преспят до понеделник, когато ще има областно събрание.

Репортер: Благодаря. И друго интересно казаха търновци, че изключването е начин на живот в СДС очевидно. Припомниха как старото изключва предното и дори предсказаха, че и това ръководство на СДС в лицето на Кабаиванов ще бъде изключено от партията.

Пламен Юруков: Аз бих добавил нещо към това, което казаха. Първо се видя, че редовите членове на СДС милеят за ССДС, милеят за партията и тях ги боли. Аз това, което съм казал, че точно тези хора, те са с чисти сърца и те много трудно разбират едни коварни комбинации, които се правят от номенклатурата на СДС. Или от синята номенклатура, която се прострелва в две партии – в СДС и ДСБ. Моето изключване имаше една единствена цел. Ако аз не бях изключен тези хора нямаше да бъдат депутати, които ги изключиха онзи ден. Тъй като аз щях да спазя устава и нямаше да подпиша листи на спуснати отгоре парашутисти. А щяха да бъдат тези хора, които бяха спечелили вътрешнопартийните избори, както е по Устава на СДС. Така, че с моето изключване те целяха именно това нещо да могат да си направят комбинацията после и те я направиха.

Водещ: Тъжна история е наистина начинът, по който се сключват изключванията в СДС. Както виждате единствената цел на тези изключвания винаги е била една и съща да се докопа да парламента поредната група седесари, които са по върховете на партията.

Александър Йорданов: Не, категорично възразявам

Водещ: Преди във властта, сега в парламента?

Александър Йорданов: Категорична възразявам, че е това. Не може да има двоен морал.

Водещ: Е, то всеки изключва всеки.

Александър Йорданов: От една страна говорим, че сме европейска партия, че ние сме носители на този европейски морал.

Водещ: От партията са изключени почти всички бивши лидери?

Александър Йорданов: Слушайте сега. Малко вие слушайте сега.

Водещ: Слушам, слушам, разбира се. Четирима лидери на СДС са изключени вече от партията?

Александър Йорданов: Една политическа партия тя не е нито дамски клуб, нито литературно обединение, където всеки може да си говори всичко, всякакви неща. Тя има устав, има правила, спомена и господин Юруков. В случая, за съжаление, от месеци наред няколко народни представители не всички, системно нарушават устава на тази политическа партия. Те не спряха да говорят месеци наред срещу Съюза на демократичните сили. Да предричат как той е загинал, как е умрял, как няма да влезе в следващия парламент. Няма такава не европейска, няма такава азиатска и африканска партия, която да се съгласи нейни знакови, ярки личности да говорят сами срещу нея. Само защото са си загубили поста в партията. От това не се умира вечно на някакъв пост.

Водещ: Да спрем дотук за две минути реклама. Фактите са следните обаче – четирима лидери на СДС в настоящия момент са извън партията. Изключени или самоизключени. Това са Иван Костов, Надежда Нейнски, Мартин Димитров и Пламен Юруков. Не помня, колко са точно лидерите на СДС, но сигурно по-малкият брой от тези лидери. Желю Желев също е извън партията, но той май не беше изключен, не беше изключен.

Пламен Юруков: Той като президент напусна.

Водещ: Така, малко по-достойно. Малцина са лидерите на СДС, които понастоящем са в партията. Един от тях е Петър Стоянов. Временният лидер Екатерина Михайлова също не е в партията, изключена. Така, че петима стават. Прехвърляме се сега към света на рекламите. Само две минути и ще чуете след това заключителния анализ на събеседниците ни в студиото на „Гореща точка”.

Водещ: Да коментираме за финал политическите ходове, които СДС може да отиграе оттук насетне. Очевидно офертата на Борисов да се издигне кандидат за Конституционния съд стои още в сила. Макар, че той е склонен да подкрепи и кандидат на Костов. Някак си така каза, такова послание даде Борисов. СДС обаче има парламентарна група толкова, колкото. На практика няма такава. Ще се намери ли депутат, който да отиграе ход на СДС евентуално с нова кандидатура? С господин Йорданов да започнем, защото той е вътре в СДС. Член на Националния съвет, все нещо е чул и видял.

Александър Йорданов: Ситуацията е такава, че очевидно тези народни представители, които са в момента не искат да изпълнят едно решение на Националното ръководство и една начертана политическа стратегия. Както дори вие казахте, стратегия, която да доведе след следващите избори до дясноцентристко управление. И дотогава да има определени сигнали, че се подготвя такова управление. Така, че хората, когато отидат догодина да гласуват горе-долу да са наясно с алтернативите пред които е изправена страната. И да не се налива вода в мелницата на Българската социалистическа партия. Тя достатъчно си има позиции и без това в обществения живот.

Водещ: Не само в обществения живот, но и в европейските институции.

Александър Йорданов: Аз винаги съм разсъждавал от тази гледна точка, че е по-добре страната да се управлява от други политически сили, а не от БСП. И съм водил винаги в Съюза на демократичните сили такава политика, че да държа Съюзът на демократичните сили далече от всякаква колаборация с комунистите.

Водещ: Кажете сега за хода? Ще внесете ли нова кандидатура, кой депутат ще го направи?

Александър Йорданов: Аз не зная, какво решение ще вземе ръководството. Винаги съм бил привърженик на разговори, на диалог. Смятам, че ръководството трябва да покани още веднъж.

Водещ: Остава ви Филип Димитров, между другото, който е също от бившите лидери на СДС?

Александър Йорданов: Да покани отново народните представители на една среща, на един разговор дали днес, дали утре. Отново да се обсъдят вариантите. Защото отново повтарям това настървяване просто на някои от нашите депутати срещу партията ГЕРБ означава окончателно скъсване на мостове и отваряне на широка магистрала за идване отново на власт на Българската социалистическа партия. Дали това те го разбират, не го ли разбират аз не знам, но политиката е изкуство. Все пак да направиш някакви малки компромиси в името на постигането на една по-голяма цел. А голямата цел за една партия като СДС би трябвало да бъде едно по-добро управление на България.

Водещ: Компромиси, които обаче това ръководство отказа да направи или по-скоро не успя да направи. Господин Юруков, ход пред СДС има ли оттук нататък с тази карта наречена – членство в Конституционния съд?

Пламен Юруков: Има. Тъй като аз разделям депутатите на две групи. Едната е тази, за която ви казах, невидимата ръка зад Мартин Димитров, която ги постави като парашутисти. Но в групата има и хора, които си бяха местни лидери и които някак си тази система избирателната съвсем случайно от градове като Сливен, Монтана ги постави в парламента и се надявам те да проявят здрав разум. Мен ме боли за СДС. Дал съм много на СДС и смятам, че СДС е необходимо да бъде в следващия парламент. В България все още е необходим антикомунистически прочит на всяка една политическа инициатива. Така, че съм и оптимист. Защото това, което показа СДС на местните избори, не на президентските. На местните избори точно такива хора като Емил Кабаиванов, хора по места. Те успяха да съберат 220 000 гласа. И ако тези хора се мобилизират и ако едно от последствията на това, което се случи, на този скандал. Както много анализатори, които за съжаление го гледат в общ план, а не на ниво поведение. Именно на тези хора, за които това нещо е пречистване. Ако тези хора се мобилизират СДС би могло да събере тези 200 – 220 хиляди и дори малко повече гласове и да влезе в парламента.

Водещ: Защо го наричате пречистване, какво пречистващо има в това да обезглавяваш непрекъснато собствените си депутати, лидери и така нататък?

Пламен Юруков: По-скоро това, което каза господин Йорданов за тяхното поведение в последните пет-шест месеца се оказа, че всъщност това е една отрова, която е вътре в партията. Защото наистина подобни изказвания, подобно поведение е недопустима за една политическа организация. Той е много прав като каза, че това не е литературен кръжок. Това е организация за участие в управлението. Това е организация за овладяване на политическата власт и там има нужда от дисциплина, има нужда от контрол. Има нужда от нещо, което се предоставя пред СДС и тези депутати саботираха. Това да използваш ситуацията и в крайна сметка да имаш председател на Конституционния съд.

Александър Йорданов: Господин Бареков, ще ви го обясня по-човешки.

Водещ: Господин Юруков го обясни също много добре.

Александър Йорданов: Да. Примерно, вие сте в една телевизия водещ и познат, лидер, познато лице. Представете си, че пет месеца примерно вие говорите против тази телевизия, в която сега работите. Пред всички да коментирате – за нищо не става тази телевизия.

Водещ: Така.

Александър Йорданов: Какво ще се случи с вас. Мислите, че ще ви оставят на работа и ще ви ръкопляскат – не.

Водещ: Ще ме изпратят, така е, прав сте абсолютно.

Александър Йорданов: И така всеки човек го разбира от работника, дето се казва, във фабриката до всеки. Дори бизнесмен, който и да е ще ви каже. Не може едни хора, които трябва да вършат заедно една работа една част от тях непрестанно да говорят срещу тази работа.

Водещ: Да завършим с един малък коментар, който аз ще си позволя да направя за съдбата на изключените сега от СДС хора. Те ще бъдат в изключително трудната ситуация, защото понастоящем в дясното пространство така са структурираха нещата, че ако някоя партия или партийка има някакви шансове в следващия парламент и да бъде коалиционен партньор на ГЕРБ това е СДС. Нито ходът с Костов, сега има един друг ход – Синя коалиция се нарича той. Да не би тези хора да подготвят някакъв подобен такъв маскировъчен ход, с който.

Пламен Юруков: Тези хора вече не са нужни на Иван Костов. Те му бяха нужни докато са в СДС. Той в ДСБ си има достатъчно хора, които да ги постави.

Водещ: Да вземе марката „Синя коалиция”, така ли, това е възможно да се случи?

Пламен Юруков: Това е възможно да го направи, но имайте предвид и нещо друго. В момента ние сме в една много странна политическа ситуация и имаме две партии с 18% и една с 5%. Никога досега водещите партии не са имали толкова малък дял на доверие.

Водещ: Вярвате ли, че БСП и ГЕРБ са с изравнени резултати?

Пламен Юруков: Аз го вярвам това нещо. Всяка партия, която управлява в условия на икономическа криза тя губи своето доверие. Това е закон в политиката.

Водещ: Завършваме така този анализ.

Пламен Юруков: Така, че ще има много малки партии в следващия парламент.

Водещ: Някои казват, че ще има няколко партии големи.
Пламен Юруков: В момента са седем...

Александър Йорданов: Има още нещо, което според мен е важно. Настоящият избирателен закон, по който ще се проведат изборите, не стимулира, не предполага коалиционното явяване, коалициите. Забележете, не случайно нито една партия към момента не говори за коалиции. И аз затова смятам, че тези политици от СДС, които седнат – стават все говорят за коалиция, просто трябва да седнат и да прочетат Избирателния закон и малко повече да разбират от политика. Защото в политиката едно са чувствата и желанията, а друга е реалността.

Водещ: Благодаря. Друг е въпросът, че политикът господин Костов винаги може да си позволи да прекръсти Синята коалиция на Синя партия и пак да се яви на тези избори и да дублира СДС. Приятен ден ви желая в компанията на сутрешния блок на ТВ 7.

Всички мнения, оценки и твърдения, изказани в интервютата, отразяват лични виждания и „Фокус” не носи отговорност за тях
© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!