Хунта ни открадна СДС, но временно (ноември 2012)


29.11.12
автор(и): "Труд"

С изключения от СДС депутат ДИМО ГЯУРОВ разговаря ЛИЛИЯ ЦАЧЕВА

- Патериците на ГЕРБ от "Раковски" 134 срещу патериците на Иван Костов в парламентарната група - така звучи поредния скандал в СДС отстрани, г-н Гяуров. Защо се стигна дотук?

- Нищо подобно. Нещата изглеждат така - пуделите на ГЕРБ срещу онези, които държим на честта и достойнството си и сме готови да жертваме членството си в СДС за сметка на опазване на чистата си физиономия и на принципите си - личните и на СДС. Нелепите твърдения на хунтата на "Раковски" 134 по адрес на парламентарната група са не просто обидни. Абсурдни са. Депутатите на СДС да не са малки глупави деца, та Иван Костов и незнайно какви още тъмни сили да им правят внушения. Какво общо има Иван Костов? Какви внушения? Тук става дума за принципите и бъдещето на СДС. И за това, че една малка шайка в ръководството на СДС изпълнява външна поръчка по ликвидация на партията. И понеже го правят нескопосано, понеже изглеждат неубедително и смешно, си търсят оправдание - я в Костов, я в БСП, като разчитат на дълбоко вкоренения антикомунизъм на десните хора, пък и защото нямат фантазия за повече.

- Чия е поръчката?

- Все по-видно е - ГЕРБ. Такова поведение обслужва интереса само на ГЕРБ.

- Защо наричате избраното на вътрешни избори в СДС ръководство, начело с Емил Кабаиванов, "хунта"? Председателят е избран от мнозинството седесари. А част от ръководството е там от времето на Мартин Димитров - Борис Марков беше шеф на изборния щаб, Румен Христов работеше с Димитров? Той ги защити и когато се искаха оставките им след президентските избори.

- Неслучайно поисках оставките на Борис Марков и Румен Христов миналата есен след тежкия провал на президентския вот. Още тогава прозираше, че тези хора не играят в полза на СДС и зад тях стои чужда воля. И не отричам вината на тогавашното ръководство, което ги спаси с процедурни хватки, като не постави изобщо на гласуване предложението ми. А настроението на повечето членове на Националния съвет беше "за" тези оставки. Вероятно една от причините за злобата на тези хора към мен е и желанието за отмъщение.

Вероятно си дават сметка, че аргументите ми тогава бяха напълно основателни - те проведоха най-некадърната кампания в историята на СДС и бяха най-невъзможните фигури на тази кампания. А ползвах думичката "хунта", защото нито аз, нито останалите колеги сме виждали документите - протоколи и бюлетини от изборите, въпреки настояването ни и защото управляват партията срещу волята и интересите на членовете на СДС, но в собствен интерес.

- Само че май не се е случвало цяла ПГ, всички депутати да "бойкотират" лидерството - в устава на СДС пише, че политическите решения се взимат от Националния съвет или ръководството и са задължителни за всички?

- Правенето на политика и управляването на която и да е политическа сила е въпрос на умение, опит и най-вече на интелект. Противопоставянето между централата и парламентарната група беше неизбежно, защото "Раковски" 134 даде невъзможни указания. Всъщност няма никакво решение на НИС, което да е било нарушено от тримата изключени. Нямаше формално решение за издигане на кандидатура за Конституционния съд. Нямаше и кандидат, който да е приел.

Тъкмо заради това измислиха смешката с "уронването на престижа" на СДС чрез медийни изяви. Та аз от 15 май, когато разсипаха "Синята коалиция", до миналата седмица не бях дал нито едно интервю, а воден от някаква криворазбрана партийна дисциплина, си позволявах критики само вътре в партията. Сега пък има едно решение на Националния съвет, изключително обидно за останалите шестима депутати от СДС.

Ръководството изисква от тях да подкрепят кандидатура за Конституционния съд, която някой отнякъде ще сведе по-късно. Ами ако този човек не става? Не забравяйте текста в конституцията, който казва, че народните представители гласуват в съответствие с конституцията, законите и съвестта си. И представляват интересите на всички български граждани. Как така ще им възлагаш да изпълнят някаква потенциална глупост? Кой е Кабаиванов, та реши, че е по-умен от всички нас, в парламента?

- Защо все пак не приехте най-достойния член на СДС по думите на Кабаиванов - Петър Стоянов, за кандидат за КС, дори за негов председател?

- Аз не съм коментирал номинацията на Петър Стоянов. Това е въпрос на друг разговор. Става дума за принцип, за политическа грамотност, прозорливост, интелект и отговорност. До онзи ден премиерът Бойко Борисов твърдеше, че СДС, "Синята коалиция" не му трябваме, той управлява сам и сам си носи отговорността. Изведнъж станахме сестринска партия. Сестринска, ама за послужване. Хайде да не се отнасят така грозно със СДС.

- Защо вие не подкрепихте Стоянов, щом той ви произведе в генерал, попита Любен Дилов-син?

- Това не е вярна теза и нямам намерение да отговарям. А и пак казвам - никой от нас не е коментирал номинацията на Петър Стоянов по същество. Защото такава не е имало. Имаше идея и човек, който взе своето решение. Но ще кажа и друго - няма партийни икони, за които си заслужава цяла партия да си погазва принципите.

- Още говорите от името на СДС, макар да не сте там, изключиха ви?

- СДС е във всеки от нас. Каузата е СДС, а не "Раковски" 134. Откраднаха ни я, но съм убеден, че е временно.

- Срещу Стоянов ли беше отпорът на ПГ, както смятат от "Раковски" 134, или срещу това, че евентуалната номинация беше обявена не от СДС, а от Бойко Борисов: "Предложих на СДС"...

- Аз не зная дали Борисов е преследвал повече от една цел. Хем да си издигне подходящ кандидат за конституционен съдия след скандала "Венета Марковска", хем да прехвърли отговорността си другаде, хем да предизвика и ускори процес на разпад в СДС, така че партията да не може да влезе в следващия парламент. Но това са реалните ефекти. Беспорно премиерът е голям играч. Майстор на карамбола. Участва в политическата игра, както той я разбира и според собствения си интерес. А неговият интерес е ГЕРБ да е единствена партия вдясно. Въпросът е защо и ръководството на СДС не отстоява интереса на партията си?

- А че колаборирате с БСП, заедно с бившия премиер Иван Костов, как ви звучи?

- Е, това са глупости. Единственият нескопосан довод е, че видите ли, имало теми, по които ние и БСП сме били реагирали по подобен начин. Е, оценката на глупостта не може да е лява или дясна. И разумни хора, макар и различни по убеждения, естествено я виждат еднакво.

- Лидерът Кабаиванов твърди, че целта на инакомислещите депутати от СДС е да си спазарят нови депутатски места. "Няма да участваме в листи на разделението вдясно" декларира Ваньо Шарков при обявяването на съюз "Единство". Е, ще участвате ли в листи на ДСБ, на "Синята коалиция", нова дясна партия?

- Нямам никакви намерения в момента за каквото и да било - нито за листи, нито за партии. Взех решението да не участвам в листите на СДС още през пролетта, след Националния съвет на 15 май, когато стана ясно, че основната политическа цел на новото ръководство на СДС е да получи някаква част от субсидията. Те дори имаха наглостта да обявят, че не им била нужна парламентарна група в новия парламент, а само 1% на изборите, за да им гарантира парите. Кой отговорен политик би искал да влезе в такава листа?

- Защо "Синята коалиция" от 2009 г. досега обаче не успя да се превърне в единен, приет от всички общо, десен проект? И беше доста лесно разбит?

- Успя, но само донякъде. Моето виждане за "Синята коалиция" през 2009 г. беше тъкмо такова. У десните избиратели имаше не само надежда, но очакване, и желание да се случи единен десен проект. За съжаление в тези 3 г. и половина поради егоизъм от страна на ръководствата на субектите в коалицията, тя не се разви. Струва ми се, че нито ръководството на СДС, нито това на ДСБ, искаше достатъчно силно развитието на проекта. Или поне не работеше за това. За да просъществува днес "Синята коалиция" е нужен разум, преодоляване на егото и намиране на подходящите нови лица.

- Като заговорихме за субсидията - къде ще отиде тази на вас изключените? И юридически как стои въпросът - прочитът от централата на СДС е, че според споразумението за "Синя коалиция" от 2009 г. дори депутатите на СДС да прехвърлят субсидията към друга партия в коалицията, СДС пак ще си получава парите.

- Аз лично не съм мислил по тази тема. А и това не е най-важното. Ще решим. Колкото до техния прочит на споразумението - нещо не са разбрали, но няма да им отварям очите защо.

- Ще напуснете ли парламента, както ви призова Емил Кабаиванов?

- Това очакване е абсурдно. Ние сме народни представители не само от СДС, а избрани от листата на "Синята коалиция".

- Ръководството на СДС твърди, че такава коалиция отдавна няма.

- "Синята коалиция" я има, докато изтече мандатът, който са дали гласоподавателите през 2009 г. Другото би било подмяна на техния вот. Ще продължим да представляваме интересите им. И претендирам, че го правим добре. Изключването ни беше безпринципно, неаргументирано, обвиненията, че сме уронили престижа на СДС са неверни. Просто решиха да се отърват от вътрешната опозиция, защото се чувстват твърде слаби пред нея. Искат да ни запушат устата. Е, няма да стане! Оставаме народни представители от "Синята коалиция" и ще браним десните принципи и занапред.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1653478