ХРОНИКА НА ВОЙНАТА В ДОБРУДЖА (1916-1917) - 25 септември 1916г.

Янко Гочевъ 

След боевете на 24.09.1916г. руско-румънските войски са изтласкани от десния български фланг на главната им позици при Кубадин. Генерал-лейтенант Стефан Тошев решава подчинените му войски да се укрепят на достигнатите места. Издава заповед в такъв смисъл до войските на десния фланг - 25-та турска дивизия, Добричките войски и Конната дивизия.

На 25.09.1916г. пред фронта на 25-та турска дивизия има само слаба престрелка между артилерията на двете страни. В помощ на турската пехота успешно продължават да действат българските батареи. 

Пред фронта на Добричките войски руско-румънската артилрия води само огън по българската позиция, с което се опитва да попречи на нейното укрепяване.
Докато 25-та турска дивизия и Добричките войски остават на място и започват по заповед солидно да се окопават, контраударът на десния български фланг продължава фактически само с Конната дивизия. 

Още сутринта щабът на генерал Иван Колев развива успеха от предния ден, като хвърля в нова атака част от силите си. Противникът е отхвърлен още по на север и авангардът на Конната дивизия заема участъка село Первелия - кота 90. Ядрото на дивизията се разполага в село Геринджек. Взети са и нови руски пленници. От разпитите им става ясно, че новопристигналата на фронта в Добруджа руска 115-та дивизия е извадена вече на бойна линия.

Изненадан от слабата съпротива на 19-та румънска дивизия командващият Добруджанската армия руски генерал А. Зайончковски иска обяснения от нейния щаб. Командира на дивизията се оправдава с активността на българската кавалерия, голямата умора на войските и липсата на достатъчно офицери, изгубени в предишните боеве. 

За да няма никакви изненади, генерал А. Зайончковски взема мерки, като намалява фронта на групата, действаща на този фланг. Той уплътнява отбраната. Подчинените му части са разместени по следния начин:

- 115-та руска пехотна дивизия със 64-та артилерийска бригада - в участъка кота 142- кота 137, на 5 км. от Кубадин;

- 61-ва руска пехотна дивизия и 1-ва Сръбска доброволческа дивизия с едно арт. отделение от 115-та пехотна руска дивизия - в участъка кота 137 - село Едилкьой;

- 19-та румънска дивизия с артилерията на 5-та дивизия - на левия фланг на позицията;

5-та дивизия се оттегля в резерв на групата, като генерал Хертел я насочва към село Абдулах.

От 25.09.1916г. и двете армии в Добруджа преминават временно към отбрана. Относителното затишие ще продължи до 1.10.1916г.

 

 

 

 

Руски военнопленници от Добруджа или Македония. Картичка от Първата световна война, 1916г. Надпис на български език на гърба с печата на 2-ри гаубичен полк. WWI RUSSIAN POW 1916. Bulgarian Military postcard.