Украинската криза е дирижирана от САЩ (май 2014)


проф. Джон Макмъртри


Обръщането на обвиненията е било винаги американска геостратегическа игра. То винаги е било метод на САЩ за намиране на претекст и оправдание.

Украинската криза повтаря сценарий стар колкото Студената война, казва канадският професор Джон Макмъртри в анализ, озаглавен: "Глобално разрушаване на обществото и украинската криза: Разкодиране на нейния дълбок структурен смисъл".

Както обикновено, ескалирането на кризата е ръководено от САЩ, категоричен е Макмъртри. И както обикновено, вдигнатата тревога за "засилващото се беззаконие и насилие", е проекция на самата политика на САЩ.

На Русия обаче пада цялата вина за използване на "груба сила" при присъединяването на Крим, макар че 96% от доброволно дадените гласове при 82% избирателна активност са за присъединяване към тяхната родина. Макар и да бе осъден като "нарушение на международното право", референдумът в Крим изрази самоопределянето на едно общество, което е гарантирано от чл. 2 на Хартата на ООН. Избраното с преврат правителство на Украйна забрани провеждането на какъвто и да е било референдум, особено в източните региони, където населението въстава масово без убийства и побои /както бе в Киев/ с искане за самоопределение срещу незаконното управление на Киев.

Въстаналите градове в Източна Украйна, започвайки с Донецк, следван от Харков, Луганск, Славянск, Краматорск и други, искат демократичен референдум за техния бъдещ статут на равноправни граждани на украинска федерация. Украинското правителство бе отслабено от дирижирания от САЩ преврат и не може да осигури това от което народът има нужда – работни места, здравеопазване, сигурност и пенсии. Кабинетът на Арсений Яценюк тласка страната към обедняване чрез програми за строги икономии, като това, което ще се случи в Украйна, е предсказано от случилото се в Гърция.

Европейската финансова програма, действаща чрез банкови механизми, се оказа почти толкова голям провал, колкото и олигархично-пазарния модел в Русия след 90-те години. Властите в страните, в които е въведен такъв финансов механизъм, губят всякакъв контрол пред абсолютния императив на европейския финансов механизъм, насочен към увеличаване и умножаване на транснационалните частни капитали. По силата на тази формула в Гърция икономиката се сви с 25%, официалната безработица е 28%, системата на общественото здравеопазване се разбива, за да се плати на чуждите банки, заплатите са намалени с една четвърт, публичният сектор е ограбен и приватизиран, младежката безработица нарасна до 60%. Същото се очаква сега и Украйна.

Вярно е, че Украйна, която е най-голямата страна и житница на Европа, е отворила широко вратите си за западните транснационални банки, агробизнес, големия петролен бизнес и НАТО, за да се хранят. Вярно е също, че когато се говори за "заграбване на земя", това се проектира върху Русия, макар че користолюбци като американските Greystone и Blackwater, сега наречени "Academi" в Големия речник на лъжата, плъзнаха в Украйна, докато САЩ и НАТО разпространяват все повече заплахи за употреба на сила и ембарго срещу "руската агресия".

Обръщането на обвиненията е било винаги американска геостратегическа игра. То винаги е било метод на САЩ за намиране на претекст и оправдание. Когато Европа се опита да посредничи за постигане на мирно споразумение между опозицията и избраното чрез преврат правителство на Украйна, американският помощник държавен секретар Виктория Нуланд продължи да подкрепя неонацистките управляващи в Украйна в опитите им да провалят държавата, инструктирайки Яценюк да се консултира с главния пучистки лидер Олег Тягнибок "поне четири пъти седмично". Тя каза, без да се отрече от думите си: "Да вдигнат оръжие и да отидат да унищожат тези проклети казаци, та дори и обгорена земя да не остане на Русия".

Като цяло "руската заплаха за Украйна" отклонява вниманието на хората от действително фаталните за света проблеми. Въздухът, почвата и водата се разрушават от транснационалното корпоративно плячкосване и замърсяване. Климатът и океаните се дестабилизират от същите причини. Видове започват да изчезват, горите се унищожават, рибата в океаните – също, а световната система за производство на храни прави все повече и повече боклуци. Естествено, глобалната геостратегическа намеса е разрушителна на всеки етап от нейните последствия, но за базисния причинно-следствен механизъм не се говори официално.

От Африка до Европа, от Близкия изток до Латинска Америка неизказаната господстваща тенденция е систематичното разрушаване на обществото. Погледнете например назад към произведените кризи, предназначени да дадат възможност за ръководената от САЩ десталибизация – "оръжията за масово поразяване в Ирак", "плановете за геноцид на диктатора Кадафи", "химическите оръжия на Асад, използвани срещу собствения му народ", или венецуелския "деспотизъм" с приоритети обществено образование, здравеопазване и премахване на бедността. Винаги обществото жертва има по-развити социални програми от своите съседи.

Крайният враг е самата база на обществения живот. Кризата в Украйна е друг пример за воденото от САЩ разрушаване на обществото. Серия от фалшиви твърдения и предлози срещу Русия по отношение на Украйна. Не само обществото е обезглавено, както в Украйна, или Либия или Ирак, или в Сирия. Това е официалният сценарий. Много по-дълбоко са засегнати спойките на обществото, които са разкъсани, неговата продуктивна база е саботирана, устоите на обществения живот са повредени, неговите природа и ресурси са плячкосани, а бъдещето му – ограбено.

Разрушаването и унищожаването на жизнените основи на обществото е най-дълбокият смисъл на насочваната от САЩ "свобода" и "глобализация". То включва дори и самото американско общество чрез чудовищното и все по-неравномерно разпределение на обществените блага и ресурси. Конструирането на гражданска война е любим метод с ефективен геноцид в дългосрочен план. Това е валидно не само в Афганистан, Ирак, Либия, Ливан и Сирия, но и в Сомалия, Судан и Конго. Метастазите на "Уолстрийт" в управлявания от европейски банки ЕС обаче работи, без да има инвазия.

Въпреки това обаче се постига разрушаване на обществото чрез ситния текст на корпоративни договори и банкови правомощия, който хората никога не виждат. Гърция, Испания и Италия са ефективно разорени и зад разрушаването на тези и други страни стои една и съща мултинационална корпоративна система, разрастваща се на гърба на обществото. Големите банки, петролните компании, военните контрактори, големите хранителни и фармацевтични компании са само носители на скритата икономическа болест на международните финанси, които само се умножават без ограничения и без функции. Те се хранят с разрушени общества. Украйна следва този макромодел.

Тя идва в лоното на ЕС чрез ръководения от САЩ фашистки преврат, представящ се за "свобода" и "революция", но в действителност се източва жизнената сила на обществото. Това е законът за транснационално умножаване на парите по заявка до върха. В Украйна методът използва същите инструменти – все по-въоръжени и разрушителни опозиционни сили, американски пари и ръководене на опозиционните фракции за организирано разрушение /5 млрд. долара под формата на помощ, 20 млн. за улицата, съобщи говорителката на Държавния департамент Виктория Нуланд в реч за бизнеса/ и всепроникваща международна пропаганда за конструирана гражданска война под формата на борба за свободата на Украйна.

Както винаги, съюзниците включват фашистки и терористични сили - фракции "Свобода" и "Десен сектор" в Украйна, които вече имат ключови изпълнителни постове в правителството и чиито корени могат да бъдат проследени назад до Украинската въстаническа армия, водена от техния герой Степан Бандера, който се съюзява с нацистите, нахлули в Украйна през 1941 г., и помага за задържането на евреи. Най-лошото обаче предстои. Корпорациите, които непрекъснато умножават парите си, нямат никакви функции или задължения, включително и към самата имперска държава.

Корпорациите плащат възможно най-ниски данъци и източват още и още обществени пари и ресурси от имперската държава. Има само един модел като резултат и Украйна също вече е почти превзета от неговите механизми, чиято цел е да се хранят богатите за сметка на обедняването на народа. Както винаги, фундаменталните основи на обществото ще бъдат разрушени, приватизирани за печалба и обременени от неизплатими международни банкови дългове. Реалната икономика ще бъде наводнена с некачествени храни, медийни продукти и култура на насилието, които вече се излюпиха от преврата. Главните основи на социалния живот ще бъдат допълнително опустошени за увеличаване на богатството на мултинационалните корпорации.

САЩ са в непрекъснат кръстоносен поход за разрушаване на обществата по целия свят, включително и в собствената си страна. Нейното обедняване расте с нарастване на непродуктивното богатство на висшите кръгове, докато средната класа затъва все повече в дългове, а увеличаващото се мнозинство млади хора са без бъдеще. Обедняването на обществото се разпространява в страната, а в същото време около 2 млрд. долара на ден се харчат за заплахи, за въоръжаване и военни перации без реален враг, който да ги оправдае. Всичко се връща към първите принципи.

"Няма такова нещо като общество" заяви фанатикът Фридрих фон Хайек, цитиран от своята последователка Маргарет Тачър. "Ние дължим много от нашия живот на капитализма". Но по-дълбоко, отвъд думите, принципът на отричане на обществото е вграден в управляващата икономическа парадигма. В този модел няма жизнени нужди, няма околна среда, нито общество, нито деца, нито взаимоотношения, няма и история. Всички неоценими жизненоважни придобивки, като се започне от водни и канализационни инфраструктури, универсалното общественото образование, култура и здравеопазване - до социалната сигурност по възраст, безработица и инвалидност, се възприемат само като "тежест на разходите".

Критиците с леви убеждения сочат "американския империализъм" като основна причина за глобалните проблеми на социално и екологическо ниво. Все пак е странно да наречеш една система "империя", след като нейният империалистически център е все по-малко изпълнен със съдържание на всяко едно ниво; и чиято склонност към интервениране и войни унищожават продуктивните сили на всички нива; и чието богатство вече не хвърля в екстаз бедните, както апологети като Лио Строс твърдят, защото сега вече е общество, превърнало се в зинала черна дупка, нуждаеща се от животоспасяване.

"Понякога си мисля, че те се чувстват като лаборанти, експериментиращи върху плъхове, без да проумяват последствията от това", казва с учудване Владимир Путин. Казано иначе, Щатите през 2001 г. САЩ планират да унищожат Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Иран и Сирия. Във всички тези страни сега бушува гражданска войни и унищожение, докато преди те са били относително проспериращи и сигурни. Така например, преди Западът да подложи на бомбардировка Ирак, страната има едно от най-високите нива на образование и здравеопазване в Близкия Изток.

Същото е и със Сирия - една почти социалистическа държава, но приятелска на Русия, и способна да се противопостави на един експанзионистичен Израел. Затова и Сирия е нарочена за дестабилизация, като нейният национален лидер е обвинен в какво ли не. Иран пък периодично е заплашван с унищожение, а също така и Венецуела, чиито власти, избрани демократично, са в услуга на народа - докато в Украйна една олигархия просто бе сменена с друга. Според Путин протестиращите в Украйна са "изморени да гледат как едни мошеници сменят други във властта".

САЩ нямат интерес от наличието на приличен жизнен стандарт. Когато подкупите на най-високо ниво, уличните банди и натискът се окажат недостатъчни, Вашингтон посяга към дестабилизиращите и финансовите лостове. Бихте ли могли да си представите на "Уолстрийт" да хвърлят коктейли "Молотов", както го правят протестиращите в Украйна и Венецуела? Загрижеността за живота на хората никога не е водеща, освен под маската на медиите. Ето затова САЩ провокираха преврата в Украйна, коствала живота на хора и узурпирал демократичните процеси. Затова се настоява нацисти като Олег Тягнибок от Партията на свободата да станат главни съветници на превратаджиите, които са на власт.

Всичко това са симптоми на дълбок структурален разпад на господството на САЩ. От Хондурас до Парагвай, от Египет до Мали, навсякъде виждаме познатия репертоар - скрито финансиране, дестабилизация и хаос, спецоперации, демонизиране на лидери, гражданска война. За разлика от класическия империализъм, системата тук се разпространява на основата на алчността и страха, вместо чрез продуктивно развитие и въз основа на реда и закона. Дроновете, куфарчетата с пари, спецоперациите, пропагандата и прочие саботират съпротивата, като целта е транснационалните корпорации да експлоатират чуждите ресурси, труд и блага - и всичко това е наречено "свободно движение на стоки и капитали".

До 1991 г. бившият Съветски съюз представляваше най-силният блок и източник на ресурси за всички глобални финансови корпорации, водени от САЩ. Всичко това продължи 50 години, след което СССР банкрутира в състезанието по въоръжаване. Но магията на американската пазарна система тук не сработи. Брутният вътрешен продукт на бившите съветски републики се срина със 60%, ето защо сега 56% от украинците предпочитат предишното управление. Социалните приоритети обаче не означават нищо за богатите, което западните журналисти не се осмеляват да го кажат. Глобалният капиталистически експеримент се провали, като от "свободния свят" остана само терминът.

Мнозина предпочитат езика на империалистическото минало. По този начин реалността се дефинира като позната, хаотична и продукт на миналото. Историята се повтаря, но като трагедия или фарс, както Карл Маркс отбелязва по повод идването на власт на Луи Бонапарт III във Франция. Защото днес всичко е именно трагедия, всичко е фокусирано върху петрола. Завладяването на чуждите петрол и територия е доста по-рационално, отколкото тоталната деструктизация, защото чрез нея печалбите намаляват. Така например, настоящият нефтодобив на Ирак е далеч от нивата през 90-те; същото е и в Либия, чийто петролни полета са обект на несекваща гражданска война.

Корупцията и несигурността нарастват, животът на отделния индивид е нищо. Превратът в Украйна е хвърлил страната във война, огромен банков дълг, недостиг на енергия, етническа омраза, масова употреба на оръжия за убиване и материално неравенство. Може ли това да бъде от полза за една империя? Империята има свое ядро, тя упражнява контрол върху всички обекти, върху целия частен бизнес, към продуктивност - и всичко това изгражда нейната архитектура, изкуство и култура, заздравявайки обществената инфраструктура.

Системата в САЩ както никога е най-слаба, защото имперският център и раздробен, продуктивните й сили са изнесени извън страната, нейните архитектура, изкуства и култура са лишени от смисъл и обладани от насилие, капацитетът на цивилизацията и публичните инфраструктури са обезкървени и колабират при всеки завой. Понастоящем САЩ продължават да доминират единствено валутните монополи, унищожавайки живота и условията за живот чрез методите на масовата пропаганда. Нейните транснационални корпорации вече не са подвластни на какъвто и да имперски център и цел, освен да умножават капиталите си, докато гражданите все повече обедняват.

Колабирането на американската цивилизация не може да разбере своето умопомрачение. Политиците се интересуват единствено от корпоративните печалби – това то ДНК-то на морала на тази поразена от рак система. Унищожаването на Русия е отдавна планирано от геостратега Збигнев Бжежински, на когото пръв хрумна да хвърли джихадистите в Афганистан срещу СССР с подкрепата на десетки милиарди, дадени от им САЩ - под формата на пари в брой и оръжия. Същата стратегия прилагат САЩ и в Украйна, така постъпиха и в бивша Югославия, намесвайки се в конфликта между Сърбия и Косово. Някогашните ученици на Бжежински от Харвард днес са в администрацията на Обама, като целта им е да раздробят Русия на отделни парчета, неподвластни на централната власт.

Свалянето на законно избраното правителство на Украйна бе финансирано директно от САЩ. Никоя западна медия не отбеляза криминалния начин по който САЩ оглавиха преврата, никаква публична дискусия не бе допусната да се състои. Новите лидери, изповядващи насилие и дори нацизма, са посочени от Вашингтон - и всичко това в отговор на анексирането на Крим от Русия. Но въпреки всичко няма гаранции, че властта в Киев ще успее. Федералистите в източната част на Украйна си направиха свои избори /референдуми/, отказвайки да станат част от прокламираната от Киев "свобода" и "революция".

Крим се присъедини към своята историческа "майка" Русия, след като преди векове се освобождава от османско владичество. 80% от гражданите на Крим гласуваха това да се случи. Предстои развиване на инфраструктурата чрез построяването на мостове, пътища и тунели. Пенсиите и минималната работна заплата ще бъдат изравнени с тези в Русия, както и нивото на здравеопазването. В контраст на това, в Киев свалят законното правителство с помощта на неонацисти, снайперисти, чрез хвърлянето на страната в хаос, довел до колабирането на системата, с пряката подкрепа на САЩ и с мълчаливото съгласие на ЕС, резултат от което е разделянето на страната, на гражданите й, по език, по култура; резултатът е гражданска война.

Исторически погледнато, Крим е и винаги е бил част от Русия, въпреки че през 1954 г. Хрушчов го дава на Украйна. Това са фактите. Но какво четем в западните медии? "Руската брутална сила", "Незаконно присвояване на територия", "Инвазия" и даже "Същото направи Хитлер през 30-те години на XX век /коментар на Хилари Клинтън/. Лицемерието е безгранично. Последният останал враг на САЩ е заклеймен като страна на беззаконието, въпреки че присъединяването на Крим към Русия протече безкръвно - с изключение на един-единствен убит войник в Севастопол, при това от хора, свързани с превратаджиите в Киев.

В същото време масовото убийство от снайперисти на 21 човека на Майдана не се коментира в "свободната" западна преса, в "свободния свят". Дори специалният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън остана безмълвна, въпреки че външният министър на Естония я информира, че уликите водят към превратаджиите на власт в Киев, които вероятно са поръчвали убийствата. Докато в същото време Русия бе обвинена в "погазване на международните закон". Само ден след сключването на четиристранното споразумение в Женева бойци на нацистката организация Десен сектор атакуваха Славянск, нахлувайки в града с джипове и убивайки поне трима души, един от които обикновен шофьор на автобус. Оркестрираното от САЩ правителство в Киев приписа убийствата на Русия, без да представи каквито и да е доказателства.

Украинската криза е просто вариант на световната криза - резултат от необявена война на транснационалните корпоративни капитали, мултиплициращи се чрез човешки ресурси и човешкия живот на принципа на разрастващо са раково образувание. Това, което е различно в Украйна, е, че гражданите на тази страна са изправени пред нов вид метастази, преминаващи отвъд традиционните граници. В Донецка област развяха свой собствен флаг и поискаха референдум за независимост, не признавайки властта на превратаджиите в Киев. Те са подкрепяни, макар и неофициално от Русия, тъй като активистите сами нямат шанс срещу Киев, командван от САЩ и НАТО.

ДНК-то на САЩ може да бъде разпознато и тук - унищожаването на едно общество, което Вашингтон се стреми да постави в сервилна зависимост. Думи като "Русия" и "Путин" дразнят слуха на властта в Киев, затова местните анализатори гледат да се придържат към фактите и политиката на управляващите. Но Русия направи решителна крачка в посока към овладяване на хаоса и този исторически процес продължава. Не че Путин и Русия са модел за подражание, но подобно на Венецуела и повечето други страни в Латинска Америка, Москва сега се изправя срещу безпорядъка, прегазващ живота и нуждите на всеки украински регион.

В основата на всичко е американската система за правене на пари - едно раково заболяване. Тъкмо тя свали по престъпен начин законно избраното украинско правителство, хвърляйки страната в хаос, който сега се приближава като метастази към границата с Русия, най-голямата страна в света, с най-мощната армия и някога социалистическа суперсила. Всички лъжи на света няма да могат да сломят тази съпротива /на Русия/. Политиката на САЩ, причиняваща навсякъде разруха, е разкрита от некорпоративните медии в не-западните страни. Украинската криза, вероятно във връзка с руско-китайското оттегляне от американския петродолар, може да се окаже повратна точка срещу раковото заболяване на нашия свят.


http://dnes.dir.bg/temite/tag_mnenie/ukrina-45576/mnenie/16684935