Трети министър застана срещу екопротестите (юни 2012)

Трябва да има съоръжения, не мога непрекъснато да пращам внучките в Австрия, обяви Вежди Рашидов
Ивет Миткова - в. "Сега". 20 юни 2012
/http://www.segabg.com/article.php?id=605157/

Преговорите по закона за горите се местят в парламентарната комисия по земеделие на фона на нови и нови изявления на министри срещу екопротестите. След изявленията на премиера, Цветан Цветанов и Мирослав Найденов, че на Орлов мост протестират криминални елементи в услуга на мафията, в нападките се включи и министърът на културата Вежди Рашидов. "Красиви плакати, хубави фланелки, хубави надписи, всичко това струва пари. Аз съм художник, все пак да не забравяме", описа картината на Орлов мост министърът пред Нова тв. Той подкрепи думите си с личен опит: "Години наред като войник съм писал много плакати, особено към 200 пъти: "Труд и учение".

Рашидов смята, че на Орлов мост са протестирали 100-200 души, които са попречили на 2 млн. "Значи много просто говорим, няма нищо страшно - пенсионерите ще си ходят по гората. Няма цялата гора да изчезне. Но трябва да има и съоръжения. Не мога непрекъснато... Внучките си ги изпращам в Австрия да се пързалят..., малко по-скъпичко ми излиза", заяви той. Културният министър мисли и над стратегия за развитие на планината: "Хората не само се пързалят, те пият и минерална вода, те ядат и сандвичи, те спят и в някакъв хотел, те си купуват сувенири, те излизат в града. Нали си давате сметка, че всичко това са пръскани пари в обществото, те се разпределят."

В такава обстановка вчера екосдруженията направиха поредна среща при земеделския министър с юристи и експерти. Въпреки че двете страни са съгласни с аргументите си, все още няма консенсус как да се оформи най-спорният текст - за отдаването на гори без промяна на предназначението. Основната идея остава да се въведе временна промяна за 30 г. Оттук нататък обаче законът е в ръцете на депутатите, макар че еколозите ще се включат в заседанията на комисията. Те призоваха инвеститорите и общините също да се включат в дебата, защото сега не е ясно какво искат те.

"Не сме против инвеститорите. Въпросът е какви инвеститори иска да има България. Дали такива, които виждат в закона врата в полето и правят каквото си искат, такива, които, когато вземат една територия, ползват двойно повече и не желаят да плащат, оказват натиск и изнудват правителство, Народно събрание и гражданите, или социално отговорни инвеститори, които се грижат за опазването на околната среда", коментира Петко Цветков от "Биоразнообразие". Природозащитниците заявиха за пореден път, че законът за горите в този си вид няма за цел да подпомогне спорта и ски туризма, защото по-скоро би монополизирал собствеността върху зоните. Скиорът Андрей Радев даде за пример, че един отбор по ски, който иска да тренира на пистите на "Юлен" например, трябва да заплати 2800 лв., за да тренира 4 часа дневно. Според природозащитниците фирмата "Витоша ски" иска да превърне планината от целогодишен парк за всички в 3-месечен неустойчив курорт.

Днес двете страни ще бъдат на улицата в София. По обяд инвеститорите са заплашили да докарат снегоутъпкващи машини на жълтите павета, а вечерта е насрочено шествие със ски на скиори и сноубордисти.

 

СЛУЖЕБНО

Безплатните карти за лифтовете в курорта Пампорово за представители на правителството и парламента и техните семейства са свързани с изпълнение на служебните им задължения. Това твърди изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков пред Медиапул. През 2010 г. курортът дава право на премиера, министрите, депутатите и членовете на техните семейства да получат при поискване безплатни лифт карти за всички съоръжения. В заповедта е посочено, че картите се издават след съгласие на мажоритарния собственик Цветелина Бориславова или прокуриста на инвестиционния й фонд CSFI Диян Станчев. Беляков не обяснява какво общо има ползването на лифта със служебните задължения на министрите и депутатите и какво общо с тези задължения имат роднините им. "Да ми наричат партията и мен лобистки тези, които 20 години ограбиха държавичката, ние не сме. Аз с моята приятелка се разделих преди пет години, не съм я чувал и не я виждам", заяви премиерът Бойко Борисов в емоционално изявление на среща с еколози в понеделник.