Съветски (руски) агент ли е Ахмед Доган?

   

Доган и Местан

Преди да настъпи "руска мина" мина, както сам се изрази доскорошният председател на ДПС Лютви Местан, той бранеше движението и от най-малките подозрения, че е една от машите на Кремъл в България. Дори в началото на миналата година,

г-н Местан изпрати гневно писмо до авторитетния американски вестник "Ню Йорк таймс", в което се опита категорично да опровергае именно тази теза.

" УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЕН РЕДАКТОР, писа г-н Местан, -

Вашият „Ню йорк таймс" в своя обзорен материал от 30.12.2014 година със заглавие „Как Путин изкова сделка за тръбопровод, която се провали" е включил абзац, който засяга некоректно председателстваната от мен българска партия ДПС („Изборите в България изглежда също са работили в полза на Путин. Те довели до странно коалиционно правителство между две проруски партии - социалистите и партията на турското малцинство.")

Тогава, а това е само преди една година, Лютви Местан развива съвсем различна теза от сегашната си позиция, дошла след като беше отстранен от Доган като лидер на ДПС. Не критикувам промяната в неговата позиция. Иска ми се да вярвам, че г-н Местан е искрен и като председател на ДПС действително се е стремял да отскубне движението от руската зависимост. Но след като настъпи "руска мина" или с други думи след като каза "А", нека продължи със следващите букви на азбуката....или поне да стигне до "Д".

Лютфи Местан дължи на българската общественост пълни разкрития за истинската същност на Ахмед Доган и връзките му със съветското, а днес - с руското разузнаване. И не на последно място - за бизнес връзките между руски фирми и банки и "обръчите от фирми" (по думите на самия Аахмед Доган), с които ДПС обримчи България. Сега ударът пада върху Делян Пеевски, но този сравнително млад човек е само дребно колелце в цялата схема. И вече ясно изглежда, че ще бъде изкупителната жертва, за да се запази схемата. "Момчето си отива', писа един уважавам от мен журналист, но ако само момчето си отиде, а неговите политически и бизнес родители останат и руската инвазия продължи с други хора и под друга форма, "кел файда", както и ние българите обичаме да се изразяваме с тази турска заемка в езика.

Преди десетина дни публикувах във Faktor.bg (виж ТУК) статия за обидното отношение на Ахмед Доган към жените, като използвах и части от неговите доноси като агент "Сава" на Държавна сигурност. За моя радост получих множество отзиви - това все пак беше първата ми статия - както похвални, така и критични. Силно впечатление ми направи обаче писмото на един врял и кипял в българската политика човек. Не ми е дал правото да използвам името му, но си позволявам да споделя какво ми каза. Той ме запита дали съм помислила защо Държавна сигурност, която прочисти голяма част от досиетата в началото на премените, е оставила досието с отвратителните, но в общи линии политически маловажни личностни и битови доноси на г-н Доган? Тук можете да видите първата страница на секретната заповед: http://desebg.com/2011-01-06-11-34-32/2283-2015-0...

Не бях помислила, признавам. Според анализът на моя рецензент, ако мога така да го нарека, по този начин е била създадена "легенда" на Доган като за ннезначителен доносник, който в следствие на "възродителния процес" се осъзнава и става противник на режима. А всъщност целта е да се прикрият връзките му със съветското и след това с руското разузнаване. Дали е така и кога е бил превербуван Ахмед Доган е въпрос на допълнителни и твърде трудни разследвания? Но както стана ясно от последните епизоди на документалното предаване на Евгений Михайлов " Минало (не) свършено", които се излъчват по телевизия BiТ всеки четвъртък от 17.00 часа, г-н Доган е бил пуснат от затвора дълги месеци преди много други политически затворници именно със задачата да оглави Движението за права и свободи. Друг аргумент, който е важен, но предстои да бъде проучен сериозно, е генезисът на "обръчите от фирми" около ДПС -всичките големи бизнес начинания на кръга "Кой" са свързани точно с руски банки и компании.