Събореният паметник в София

Паметникът на Първа пехотна дивизия
Паметникът на Първа пехотна дивизия
Ето ги плочите
Ето ги плочите

А ето така е изглеждал паметникът при неговмото откриване.

 

Паметникът на героите от І и VІ пехотни полкове от желязната Първа пехотна Софийска дивизия часове преди събарянето му през 1980 г.

Днес на негово място е онзи...

Има готов утвърден проект за неговото възстановяване - доста добър, който чака благоволението на тези, които държат бюджета. А бюджетът се формира от нашите данъци. Жалко, че никой не ни пита за какво да ги похарчим.

....

Много хора ме питат за съдбата на металните плочи с имената на загиналите герои от Първи и Шести пехотни полкове, свалени от съборения през 1980 г. Мемориал в градинката на НДК. 
Ето ги: 
На снимката - 
Остатъци от Паметните плочи, прилежно "съхранени" от "Националния" военноисторически музей в задния двор на Военния мавзолей-костница на Централни гробища. Снимката е от преди година... днес не знам къде са.

(19 февруари 2010)

......................................

 

Паметните плочи на 1 и 6 пехотни полкове на Първа пехотна Софийска дивизия. Все по малко софиянци ще си спомнят за този величествен мемориал, съборен в далечната 1980 г. и хвърлен в задния двор на историята и един музей. За мен той е блед детски спомен за нещо грамадно и значимо... за днешните поколения той не съществува. Паметник идва от памет. Няма паметник - няма памет, по сталински... удобно, много удобно. Безпаметните се хранят с измислена памет съчинена в партиен кабинет, чалга клуб, стриптийз бар.

Защо този мемориал е грамаден и значим, защото той е материалното отражение за подвига и саможертвата на обикновените хора, софиянци, шопи от селата, селяни и граждани, бедни и богати, в името на една неразбираема за днешните кауза - Обединението и Величието на ......БЪЛГАРИЯ!