25 май 2019г.

Трето намиране честната глава на св. Иоан Кръстител, ден на Африка, ден на безследно изчезналите деца ....

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Спомени за преписвача Гарелов

Йордан Митев

Спомени за преписвача Гарелов

Покрай назначаването на Иван Гарелов (р. 1943 г.) за говорител на служебното правителство някои напомниха, че той бил доносник с прякора „Талев“.

Времето върви и напоследък аз доста се посмях, когато прочетох, че Гарела участвал в хващането на преписвачи. Не само крадецът вика дръжте крадеца, но и преписвачът (все някога) лови преписвачи.

При соца сенегалецът Амаду-Махтар М'Боу (р.1921 г.) беше твърде популярен у нас, макар че при произнасянето на името му дечурлигата бягаха където им видят очите. М'Боу изкара 2 мандата като генерален директор на Юнеско ((1974-1980; 1980-1987) и още преди да си тръгне за Африка в БГ решиха, че могат да предложат за негов заместник историка Николай Тодоров (1921-2003) (по-късно като председател на 7-мото ВНС придобил прякора Колю Ватмана).
Агитацията за Ватмана у нас набираше скорост, но , за беда се оказа, че никой не знае почти нищо за Юнеско, яде ли се, не се ли яде, пие ли и пр. Властта натовари един колега-журналист с информация и той на бърза ръка издаде книжле-наръчник за Юнеско. И всички – включая и аз – си набавихме книжлето и решихме проблема. Как ли? Ами с пре/разказване. (Ако не ме лъже паметта, аз писах за Юнеско в няколко ежедневника.)

Ала не и Гарела. Той също трябвало да «отразява» Юнеско, за нуждите на телевизията, но като ченге изглежда не умеел да пре/разказва, а само да преписва. По онова време той беше на работа в телевизията и скандалът, който се вдигна с неумелото му, дърводелско преписване доби такива размери, че за известно време го свалиха от екран.