Слава богу, във века на интернет това вече не е нужно (юни 2012)

от Екип iNews | 19.06.2012
http://inews.bg//България/Можете-да-се-изкажете-когато-ви-позволя_l.a_c.327_i.194114.html


В последните дни интернет е нажежен от недоволство, а в центъра на вниманието не за пръв път попада национална медия, по-точно телевизията с най-висок рейтинг - bTV. Поводът – разговорът в рубриката "Нищо общо" (част от неделното предаване на Росен Петров), който журналистът Диана Найденова проведе с Петьо Цветков от фондация "Биоразнообразие" по повод протестите против Закона за горите.

Всъщност недоволството в мрежата бе отприщено от липсата на разговор и агресивното поведение на Найденова, след като екологът отказа да се извини за нападението над оператора от bTV Иван Филчев с мотива, че не може всички протестиращи да носят вина за поведението на един човек. Блогове, форуми и социалните мрежи Facebook и Twitter моментално започнаха да преливат от гневни коментари, в които най-често се цитираха думите на журналиста "Може да се изкажете, когато ви позволя".

Първите недоволни от телевизията обаче се появиха дни преди излъчването на въпросното предаване – още след първия ден на протеста на Орлов мост, който изобщо не намери място в новините на bTV.
Недоволни имаше и след нападението над оператора на медията. Сред гласовете им по-силно изпъкваше възмущение от начина, по който бе представена тази новина, и по-слабо от факта, че е нападнат журналист.
Това обаче не е първият случай, в който общественото недоволство се фокусира върху претендиращата за най-гледана телевизия.
Всички помним случая в Катуница, когато зрители обвиниха репортера Миролюба Бенатова, че е нарекла събралите се пред къщите на Цар Киро безчинстваща агитка от употребили алкохол футболни фенове. Стигна се до протест пред сградата на телевизията и до блокиране на Facebook профила на журналиста. Тогава от bTV застанаха зад колегата си и заявиха, че тези квалификации не са използвани, а репортерите на медията работят по международно утвърдени журналистически стандарти.

И още един случай. Наскоро предаването "Господари на ефира" отпадна със скандал от програмната схема на телевизията, а продуцентът Магърдич Халваджиян обвини bTV в налагане на цензура. Тогава от медията заявиха, че в случая не става дума за цензура, а за изискване в репортажите на иначе външното предаване да се търси и засегнатата страна и заплашиха продуцентите със съдебни дела за клевета. Тогава не се стигна до масово онлайн недоволство, нито до протест пред сградата на телевизията. При всички случаи обаче и този скандал се отрази на доверието към медията. Сега bTV мълчи. Втори ден от телевизията все още не са излезли с официална позиция по случая.

Безспорно телевизията трябва да отговори на немалкото въпроси, които се поставиха във виртуалното публично пространство, ако иска да оправдае слогана си "Всички гледни точки". В противен случай на очи винаги ще се набива едно друго изречение от авторекламата – "Истината е въпрос на гледна точка".

Но, докато това не се случва в интернет се организира пореден протест – за петък (22 юни) от 18:30 ч. (Часове по-късно стана ясно, че протестът вероятно ще се отложи - б.р.)

Този път тойе под мотото "Протест срещу медийната манипулация в България" и макар на Facebook страницата да е обявено, че "това НЕ Е протест само и единствено срещу конкретна медия или най-малкото – срещу конкретни журналисти", маршрутът на демонстрацията е с финална точка пред сградата на bTV.

Но, няма какво да се лъжем. Дали един такъв протест наистина ще реши проблема? Най-много пред НДК да се събере и една стройна, партийно организирана агитка, която, не дай Боже, да направи някоя глупост и останалите недоволни от "медийната манипулация" да изглеждат като лумпени.

И отново да стане ясно, че истината е въпрос на гледна точка. Хубавото е, че всъщност отдавна имаме избор и реално можем сами да формираме гледните си точки, сами да откриваме истината.

Най-добрият инструмент на протеста в конкретния случай е дистанционното. Всеки сам може да избере какво да гледа, откъде да се информира, къде да браузва, на кого да има доверие.

Хубаво е и да приемем, че в XXI век, в интернет, с новите медии, с доказало своето съществувание дори и у нас гражданско общество... изречения от типа на "Можете да се изкажете, когато ви позволя" са несъстоятелни. През последните два дни хората се изказваха където си пожелаят. И получиха много по-голяма чуваемост от ефира на която и да е телевизия и от страниците на която и да е медия. Защото не просто присъстваха с някакво мнение някъде и в нечий предначертан емисионен график, а защото се вълнуваха искрено и активно търсиха каквито и да е платформи, за да "се изкажат" и за да се информират.КОМЕНТАРИ

13 Георги Василев 19.06.2012 | 17:01
БТВ ще продължи да мълчи. Защото Диана Найденова е протеже на Красимир Гергов - силния човек в телевизията. А той пък от своя страна си "напазарува" няколко хиляди декара във феода на Найденов-баща - община Г. Малина. Така че поведението на "журналистката" е напълно обяснимо.