Сблъсъкът на медийните групи (юни 2012)

 http://www.mediapool.bg/сблъсъкът-на-медийните-групи-news193862.htm

С публикуването на подслушаните разговори на съиздателя на вестниците "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов с неназовано лице, в които Павлов се хвали как "кадрува" по върховете на държавата, войната между двете медийни групировки - едната - "Медийна група България холдинг", издаваща бившите вестници на ВАЦ "Труд" и "24 часа", и втората - "Обединени свободни медии", издаваща най-новия български всекидневник "Преса" и старото списание Тема", влиза в наистина гореща фаза.

Във войната има и още важни играчи - Христо Грозев и Карл Хабсбург, съдружници на Донев и Павлов, който заведоха срещу тях делото за кражба на акционерни дялове. Дейно участие (с активна медийна подкрепа) във войната взема и господстващата на българския медиен пазар групировка около Делян Пеевски - Цветан Василев. Групировката е близка до властта и не скрива амбициите си да завладее целия медиен пазар.

Тежкият сблъсък между "Труд" и "Преса", който от месеци ескалира в медийното пространство, си има корени - съиздателят на "Преса" и на "Тема" Тошо Тошев бе 19 години главен редактор на в. "Труд" и остана несменяем и по времето, когато "Труд" бе придобит от германския издателски концерн ВАЦ в пакет с "24 часа" и още няколко тиражни по това време седмичници.

От това време датират и неизчистени финансови отношения между швейцарската компания ПТЦ "Прессе телевизионс унд комуникационс Бетайлигунгс" АГ, която преди месец купи 80% от медийната група "Обединени свободни медии“ на Тошо Тошев.

Швейцарците претендират, че като съакционери в "Труд" по времето на ВАЦ са кредитирали издаването на останалите вестници и имат да получават от новите собственици на групата Донев и Павлов около 10 млн. лв. Последните обаче не могат да ги платят, а и не ги признават, защото са заложили вестниците срещу кредит от "Уникредит Булбанк".

Тошев е тежко обиден и че на практика Любомир Павлов го изгони от "Труд", от вестника, който той счита за своя рожба.

Покрай сблъсъка се разцепи и Съюзът на издателите в България, като от него се роди нов - Български медиен съюз - на мегагрупата на Пеевски, и на Тошо Тошев, а старият съюз изтъня и в него останаха на практика бившите вестници на ВАЦ. Оглави го Любомир Павлов.