Размисли на бай Пенчо Катъра за циганите

Живея в Северозападна България и говоря само за тукашните цигани, но шестото чувство ми подсказва, че навсякъде ситуацията е същата.
 
Имам опит от практиката. Работил съм с цигани, живял съм сред тях, решавал съм десетки години техни проблеми, ще отбележа важен момент: няма чисти цигани и те го знаят! Това е обяснимо, защото от векове живеем заедно. Почти всички са смесица главно с българи, но естествено имат гени и от другите етноси. От пет деца, родени в едно семейство, поне едно има за баща българин, като това се знае в семейството. Често са две или три. Тези деца обикновено са наричани "катъри". Или пък циганите казват за него - "то е крадено". Майката го е "откраднала", като е "спала" с българин, за предпочитане по-светъл, най-добре рус и синеок. Съпругът или юридическият баща знае обстоятелствата и признава "катъра", "краденото" за свое. Не казвам нищо лошо за многодетното циганско семейство. Отбелязвам тяхната представа за семейство и деца. Като срещнете циганин или циганка на ваша възраст - да знаете, няма гаранция, че не са ви братя, сестри, братовчеди и пр. Те може да са ваша кръв. Хубавите циганки в селото обезателно са любовници (имат системни сексуални връзки) на местните богаташи, кметове и други влиятелни лица - българи. Тези връзки са меркантилни, известни са в селото, и на бял свят се появяват поредните "катъри" или "крадени". И обратно, богатият циганин търси и намира за любовници българки. Пак с меркантилна цел. Резултатът в демографски смисъл е същият - но по-често детето е изоставено за осиновяване или наричано "циганин". Тези проблеми на протичащо от векове смесване не са разбрани от българските общественици (политици), дори изследователи, защото те четат книжки и отиват при циганина с въпросник, и я стоят един ден, я не. Така нищо не се научава. Никой няма да ти се изповяда.
 
Освен това днешните изследователи и политици са като кърлежи, впили се в проблема: "приобщаването на ромите", "десетилетие на приобщаването" и пр. Много пари смъкват от това. Има вече стотина души в национален мащаб, които така се препитават, пък и забогатяват - проблематизират и изострят проблема. Съчиняват учебници на "роден език" (няколко десетки са циганските езици у нас – не диалекти!), искат да учат циганчетата на "роден език". За това им плащат. Искат да създават етнически аутсайдери, които да вършат мръсната работа на мафия и богаташи. Да чистят канали, да бършат задници, да бъркат по джобове... Логистиката на законната и незаконна престъпност създава свой обслужващ етнос.
 
В тази връзка зная парадокси. В нашата махала в Монтана имаше циганско семейство (семейството живееше в българска, християнска махала и се българееше), което беше осиновило две българчета и ги отглеждаше наред със своите две. Родителите на българчетата бяха починали. Цялото семейство и децата знаеха и твърдяха, че са българи. Заедно сме учили и сме си играли, че и отгоре. Завършиха училище, ожениха се, деца имат. Живееха нормално по "български".

Преди няколко седмици срещам едно от осиновените деца, вече голяма жена, от дума на дума става ясно, че в момента работи "ромски проекти". И тогава тя казва: "Да, аз съм циганка или ромка". Напълно разбираемо от нейна гледна точка (да си изкарва прехраната) и абсурдно от гледна точка на държавата.
От тази порода са хора като Ц. К. Циганският проблем става "страхотен цигански проблем", защото има персони, които печелят от неговата "страхотност" и поощряват крайните елементи сред тях. Настанили са се навсякъде - по министерства, в народното събрание и пр. и непрекъснато усложняват нещата. Намесват се партиите. И парите. Търсиш ли проблем - в дъното са парите или властта!

Особено вредителска роля играе ДПС: поощряват онова, което циганите носят като начин на живот - паразитизма. Тук се включват всички партии - битка за гласовете на бедните хора. Готови са да създат нова нация - циганска, само за да имат гласовете й. (Спомнете си само политиката на партиите към помаците!) А паразитизмът, да сложим ръка на сърцето, е характерен за човешката природа. Иначе няма как да си обясним рентиерството.

Обсъждал съм въпроса с цигани, с които съм израсъл, заедно сме работили и сега заедно сме пенсионери. Да не се дават пари за "ромски програми", а за образование на циганите - училища, учебници, учебни помагала и учители! Не познавам образован циганин, но такъв, който не печели от "програми за приобщаването", който да мисли, че е друг, а не българин. Намерете ми един лекар от ромски произход, но неизкушен от политиката, който да твърди, че е ром (циганин)! Така трябва да бъде - в Румъния (румънец), Унгария (унгарец), Словакия (словак), Испания (испанец)... Като написах испанец, се сетих за операта "Кармен".

Цяло десетилетие се подстригвам в циганска бръснарница. Шестима работят там. Шестимата са от ромски произход. С тях, така да се каже, отскоро се познавам. Говорим си. Проблеми?! Няма проблеми. На основата на техните думи формулирам проблем - циганинът има такъв манталитет, че може да се завре в калта, ако така му е по-лесно да бъде социален паразит. (Искам да ви запитам - не е ли паразит шефът на банка, който взема 40 хил. лева заплата, формирана от лихвите по потребителски кредити, включително за печка или пломба? Едните паразитстват покрай кофите за боклук и като крадат кокошки, другите, като седят в банкови кабинети. Защо няма международна програма "десетилетие на банкерското приобщаване"?!)

И по-нататък. От "циганските" семейства, които познавам с много висока раждаемост, над 8-10 деца, при  всичките(!) един от родителите, бащата или майката е българин, а другият - циганин. За многодетните "цигани" не е сигурно, че са цигани. Сигурно е, че са аутсайдери, предпочитащи гетото, където намират уют в общата мизерия.

Има обаче един показателен случай, който поставя съвършено друг проблем: винаги ли правото да имаш дете е свещено.

Нарекъл съм го "ефекта на С. и Н." (по имената на две сестри, българки, психично болни, с установени диагнози). Тези две сестри са дали на държавата (на нацията) над 200 човека - родените от тях деца, внуци и правнуци. Едната е родила над 20 деца, а другата - над 10. Техните деца, които са семейни, са родили по повече от осем деца. Внуците - също. Съпрузите са от цигански, смесен или "чисто" български произход. Главното занимание за женските чеда е безразборният секс, който може да бъде наречен болестна проституция. В тази семейна група има три поколения проститутки - бабата, майката, внучката. Тук проблемът не е циганин или българин, проблемът е здравен статус - цялото потомство "С. и Н." е болно и недъгаво. Те имат генетично предаван и видим здравен проблем! Питам правозащитните организации - редно ли е генетично обременени хора, за които е ясно, че ще предадат своята непълноценност в следващо поколение, да имат деца?!

Голяма част от "С. и Н." нямат никакви битови навици, а и трудно ги придобиват - те  не умеят и не знаят да ползват тоалетна и се напикават през нощта до 15-годишна възраст, защото никой не е учил тези деца да ползват тоалетна (в двора, където живееха, нямаха клозет, всичките  нужди по поляната...). И най-главното, голяма част от тях не са мотивирани за каквато и да е трудова дейност (разбира се, че има изключения) и лесно се приобщават към криминално проявени групи. Те нямат задръжки. И тук не става дума за роми (цигани), а за болно и мизерстващо във всяко отношение семейство. Те не са етнически определени, а етнически смесени. И са български граждани, значи - българи.

Какво искам да кажа? Забравете, че в България има "чисти" етнически групи - роми, българи, турци, арменци, евреи... Вниманието към една или друга група от населението не трябва да бъде на етнически или религиозен признак, а в зависимост от социалните показатели - поминък, начин на живот, култура на бита, образование,  доход... Труд и образование!

Не усложнявайте проблема! Всяко семейство на изпадналите от каруцата на Бога има проблеми и се нуждае от нашето разбиране и от адекватна социална политика... Иначе има чиновници, програми, приказки, социални служби, стратегии...