Първанов: От есента ще съм по-активен в политиката (август 2012)

Аз имам претенцията да налагам лидерска позиция по определени теми, обяви той в ефира на Би Ти Ви

Президентът Георги Първанов (2002-2012 г.) ще се включи активно в политиката през есенния сезон.

В ефира на Би Ти Ви, в първото интервю след конгреса на БСП в края на май, когато се оттегли от надпреварата за лидерския пост, той заяви:

"Аз имам претенцията да налагам лидерска позиция по определени теми, по проблеми, които вълнуват мен, партията и обществото и ще го правя за в бъдеще.

Ние не трябва да говорим като ГЕРБ, грешат онези, които искат да говорят като Бойко Борисов. Ние имаме друга реторика, тя може да е по-скучновата, по-делова, но за сметка на това прецизна."

Това, от което партията има нужда, е да бъде консолидирана, а не да продължи разделението от преди конгреса, отбеляза Първанов, според когото БСП е в кондиция.

Той още веднъж припомни, че е лансирал първи идеята за референдум за изграждането на атомната централа в Белене, подчерта, че провеждането на допитването е законово регламентирано и упрекна премиера Бойко Борисов, че го обвързва с предстоящите избори.

Първанов още веднъж критикува решението на кабинета да прекрати проекта, защото, по думите му, българският потребител иска да имаме ядрена енергетика.

"Това със 7 блок в АЕЦ "Козлодуй" е един финт, за да може сега да се излезе от положение. Отивайки в Козлодуй, руският реактор няма да стане по-малко руски, т.е. енергийната зависимост остава, нито ще стане по-модерен. Напротив, ще изгубим време при положение, че нашите съседи напредват, що се отнася за балканския енергиен пазар.

Инвеститори ще има, стига да ги потърсим. Да предложим необходимите аргументи, необходимата оферта. Правителството на Бойко Борисов не си мръдна пръста. Кой е водил преговори за цената на АЕЦ Белене с Москва, аз нямам впечатление, че такива преговори са водени", каза Първанов.

Това, за което предишният кабинет търпи критика, според него, е, че проектът не е придвижен още напред или че договорът не е бил оформен така, че изграждането на централата да бъде необратимо.

В момента ние очевидно сме мишена и се надявам да се вземат мерки, каза Първанов по повод атентата на летището в Бургас.

Според него след атаката е станало ясно, че имаме пробойни в сигурността и че външната ни политика "издиша".

"Службите за последните години бяха обездвижени, обезкървени в много отношения. Не виня службите, вероятно и по наше време би могло да се намери място за пробив. Големият проблем е коренната промяна във външната политика", каза Първанов.

Вземаме страна в битката между лагерите на една или друга арабска държава, това е недопустимо, каза Първанов.

Той припомни, че през 2007 г. в България са се събрали и президентът на Израел, и държавният глава на Палестинската автономна власт, което е дало силен знак към целия регион и на България се гледало с респект и уважение.

Според Първанов обаче качествени и кадърни хора са били изхвърлени от службите и дипломацията.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5092051