Процесът в Пазарджик (2012 - )

Стотици мюсюлмани от Пазарджик, Сърница и района на Родопите са пред сградата на Окръжния съд в Пазарджик, където днес беше даден ход на делето за радикален ислям срещу 13 членове на нерегистрираната организация "Ал-Уакф ал-ислями".

 

С националния трибагреник в ръка и знамето на Европейския съюз присъстващите на митинга се обявиха в защита на подсъдимите, обвинени освен за членството си в забранената организация и в  проповядване на  антидемократична идеология - противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава.

 

Според близките и поддръжниците на обвинените не става дума за радикален, а за най-обикновен традиционен ислям.

 

След снемане самоличността  на подсъдимите съдия Ивета Парпулова даде ход на делото. Днес се очаква да бъдат изслушани всичките 13 подсъдими.

 

Според адвокат Хари Хараламбиев, който е защитник на шестима от тях, обвиненията са пресилени, експертите са тези, които ще решат делото, а високият обществен интерес може да повлияе на хода му.

 

Адвокат Емил Велев, също от защита на подсъдимите, е убеден, че това дело ще има съдбата на предишното срещу Ахмед Муса Ахмед. По думите му липсват доказателства  по обвинението и всички ще бъдат признати за невиновни.

 

Обвинението е срещу общо 12 мъже и една жена: Саид Мехмед Мутлу – имам на Сърница, Абдуллах Мустафа Салих, Ахмед Муса Ахмед, който вече има условна присъда за проповядване на радикален ислям, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдурахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа.

 

Обвиненията срещу тях са за ръководене и членуване в нерегистрираната по законоустановения ред в България организация "Ал - Уакф ал - ислями" - клон на едноименната саудитска фондация, действала на територията на областите Смолян, Благоевград и Пазарджик.

 

Саид Мутлу, Абдуллах Салих и Ахмед Ахмед са с по три обвинения. Първото е за това, че от март 2008 година до октомври 2010 година в джамията и кафе- сладкарница в Сърница пред мюсюлмани са проповядвали антидемократична идеология -противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава – обвиненията са по чл.108, ал.1 НК.

 

Второто обвинение е за това, че са членували, а Саид Мутлу е ръководил нерегистрирана по законоустановения ред в България организация "Ал-Уакф ал-ислями", която си е поставила за цел проповядване на антидемократична идеология – престъпление по чл.109, ал.1, пр.2 НК. Третото е за проповядване на омраза на религиозна основа чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите и лекции по време на срещи в кафенетата – престъпление по чл. 164, ал.1, пр.1 НК.

 

Останалите 10 подсъдими са обвинени единствено по второто обвинение - за престъпление по чл.109, ал.2 НК - за това, че са членували в нерегистрирана по законоустановения ред в България организация "Ал-Уакф ал-ислями", която е проповядвала идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава.

 


..................................
А нямало радикален ислям в БГ!
Само в Пазарджишко като гледам са няколко стотин фанатици!
Kойто търси, той знае нещо!
..................................
Не виждам жени на снимката .
форумното зомби не може да заспи от комунистите под леглото
...........................................
Аз не възприемам за нормална ситуацията чрез подобни прояви да се правят опити за въздействие върху дейността на органите на съдебната власт. Има компетентни държавни органи, установени са законови правила и норми, които трябва да бъдат уважавани и спазвани от всички.
..............................
"Според проповядваното учение всяко дете се ражда мюсюлманин и единственият справедлив строй е мюсюлманският. "...
..........................................
Полицията, която охранява, моментално да ги разгони, а който не иска да си ходи, или нарушава обществения ред, да бъде арестуван и съден по бързата процедура!!!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=_GMW2xBqSfo
...................................
в гуантанамо сичките ислямисти + цецо че е безполезен и без това.
Гоце, яж "цензурирано от дневник за обидно описание на кулинарните предпочитания на конкретна личност"!
.............................................
Все пак Съдът е този, който трябва да се произнесе!
..........................................
Най-лошото е, че тия са помаци, т.е. етнически българи, нито са турци, нито са цигани.
CBR600RR. Fight undying and eternal Wheels bring death and Pain infernal Honour bound in strength repleated To no end they're undefeated
..................................................
Току -що минах оттам.99 процента от събралите се пред съда са цигани от пазарджишката циганска махала.Голяма част от циганите в Пазарджик говорят на турски и се представят за турци.Даже напоследък много циганки взеха да слагат бурки.А пък циганите пускат бради ,като на талибаните.Извън тази показност циганите си живият по стария начин-не работят,необразовани са,живеят в мръсотия,крадат и вършат всякакви престъпления.Тия дето се представят за много религиозни пият алкохол и ядат свинско месо.Явно им дават пари от някакви фондации ,та да се представят за много религиозни.
...........................................
В България с т.нар. "възродителен" процес бе заложена бомба със закъснител, която тиктака ли, тиктака. Никога преди, дори през "турско", по тези земи не е имало етническа и верска нетърпимост, да не говорим за времето от Освобождението до 70-те години, когато българи и турци живееха като братя.

 

Дано вечно горят в ада архитектите на националното разделение.
Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people.
.............................................
Ако мерим с еднакъв аршин, голяма част от форумците на Дневник са за съд за радикализъм и насаждане на омраза. Да не говорим за пловдивския владика Николай, който отдавна трябваше да е в панделата за радикално православие.
Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
.......................................
Каква е целта на тази тълпа? Да сплаши съда, да демонстрира сила, да заяви нещо си...? И БХК също ли са наоколо или се крият от "лошото манго"?

 

 

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/09/18/1908303_mjusjulmani_napraviha_miting_pred_suda_v_pazardjik_v/