Проверяват депутат за конфликт на интереси (юни 2012)

25.06.2012 / 17:58 - БНТ

Сигналът срещу Димитров e свързан с предлаганите промени в Закона за горите, които провокираха серия от протести през последните седмици. Димитров отрече всички обвинения.

Сигналът срещу депутата от ГЕРБ Емил Димитров постъпва в комисията за конфликт на интереси преди месец. Подава го Тома Белев от природозащитната организация "Зелени Балкани", който потвърди за това пред По света и у нас. Самият Димитров отрече твърденията в сигнала.

Емил Димитров - депутат от ГЕРБ: "Нямам пряк интерес никъде, повтарям го, и държа на това нещо и не съм в конфликт на интереси."

Димитров казва, че е изненадан от проверката, бил научил за нея от медиите. Все още не бил потърсен от комисията за конфликт на интереси.

Емил Димитров - депутат от ГЕРБ: "Гори имах, лични, и съм ги продал много отдавна, още преди да вляза в парламента, съм излязал от всички фирми.
Преди два месеца заявих, че ще вкарам в парламента Закон за публичност на средствата на организации с нестопанска цел в обществена полза, подчертавам. Това могат да бъдат здравни, културни, спортни, екологични организации. Ако са се припознали в този закон и това е ответна реакция - благодаря!"

От комисията за конфликт на интереси обясниха, че сигналът до тях съдържал само общи твърдения и затова им предстои дълго проучване. Написаното срещу депутата е свързано с предложените промени в Закона за горите, които през последните седмици предизвикаха серия от протести.

Филип Златанов - председател на Комисията за конфликт на интереси: "Твърди се, че с тези промени се цели оказване на подкрепа в частен на самия народен представител и на свързани с него лица. Няма конкретика с някакви конкретни дружества, нито със свързани лица. Трябва да се проучи този текст, който е внесен. Трябва да сме сигурни, че е внесен точно от него. Така че фактите са много."

Ако се установи вина в случая на Димитров, той може да бъде наказан с глоба от 5 до 7 000 лева. Очаква се проверката да приключи до месец и половина.

Автор: Росен Цветков