Призив на Доматената революция

Plamen Darakchiev


Ето я и прокламацията за Доматена революция ІІ

Няма кой да ви чака!

Обръщение на инициаторите и участниците в доматените протести

Доматената революция продължава. Бяхме там, където пише „Съединението прави силата”, за за допълним девиза с това, че разделението на властите е духът на демокрацията. Сега отиваме пред Съдебната палата. Там, където е болното място на България. Отиваме там, защото пред очите ни политици извиха врата на съдебната власт и правосъдие у нас няма.

А когато в една страна няма правосъдие, няма и държава. И това е провал. Провал, който се измерва с власт на олигархията вместо демокрацията, корупция вместо върховенството на закона и организирана престъпност вместо правата на човека.

Днес тази сграда вече не на върховенството на закона, а на корупцията. Тя, корупцията е тази, а заради която почернени майки чакат напразно възмездие за децата си, станали жертва на престъпление. Тя е тази, която дава сила на монопола да мачка най-бедните. Тя прави бизнеса скъп и отнема инициативата от кадърния предприемач, за да я даде в ръцете на онзи, който има политическа протекция. Тя облича във власт другаря Ушев, за да ни слуша всеки ден какво си говорим. Тя прави недосегаеми управниците. Дори и тогава, когато лобират за бирени бизнесмени.

Заради нея всеки ден над главите ни плющят не българските знамена, а ушите на преяли с власт политици.

Корупцията е онова зло, което е препречила нашето бъдеще. И само независимото правосъдие може отново да отвори пътя към него.

Затова, на 12 декември, в 16,30 часа, отиваме пред Съдебната палата с три домата в ръка.

На първия пише: реформа из основи на Висшия съдебен съвет. И незабавни промени в Закона за съдебната власт, които да гарантират, че магистратите, които разследват и тези, които отсъждат в името на закона, ще решават поотделно своите кадрови въпроси. Законът трябва да раздели ясно магистратите, защото политическата намеса в работата на съдебна власт минава именно през противопоставянето на магистратите вътре в самата система. И чрез обвързването на тяхната кариера с изпълнението на политически поръчки.

Ние знаем, че този въпрос един ден ще бъде решен с радикални промени в Конституцията. Но нямаме време да чакаме. И няма да чакаме. Необходими са незабавни действия. С правомощията и законодателната инициатива, които по силата на Основния закон се полагат на правителството и на народното представителство.

Второто, което казваме е: децентрализация на прокуратурата. И премахване от Закона за съдебната власт на правилото, че прокуратурата е „единна и централизирана”.

Сега, когато тече процедурата за избор на главен прокурор, ние не искаме такъв, който ще се разхожда по терлици из коридорите на съдебната власт. Ние настояваме за главен прокурор, който пръв между равни. Главен обвинител, който ще сложи червената тога , ще носи своята отговорност и от името на обществото ще бъде обвинител в делата за корупцията по високите етажи на властта.

Третото, за което настояваме е: граждански контрол върху изработването на стратегията за реформа в съдебната власт и нейното прилагане. Предлагаме спешно да бъде създаден Обществен съвет за съдебната реформата под егидата на държавния глава. В него да участват на паритетни начала, както отделните институции, както представители на заинтересованите неправителствени организации, така също представители на адвокатурата и на университетските среди.

Щом магистратите, управляващите и мнозинството в парламента не могат да поемат отговорност за посоката и същината на съдебната реформа, нека своята тежка дума да каже обществото.

Ние, отиваме пред Съдебната палата не само защото сме български граждани. Ние сме и граждани на Европейския съюз. И не просто Брюксел очаква от нас реформи в правосъдието и вътрешния ред. Очакват ги 600 милиона европейски граждани. Граждани, чиито държави са уредени. Граждани, които не желаят една-единствена страна да поставя под съмнение правовия порядък в обединена Европа.

От наше и от тяхно име, ние питаме българските политици: ще изпълните ли най-сетне онова, което и ние, и Европа очакваме от Вас ?

Ако си мислите, че ще ви чакаме, този път грешите. Вече няма кой да ви чака. Вие вървите срещу собствения си народ и срещата ви с него вече е насрочена. Но не във вашите кабинети, а тук, на площада.

И тогава не ние, а вие ще кажете: по-добре домати, отколкото гранати!

5 декември 2912

Фейсбук