Премиерът ще потушава цигарения конфликт (юни 2012)

Забраната на бизнеса на "Юрий Гагарин" може да бъде отменена

27 юни 2012,, в. Капитал
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/06/27/1854995_premierut_shte_potushava_cigareniia_konflikt/?ref=email_press

Насроченият за 10 часа днес митинг пред президентството на над 1000 работници във фабриките за опаковки за цигари и гилзи (хартия с филтър) се отменя, съобщиха синдикалисти от КТ "Подкрепа". Причината - организаторите са получили уверения, че лично премиерът Бойко Борисов ще се заеме със случая и този тип бизнес няма да бъде забранен.

Обаждане по "петолъчката"

Подготвяните демонстрации на жълтите павета бяха заради поправка в Закона за тютюна и тютюневите изделия, приета от парламента преди седмица. Тя предвижда да бъдат забранени продажбата и производството в България на цигарени гилзи. Първото беше предложено от депутата от ГЕРБ Емил Димитров (чиято майка е акционер в компанията - дистрибутор на стоката на "Булгартабак"), а второто - допълнено от народния представител от ДПС Камен Костадинов. Корекцията практически забранява основната част от бизнеса на "Юрий Гагарин" - Пловдив, чиито машини правят именно гилзи и опаковки за цигари, както и на още няколко по-малки частни фирми. Във вторник синдикалистите от тези дружества обявиха, че ще протестират, ще искат президентско вето върху закона, ще го оспорват в Европейския съд и ще сезират Конституционния съд чрез омбудсмана.

Часове след като поискаха разрешение за митинга, обаче синдикатите получили обаждане от Министерския съвет с уверението, че премиерът Бойко Борисов се е наел да "оправи нещата" и производството няма да бъде забранявано. Освен това той щял да говори с "двете банки" да се разберат помежду си, разказаха свидетели на обаждането.

Между две банки

Под "двете банки" явно се имат предвид Първа инвестиционна банка (ПИБ) и Корпоративна търговска банка (КТБ). Приватизираната преди години "Юрий Гагарин" е на фирмата "Баранко", чиято собственост се свързва с ПИБ. "Булгартабак холдинг" пък официално е собственост на руската VTB, но е публична тайна, че нейни партньори в случая са КТБ на Цветан Василев, депутатът от ДПС Делян Пеевски и притежателите на "Винпром Пещера". Затова и рестрикцията в закона веднага беше изтълкувана от хората в бранша в две посоки. От една страна - че защитава интересите на "Булгартабак", намалявайки възможностите на най-бедните клиенти да пушат самоделни цигари. И от друга - че отслабва позициите на "Юрий Гагарин" и го прави бъдеща евтина покупка за холдинга, преди да бъде препродаден на стратегически инвеститор (каквито намерения бяха обявени от сегашния му собственик категорично).

За момента не е ясно как ще бъде оформена евентуалната намеса на министър-председателя, така че приет на второ четене в парламента нормативен акт да не влезе в сила. Позицията на работниците и служителите в засегнатите фирми обаче е, че ако забраната влезе в сила, отново са готови да излязат на протест.

Текстовете в закона означават закриване на няколкостотин работни места в България и стопиране на производство, от което над 80% ежегодно отиват за износ.