Правителството току-що падна. (януари 2014)

http://vevesti.bg/mejdu-ochite/1095-pravitelstvoto-toku-shto-padna-v-briuksel

2014-01-22

Евгени Петров

По повод последния мониторингов доклад на ЕК за България уважавана медия озаглави статията си: „България загубила доверието на Брюксел заради Пеевски”. По принцип смисълът на казаното е ясен. Но не само от формална гледна точка - неточен.

Докладът е унищожителен въпреки обичайния дипломатичен тон, най-критичният от всички досега.

На практика с този мониторингов доклад Брюксел ни казва, че това правителство падна.

За неизкушените по темата това е просто един пореден доклад и една поредна критика от еврочиновниците.

За тези, които активно следят политиката мониторинговият доклад е от огромно значение с тежки последствия.

Непрекъснато си напомняме, че най-тежкия и опасен проблем у нас е загубата на доверие в институциите.

Брюксел също загуби доверие в нашите инситуции.

Но България не загуби доверието на Брюксел заради Пеевски.

А заради Станишев.

Пеевски ли е виновен, че прие поста, или Станишев, че го предложи?

Или още по-точно - Пеевски ли е виновен, че притежаваше властта, гърба и лостовете да си поиска поста, или безпомощният Станишев, който се съгласи да му го осигури?

С позорното: „Или гласуваме за Пеевски или кабинетът пада”.

Кандидатурата е съвместна…успяха да изломотят лидерите на двете управляващи партии след месеци настойчиви въпроси и малодушно мълчание и успяха конфузно да се разминат по въпроса кой да отнесе по-големия срам.

Най-големият срам го отнасяме ние, като българи. Защото сега се пише „Брюксел не вярва на България”.

Вината е на Станишев, лично и персонално и заради този фундаментален провал отдавна да си беше подал оставката. Защото е на върха на отговорността.

Станишев не е просто единия от коалиционните партньори, а лидер на по-голямата от двете управляващи партии. Станишев и Коалиция за България са мандатоносители на това управление. И ако в БСП имаха самостоятелна и достойна политика, нямаше да има панически ултимауми като прочутото: „Или гласуваме за Пеевски, или кабинетът пада”.

И докладът може би щеше да  бъде друг, ако структурата на парламента беше друга. А тя е такава заради безценната предизборна помощ на Пеевски и олигархията зад гърба му.

Със съгласието си Пеевски да оглави ДАНС, Станишев плати резултатът от Костинбродския скандал. Ни повече, ни по-малко. Но за това – отделно. Просто се оказа, че цената е много по-висока от очакваното и БСП-лидерът се  оказа с изпразнен морално-политически портфейл.  

И какво се получи? Както написа преди време един активен участник във Фейсбук по адрес на Волгин: „Струва ли си целия тоя резил бе, брат”?

В понеделник Станишев обяви, че може и да поведе евролистата у нас, и че го чака тежка работа по кампанията в качеството му на лидер на ПЕС. Не знам накъде ще я поведе, във всеки случай в Брюксел казаха какво мислят за това управление. Между редовете – и за самия Станишев.

Та не знам дали си струваше целия тоя резил. Според мен – не. Но за всеки случай трябва да се пита и Моника.