Попова при българите в Украйна (септември 2012)

Българската общност в Украйна е градивна част от политическия и обществения живот на страната и би могла да заема по-видимо място в него, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в Украйна.

Със среща с областната и общинска администрация в Запорожие започна работното й посещение в страната, съобщиха от пресслужбата на президентството.

Вицепрезидентът е в Украйна по покана на Асоциацията на българите в Украйна и по повод отбелязването на 150-годишнината от заселването на българите в Таврия, които се преселват в този регион на централна южна Украйна от Бесарабия, където пък по-рано хиляди българи бягат от зверствата в Османската империя, след като Бесарабия е завзета от Русия през 1812 г.

Маргарита Попова даде висока оценка на възможностите, които имат българите в Украйна не само да участват в политическия живот в страната, но и да съхраняват националната си идентичност, традиции и култура.

България може да сподели опита си с Украйна по пътя й към европейска интеграция - както успехите, така и грешките, заяви още Маргарита Попова.

„Като вицепрезидент искам да ви уверя, че европейският път е правилният и той няма алтернатива по пътя към демокрацията," каза Маргарита Попова.

Губернаторът на Запорожка област Андрей Пеклушенко изрази пред вицепрезидента благодарността си към България за подкрепата в областта на образованието.

В Запорожието, където е най-голямата българска диаспора в чужбина, България не само изпраща преподаватели по български език и култура в местните училища, но предоставя и възможности за обучение в български университети.

Делегацията, водена от вицепрезидента Маргарита Попова, поднесе в град Запорожие цветя на паметната плоча, за която се твърди, че е на гроба на хан Аспарух. Вицепрезидентът ще посети също така селата Ботево и Строгоновка.

На 22 септември, в село Коларовка, Приморск, Маргарита Попова ще открие мемориална плоча по случай 150-годишнината от преселването на българите в с. Коларовка.

Вицепрезидентът ще бъде гост на Събора на българите от Таврия и ще посети Украинско-българския многопрофилен лицей в гр. Приморск.

 


http://novinite.bg/articles/20194/Popova-kani-balgarite-v-Ukrajna-da-sa-aktivni-v-jivota-na-Balgariya