Писмо до Леа Коен (август 2012)

Михаил Иванов

Благодаря, Леа, за реакцията.

Този разговор е много сериозен, но за съжаление у нас има медийно затъмнение около съдбата на мюсюлманите в България, особено в Родопите. Това че ние с тебе подкрепяме и ще подкрепяме мюсюлманите (винаги съм смятал и тебе за практикуваща правозащитничка) за съжаление не върши работа.

Тяхното духовно образование (един институт и три средни училища) е на много ниско ниво и през тези демократични години то се е издържало все от вън. Първите две години (1990 и 1991 г.) по покана от Недим Гнеджев - от същата тази фондация Ал Уакъф ал Ислями, а после от Турция (по споразумение с нашето правителство).

Каква грижа за националната сигурност в областта на междурелигиозните отношения!

И това при положение, че 56 % от българските мюсюлмани заявиха миналата година категорично в наше представително изследване, че искат духовните лица да получават образованието си в България ( 8 % - в Турция, 8 % в Саудитска Арабия, останалите нямат мнение).

Да добавим, че повече от един век помаците в България са били многократно тъпкани - и по време на балканските войни и през 30-те години и по време на Втората световна война (не разбира се така, както евреите).

Да продължавам ли за времето на БКП? Да добавим, че гетата, където живеят стотици хиляди мюсюлмани, не са грижа за никого. Да добавим мизерията в Родопите.

На всичко това се вика не морална дскириминация, както пише моят приятел от училище Камен, а всякаква дискриминация.

Между другото това са успели го разберат даже и в ЦРУ (виж доклада на Байерли в Уикиликс).

Да продължа - вече близо 23 години тези скромни, трудолюбиви и почтени хора са разигравани и плашени от политическите игри на нашите демократични партии. И вместо нашата демократична държава да помогне на мюфтийството да си стъпи на краката, то е непрекъсната жертва на безцеремонни политически вмешателства (надявам се да повярваш, че знам какво говоря.)

На второ място - не съм привърженик да говорим - те мюсюлманите, те евреите, те българите, те американците,те правозащитниците и т. н. Тези обобщаващи изрази, без да искаме, има опасност да ни отведат в зоната на расизма. Даже един човек е трудно да наречеш лош. Защото ти знаеш вероятно по-добре от мене, че лошото и доброто си живеят заедно вътре в нас.

На трето място - за декларацията, за която ти пишеш. Кои са потърпевшите от този атентат? На първо място евреите - за най-голямо съжаление. Но след това трябва да кажем, че жертва е и един мюсюлманин. така че и мюсюлманите у нас са потърпевши. Но в последна сметка и България е потърпевша.

Защо трябва жертвите да правят декларация? Не е ли редно другите да изразят солидарност с жертвите? Както направи Камерън - моите уважения. Ако българското правителство беше изразило съчувствие към близките на Мустафа Кьосев, това щеше да значи за близо един милион български мюсюлмани - че тяхната държава не ги подозира, че тяхната държава държи на тях, като на добри наши съграждани.

И накрая за декларцията, която аз подкрепям.

Има обвинителен акт - чел съм го. Ще има съд през септември. Единственото провинение на един от тринайсетте обвиняеми е, че е организирал футболен отбор, като презумпцията на прокуратурата е, че така ще ги привлече към салафизмът.

А и в обвинителния акт тази страшна дума "салафизъм" има същото звучение като думата "фатален" в един от фейлетоните на Алеко Константинов: "А така, бай Ганьо. Удри. И тури му там едно фатален. Аз като чуя думата ффатален, сякаш ффащам някого за гушата." (Цитирам по памет.)

Леа, ти помниш ли Член 108 - "дейност срещу държавния и обществен строй" - обвиняват ги точно по този член. Леа, ти беше във Великото събрание. Какво е дейност срещу обществения строй. Кой е строят у нас сега?

Вече не е социализъм. Някои казват, че е капитализъм, с което аз съвсем не съм съгласен. Не е ли ирония на "българската демокрация" (не мога да не я сложа в кавички)?

На 10 от общо 13 души в последна сметка (на финала на обвинителния акт) единственото обвинение е, че членуват в престъпна организация по Глава І от Наказателния кодек (престъпления срещу държавата). Нищо за техни конкретни действия или бездействия.

Помниш ли, Леа, времето, когато в България имаше политически затворници, които са членували в престъпни организации. Някои искат пак да си имаме политически затворници. Искат да има политически затворници, та всички да кажат - я ги виж тези герои как се борят за нашата сигурност. Вместо да гарантират сигурността на летища, транспорт, паркинги, курортни комплекси и т. н.
Всички знаем, че срещу идиотите терористи противодействие трудно се намира. Но защо у нас чак сега започнаха да се правят неща, които би трябвало досега да са направени. Ама попитай колко пари в България се дават за охранителна полиция, какъв е процентът на тези пари от скромната сума от един милиард лева за МВР?

И защо и пред лицето на невинните жертви никой не задава този елементарен въпрос. - колко се дава за охранителна полиция днес в България (не за Националната служба за охрана, а за охранителна полиция). Защото сигурност само с подслушвмане не се гарантира. Това са някои от причините, заради които аз подкрепям юлската декларация на мюсюлманите.

Разбира се и като правозащитник, но далече, далече не само както такъв.

 

 

Приложение:

Декларация на мюсюлманите в Република България

До

Г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България

Г-жа Цецка Цачева, Председател на Народното събрание

Г-н Бойко Борисов, Министър-председателя на Република България

Г-н Константин Пенчев, Омбудсман на Република България

Г-н Борис Велчев, Главен прокурор на Република България

Г-н Константин Казаков, Председател на ДАНС

Г-н Цветан Цветанов, Председател на националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към МС

Г-н Емил Велинов, Директор на дирекция вероизповедания към МС

Всички медии

 

Уважаеми дами и господа,

 


С настоящата декларация ние, българските мюсюлмани, изразяваме подкрепата си към неоснователно обвинените 13 представители* на българската мюсюлманска общност и изказваме абсолютната си убеденост, че  изложената в медиите информация за  „проповядване на антидемократична идеология, … и налагане на шериатската държава", „проповядване на омраза на религиозна основа чрез слово, изразяваща се във враждебност и отричане на всичко несъобразено с идеологията на салафизма, чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите, лекции, проповеди, срещи в кафенета”, както и наличието на незаконни организации, не отговаря на истината.

 

Увереността ни произтича от дългогодишните ни преки контакти с тези хора по време на лекциите, проповедите и уроците им, от общуването с тях във всекидневния живот – ситуации, в които са представяли Исляма като религия на живота, насърчаваща общочовешките ценности и усъвършенстването на характера към тях, толерантността към другите и уважението към избора на различния, отговорността и дълга към обществото и страната във всичките форми на активност.

Многократно и именно по повод на световни събития точно тези хора са се обявявали против насилието, тероризма, убийствата, жестокостта и безредиците.

Несъмнено е чувството ни за принадлежност към българската нация и усилиятата ни за общото благоденствие, споделянето на проблемите и търпението в несгодите.

Огорчени и възмутени сме от тенденциозното нарочване на исляма и представителите му в нарушение на законите и дори в заговор за промяната им. Опасяваме се, че подобни действия всяват недоверие, смут, страх у обществото, вредят на нормалните социални отношения, рушат единството и пречат на добруването на народа ни.

Настояваме да бъдат прекратени практиките, уронващи авторитета на религията Ислям и на нас, изповядващите я, които сме гарант за мира, разбирателството, реда и възхода на родината ни.

Настояваме за дефиниране на понятията, широко използвани в публичното пространство, както и в конкретните обвинения, от съответните професионалисти – „фундаментализъм”, „салафизъм”, „ислямизъм”. Термините трябва да бъдат изпълнени с конкретно съдържание, което  да стане обществено достояние, за да се избегне голословенето, недоразуменията и заблудите.

Надяваме се на разбиране и мъдра ответна реакция от страна на демократичните институции в Република България.


 

================================================================================

* Обвинението е срещу 13 души:

Саид Мехмед Мутлу, Абдуллах Мустафа Салих, Ахмед Ахмед, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдурахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа.